test: Google Home

Google Home
Google Home

Kanskje en revolusjon

Med norsk taleassistent har Google Home straks blitt mye mer interessant.

Pluss
Markedets kanskje mest vellykkede stemmestyring og sammenfletting av smarte produkter.
Minus
Google Home har ganske fyldig bass og grei lyd på musikk, men taleregisteret er ikke like klokkeklart som hos Home Mini. Hittil begrenset ordforråd på norsk.

Dette er i all hovedsak samme tekst som testen av Google Home Mini, med unntak av avsnittet Lydkvalitet. At Google Home ikke blir trukket ut som “Spesielt anbefalt” er utelukkende fordi prisen er 250 prosent høyere.

 

Noen dager med Googles nye, stemmestyrte høyttalere har påvirket hele husholdningen, og jeg tror jeg har ødelagt vår to og et halvt år gamle datter. Hun har nemlig hengt seg helt opp: “Hejgugu! Hejgugu!” Jeg burde skjønt at “Hey, Google!” ville smitte over, da vi ennå ikke har klart å venne henne av med å gå rundt å uttale “YouTube” inn i hver opptrekker og sprittusj hun finner. Dette som følge av farens stadige bruk av mikrofonen i Apple TV-ens fjernkontroll til å bytte kanal.

Smarthøyttalerne kommer

Høyttalere man kan snakke til er siste skrik, ettersom verken trådløse høyttalere eller multiromshøyttalerne er noe nytt lenger. Stemmestyring kan virke som en desperat markedsføringsgimmick i forsøk på å få oss til å kjøpe flere høyttalere i et overmettet marked. Ikke så fort. For, selv om de selvsagt spiller musikk, mener mange at fremtidens smarthjem er avhengig av dem.

Den nyeste spådommen er at smarthøyttalerne kommer til å overta som hjemmets diktatorer, ved at man kan kommandere dem til å spille musikk, skru på TV-en, dimme lyset og kommandere husholdningsroboten til å hente en kald øl fra skapet. Dette kan være det manglende leddet som får alle våre smarte, internettilkoblede dingser i hjemmet til å fungere sammen i praksis.

Roboten Aeolus kan gjøre rent, men også hente det du ønsker fra kjøleskapet. Foto: Aeolus Robotics

Først på norsk

Amazon var først på markedet med sin Alexa-baserte smarthøyttaler Echo. Apple har sin HomePod, men Google har den første smarthøyttaleren som snakker norsk. Google Home, som høyttalerserien heter, fungerer med Google Assistant i bunnen, og i tillegg til å spille musikk blir dette fort vår digitale assistent i hverdagen. Venn deg til at “Hey, Google” og “OK, Google” (begge iverksetter systemet på samme måte) blir del av dagligtalen: “Hey, Google, legg til våtservietter i handlelisten.” “OK, Google, sett lydnivå til 40 prosent.” “Hey, Google, hvor lenge skal poteter koke?” “OK, Google, demp lyset på loftet”.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Størst på “big data”

Av alle produsenter er det kanskje ingen som har Googles forutsetninger for å lykkes med stemmestyring. Ingen i verden har samlet inn samme mengde stordata av sine brukere og verden rundt dem. På grunn av alle vårt liv på internett vet selskapet mer enn noen andre om våre digitale vaner, blant annet ut ifra hva vi søker etter og handler på nettet. Og med Google Maps vet Google hvor man er til enhver tid.

Farvel til personvern?

Takket være kunstig intelligens og “deep learning” kan man ta ulike data om folk som i utgangspunktet ser tilfeldig ut, og sette dem sammen i mønster og kartlegge vanene våre og se et system vi ikke engang selv visste var der. Mennesker er vanedyr, og dermed mye mer forutsigbare enn vi tror selv. Dermed kan assistenten skjønne hva du ønsker, selv om den kanskje ikke har hele ordforrådet intakt. Fordi den gjenkjenner “trigger-ord”. Og, ja, jo mer du deler om deg selv til Google, desto bedre vil Google Home fungere for deg. Nå skal ikke dette være en artikkel om personvern, det får bli en annen sak. Men at smarte høyttalere gjør balansen mellom brukervennlighet og personvern enda mer hårfin, det er helt sikkert.

Lav pris

En stor fordel med Google Home er prisen. Når det kommer til hjemmeautomasjon og multiromslyd kan pengene fort fly av sted. Et styringssystem av typen Crestron eller Control4 kan koste opp mot 50.000 kroner, før du i det hele tatt har lagt til noen produkter å styre. En typisk multiromshøyttaler starter på 1.500 kroner, og et fullt multiromsoppsett kan bli så dyrt du bare ønsker.

Inngangsbilletten til Googles stemmestyrte Home-system koster derimot bare 600 kroner. Da får du en puckformet Home Mini, som har nøyaktig samme funksjonalitet som den større Home-høyttaleren, til 1.500 kroner. Eneste forskjell er størrelsen og lyden, hvor den større høyttaleren har mer bass. Til sammenligning koster Apple HomePod rundt 4.500 kroner (ikke offisielt i Norge ennå), og en Sonos One, som støtter både Apple og Amazon og med planer om Google Assistant, koster 2.000 kroner. Og pris blir vesentlig, for med mindre du bor i en knøttliten hybelleilighet holder det ikke med én høyttaler.

Google Home
Google Helle Skjervold og Edward Kenney fra Google viser stolt frem Home og Home Mini smarthøyttalere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Flere rom

Undertegnede bor i et hus på tre etasjer, som betyr at jeg ønsker flere Google-høyttalere. For eksempel en i TV-stua, en på kjøkkenet og en i dagligstua. Derfor kan det synes fornuftig å investere i flere Home Mini-er, i stedet for den større Home. Til musikklytting kan jeg jo alltids få systemet til å sende lyden videre til Chromecast-dongelen tilkoblet mitt fullvoksne stereoanlegg. Eller kjøp én Google Home og to Home Mini. For eksempel.

Jeg fikk låne både en Home og en Home Mini på visning hos Google, i tillegg til at jeg hadde en Home Mini fra før. En til hver etasje er kjekt, spesielt siden høyttalerne ikke går på batteri og dermed er å anse som stasjonære. En startpakke med Philips Hue smartlys fikk jeg også låne, og på lån fra Netgear har jeg et Arlo overvåkningskamera, som jeg endelig har fått koblet opp. Dette støttes også av Google Home.

 

Hjemmemenyen i den nye Google Home-appen er ryddig og ordentlid. Foto: Skjermbilde fra iPhone X

Enkel tilkobling

Å koble opp systemet er enkelt. Du laster ned Google Home-appen, og legger til høyttalere og andre kompatible enheter der. Sett opp et hjem, og legg deretter passende produkter til hvert sitt rom. Home-appen har akkurat blitt helt ny, og mye mer oversiktlig enn tidligere.

Navn på produktene er viktig

Jeg lærte raskt at hvilket navn man gir produktene i appen har betydning for hvor naturlig stemmestyringen blir. TV-en jeg først kalte “TV loft”, ble fort endret til “TV-en på loftet”, så jeg kunne si: “OK, Google, skru på TV-en på loftet.” Likeledes, “Hey, Google, demp lyset på soverommet”, forutsetter at lampen heter nettopp “Lyset på soverommet” i appen, og ikke “Soverom lys”.

 

Den nye Google Home-appen gir meget god oversikt over de ulike rommene. Foto: Skjermbilde fra iPhone X

Enkelt å komme i gang

Når alt er koblet opp, er det ingen problematisk sak å styre med stemmen. Du kan koble til inntil seks ulike brukere, og Google vil kjenne igjen stemmene. Med én kalibrert bruker kan fortsatt hvem som helst snakke til høyttaleren, den vil da hele tiden ha den personens grunninnstillinger og vaner i minnet.

Hey, Google, god morgen!

I appen kan man lage ulike rutiner, så man for eksempel kan si: “OK, Google, gi meg Netflix”, så kommer TV-en på, samtidig som lyset dimmes.” I skrivende stund funker ikke dette i den norske versjonen av appen. Derimot ligger det innbakt en morgenrutine, hvor man ved å si: “God morgen” får vite klokkeslettet og været akkurat nå, og dessuten en kort gjennomgang av dagens nyheter. Dette fantes ikke på norsk, så jeg brukte amerikanske CNN, som funket fint. Men TV2 skal være på plass med sin nyhetstjeneste innen lansering den 24. oktober.

Man kan spørre Google om man har noen kommende reiser, og assistenten leser for eksempel opp hvilket fly du skal med til hvilken tid. Det finnes et vell av praktiske funksjoner.

 

Smartbelysning som Philips Hue kan styres med Google Home. Foto: Geir Gråbein Nordby

OK, Google, spill musikk

Man kan velge foretrukket musikktjeneste, mellom YouTube Musikk, Google Play Music og Spotify. Jeg har valgt Spotify, så når jeg sier: “Hey, Google, spill musikk”, er det denne som åpnes. Jeg kan spørre etter artister og låter, og dessuten artistradio tilhørende en artist jeg ønsker. Men jeg fikk ikke til å få opp min anbefalte “Daily Mix”, med musikk Spotify ønsker at jeg skal høre. Igjen, dette vil nok bli bedre. Jeg savner imidlertid støtte for Tidal, samtidig tenker jeg at algoritmebaserte tjenester som Spotify fungerer bedre med slike digitale assistenter.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten på musikk er bedre hos Google Home enn Home Mini, all den tid den har fyldigere og dypere bass. Den er imidlertid ikke like klokkeren på tale, da den er tunet for mer bass og mellomtonen lider noe. Spesielt dersom den står i vinduskarmen, der glassvinduet og karmen sammen forsterker bassen og tilslører mellomtonen. Stående på et bord låter det derimot mer åpent. Det er egentlig ikke et stort problem, for høyttaleren skjønner ordene som blir sagt til den, og jeg har heller ingen problemer med å høre hva som blir svart tilbake. Men det er ikke fullt så klart og tydelig som med Home Mini. Derfor, skal man fylle huset med smarte Google-høyttalere, er jeg fristet til å heller anbefale Mini. Det blir langt billigere, og funksjonaliteten er nøyaktig den samme.

Det er ikke alltid det går som det skal. Video: Geir Gråbein Nordby

Meget god, men ikke feilfri

Google Home fungerer bedre enn noen andre stemmestyrte systemer jeg har prøvd, inkludert Siri som jeg som iPhone-bruker har daglige krangler med.

Google-assistenten har slettes ikke perfekt ordforråd, og det var ikke rent sjeldent at jeg følte meg som mannen i Rema 1000-reklamen som står ute i regnværet, utelåst av sitt eget smarthjem. “Ok, google, sett lyset på loftet til laveste intensitet.” “Beklager, jeg skjønner ikke hva du mener,” var en gjenganger. “Ok, Google, sett ned lysstyrken til null.” “Greit, setter fargen på lyset til blue.” Og jeg fikk det mest porno blålyset jeg har vært borti. Til slutt lærte jeg at jeg måtte si: “Ok, Google, demp lyset på loftet til én prosent”. Men hun lærer stadig, så dette vil bare bli bedre.

Et annet problem var at jeg aldri fikk Arlo-kameraet opp på TV-en, men måtte se det i appen. Dette skal funke, ved å si: “Ok, Google, vis Verandaen (som er navnet på kameraet mitt) på TV-en på loftet.” Uansett hvordan jeg ordla meg, fikk jeg opp en YouTube-snutt som het Verandaen! Google-assistenten favoriserer nemlig YouTube foran andre tjenester, som kan bli problematisk. Også her venter jeg bedring.

Det finnes et vell av tredjepartsprodukter som støttes av Google Home, og blant dem er Harmony-fjernkontrollene. I teorien bør man dermed kunne styre en Apple TV med Google Home. Dessverre funker ikke dette i Norge for øyeblikket.

Google Home vil heller vise YouTube enn overvåkningskameraet. Video: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Ved lanseringstidspunktet for den norskspråklig Google-assistenten fungerer Google Home-systemet godt, og Mini-høyttaleren er den store stjernen. Den gjør alt den større Home-høyttaleren gjør, og det med klarere lyd på tale. Her har man nemlig ikke tvunget ut ekstra bass, fordi man ikke regner med den skal brukes til musikk i samme grad. Den kan selvsagt fint spille musikk, og gir en lydkvalitet i klasse med en helt grei, bærbar Bluetooth-høyttaler.

Det er som en daglig assistent at den briljerer. Legg til varer i handlelisten til neste gang du skal i butikken, få oversikt over kommende reiser, spør om trafikken på vei til jobb, og få nyhetene opplest. Styr TV, smartbelysning, overvåkningskameraer og mye annet. Du skal også kunne bruke den til å shoppe med, men i Norge får man ikke lagt til et betalingskort. Uansett, Android-brukere vil få mest glede ut av assistenten, da telefonen og høyttaleren blir en forlengelse av hverandre. Assistenten funker også med iPhone, men langt fra like sømløst.

Assistenten er langt fra feilfri, men på lanseringstidspunktet er den god nok til at vi spår Google Home en strålende fremtid. Selve talestyringen vil man ikke alltid bruke, men du verden så kjekt det er å kunne bruke kjeften når man har hendene fulle!

Digitalt personvern blir garantert et tema, men vi er overbevist om at fremtiden vil inkludere digitale assistenter, og det er vanskelig å se hvem som skal slå Google.

 

*NB! Karakteren er satt etter hvordan produktet fungerer i dag, og kan forandre seg etter hvert som Google Home blir bedre og mer sømløst.

** Angående støtte for Logitech Harmony og rutiner fikk vi dette svaret fra Google:

“So – it turns out Google Home support for Logitec Harmony is only available in English at this point, I will follow up with you if this changes in the future. Sorry if we created any confusion on this point on Friday, I’ve looked into it properly since.

Also, regarding ‘routines’ this is a feature which is currently available in English, but not in Norwegian as of launch date. I will let you know once it becomes available in Norwegian as well.”

Dette er i all hovedsak samme tekst som testen av Google Home Mini, med unntak av avsnittet Lydkvalitet. At Google Home ikke blir trukket ut som "Spesielt anbefalt" er utelukkende fordi prisen er 250 prosent høyere.   Noen dager med Googles nye, stemmestyrte høyttalere har påvirket hele husholdningen, og jeg tror jeg har ødelagt vår to og et halvt år gamle datter. Hun har nemlig hengt seg helt opp: "Hejgugu! Hejgugu!" Jeg burde skjønt at "Hey, Google!" ville smitte over, da vi ennå ikke har klart å venne henne av med å gå rundt å uttale "YouTube" inn i hver opptrekker og sprittusj hun finner. Dette som følge av farens stadige bruk av mikrofonen i Apple TV-ens fjernkontroll til å bytte kanal.

Smarthøyttalerne kommer

Høyttalere man kan snakke til er siste skrik, ettersom verken trådløse høyttalere eller multiromshøyttalerne er noe nytt lenger. Stemmestyring kan virke som en desperat markedsføringsgimmick i forsøk på å få oss til å kjøpe flere høyttalere i et overmettet marked. Ikke så fort. For, selv om de selvsagt spiller musikk, mener mange at fremtidens smarthjem er avhengig av dem. Den nyeste spådommen er at smarthøyttalerne kommer til å overta som hjemmets diktatorer, ved at man kan kommandere dem til å spille musikk, skru på TV-en, dimme lyset og kommandere husholdningsroboten til å hente en kald øl fra skapet. Dette kan være det manglende leddet som får alle våre smarte, internettilkoblede dingser i hjemmet til å fungere sammen i praksis. [caption id="attachment_84449" align="alignnone" width="1400"] Roboten Aeolus kan gjøre rent, men også hente det du ønsker fra kjøleskapet. Foto: Aeolus Robotics[/caption]

Først på norsk

Amazon var først på markedet med sin Alexa-baserte smarthøyttaler Echo. Apple har sin HomePod, men Google har den første smarthøyttaleren som snakker norsk. Google Home, som høyttalerserien heter, fungerer med Google Assistant i bunnen, og i tillegg til å spille musikk blir dette fort vår digitale assistent i hverdagen. Venn deg til at "Hey, Google" og "OK, Google" (begge iverksetter systemet på samme måte) blir del av dagligtalen: "Hey, Google, legg til våtservietter i handlelisten." "OK, Google, sett lydnivå til 40 prosent." "Hey, Google, hvor lenge skal poteter koke?" "OK, Google, demp lyset på loftet".

Størst på "big data"

Av alle produsenter er det kanskje ingen som har Googles forutsetninger for å lykkes med stemmestyring. Ingen i verden har samlet inn samme mengde stordata av sine brukere og verden rundt dem. På grunn av alle vårt liv på internett vet selskapet mer enn noen andre om våre digitale vaner, blant annet ut ifra hva vi søker etter og handler på nettet. Og med Google Maps vet Google hvor man er til enhver tid.

Farvel til personvern?

Takket være kunstig intelligens og "deep learning" kan man ta ulike data om folk som i utgangspunktet ser tilfeldig ut, og sette dem sammen i mønster og kartlegge vanene våre og se et system vi ikke engang selv visste var der. Mennesker er vanedyr, og dermed mye mer forutsigbare enn vi tror selv. Dermed kan assistenten skjønne hva du ønsker, selv om den kanskje ikke har hele ordforrådet intakt. Fordi den gjenkjenner "trigger-ord". Og, ja, jo mer du deler om deg selv til Google, desto bedre vil Google Home fungere for deg. Nå skal ikke dette være en artikkel om personvern, det får bli en annen sak. Men at smarte høyttalere gjør balansen mellom brukervennlighet og personvern enda mer hårfin, det er helt sikkert.

Lav pris

En stor fordel med Google Home er prisen. Når det kommer til hjemmeautomasjon og multiromslyd kan pengene fort fly av sted. Et styringssystem av typen Crestron eller Control4 kan koste opp mot 50.000 kroner, før du i det hele tatt har lagt til noen produkter å styre. En typisk multiromshøyttaler starter på 1.500 kroner, og et fullt multiromsoppsett kan bli så dyrt du bare ønsker. Inngangsbilletten til Googles stemmestyrte Home-system koster derimot bare 600 kroner. Da får du en puckformet Home Mini, som har nøyaktig samme funksjonalitet som den større Home-høyttaleren, til 1.500 kroner. Eneste forskjell er størrelsen og lyden, hvor den større høyttaleren har mer bass. Til sammenligning koster Apple HomePod rundt 4.500 kroner (ikke offisielt i Norge ennå), og en Sonos One, som støtter både Apple og Amazon og med planer om Google Assistant, koster 2.000 kroner. Og pris blir vesentlig, for med mindre du bor i en knøttliten hybelleilighet holder det ikke med én høyttaler. [caption id="attachment_84441" align="alignnone" width="4608"]Google Home Google Helle Skjervold og Edward Kenney fra Google viser stolt frem Home og Home Mini smarthøyttalere. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

Flere rom

Undertegnede bor i et hus på tre etasjer, som betyr at jeg ønsker flere Google-høyttalere. For eksempel en i TV-stua, en på kjøkkenet og en i dagligstua. Derfor kan det synes fornuftig å investere i flere Home Mini-er, i stedet for den større Home. Til musikklytting kan jeg jo alltids få systemet til å sende lyden videre til Chromecast-dongelen tilkoblet mitt fullvoksne stereoanlegg. Eller kjøp én Google Home og to Home Mini. For eksempel. Jeg fikk låne både en Home og en Home Mini på visning hos Google, i tillegg til at jeg hadde en Home Mini fra før. En til hver etasje er kjekt, spesielt siden høyttalerne ikke går på batteri og dermed er å anse som stasjonære. En startpakke med Philips Hue smartlys fikk jeg også låne, og på lån fra Netgear har jeg et Arlo overvåkningskamera, som jeg endelig har fått koblet opp. Dette støttes også av Google Home.   [caption id="attachment_84444" align="alignnone" width="678"] Hjemmemenyen i den nye Google Home-appen er ryddig og ordentlid. Foto: Skjermbilde fra iPhone X[/caption]

Enkel tilkobling

Å koble opp systemet er enkelt. Du laster ned Google Home-appen, og legger til høyttalere og andre kompatible enheter der. Sett opp et hjem, og legg deretter passende produkter til hvert sitt rom. Home-appen har akkurat blitt helt ny, og mye mer oversiktlig enn tidligere.

Navn på produktene er viktig

Jeg lærte raskt at hvilket navn man gir produktene i appen har betydning for hvor naturlig stemmestyringen blir. TV-en jeg først kalte "TV loft", ble fort endret til "TV-en på loftet", så jeg kunne si: "OK, Google, skru på TV-en på loftet." Likeledes, "Hey, Google, demp lyset på soverommet", forutsetter at lampen heter nettopp "Lyset på soverommet" i appen, og ikke "Soverom lys".   [caption id="attachment_84443" align="alignnone" width="678"] Den nye Google Home-appen gir meget god oversikt over de ulike rommene. Foto: Skjermbilde fra iPhone X[/caption]

Enkelt å komme i gang

Når alt er koblet opp, er det ingen problematisk sak å styre med stemmen. Du kan koble til inntil seks ulike brukere, og Google vil kjenne igjen stemmene. Med én kalibrert bruker kan fortsatt hvem som helst snakke til høyttaleren, den vil da hele tiden ha den personens grunninnstillinger og vaner i minnet.

Hey, Google, god morgen!

I appen kan man lage ulike rutiner, så man for eksempel kan si: "OK, Google, gi meg Netflix", så kommer TV-en på, samtidig som lyset dimmes." I skrivende stund funker ikke dette i den norske versjonen av appen. Derimot ligger det innbakt en morgenrutine, hvor man ved å si: "God morgen" får vite klokkeslettet og været akkurat nå, og dessuten en kort gjennomgang av dagens nyheter. Dette fantes ikke på norsk, så jeg brukte amerikanske CNN, som funket fint. Men TV2 skal være på plass med sin nyhetstjeneste innen lansering den 24. oktober. Man kan spørre Google om man har noen kommende reiser, og assistenten leser for eksempel opp hvilket fly du skal med til hvilken tid. Det finnes et vell av praktiske funksjoner.   [caption id="attachment_84442" align="alignnone" width="2500"] Smartbelysning som Philips Hue kan styres med Google Home. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

OK, Google, spill musikk

Man kan velge foretrukket musikktjeneste, mellom YouTube Musikk, Google Play Music og Spotify. Jeg har valgt Spotify, så når jeg sier: "Hey, Google, spill musikk", er det denne som åpnes. Jeg kan spørre etter artister og låter, og dessuten artistradio tilhørende en artist jeg ønsker. Men jeg fikk ikke til å få opp min anbefalte "Daily Mix", med musikk Spotify ønsker at jeg skal høre. Igjen, dette vil nok bli bedre. Jeg savner imidlertid støtte for Tidal, samtidig tenker jeg at algoritmebaserte tjenester som Spotify fungerer bedre med slike digitale assistenter.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten på musikk er bedre hos Google Home enn Home Mini, all den tid den har fyldigere og dypere bass. Den er imidlertid ikke like klokkeren på tale, da den er tunet for mer bass og mellomtonen lider noe. Spesielt dersom den står i vinduskarmen, der glassvinduet og karmen sammen forsterker bassen og tilslører mellomtonen. Stående på et bord låter det derimot mer åpent. Det er egentlig ikke et stort problem, for høyttaleren skjønner ordene som blir sagt til den, og jeg har heller ingen problemer med å høre hva som blir svart tilbake. Men det er ikke fullt så klart og tydelig som med Home Mini. Derfor, skal man fylle huset med smarte Google-høyttalere, er jeg fristet til å heller anbefale Mini. Det blir langt billigere, og funksjonaliteten er nøyaktig den samme. https://www.youtube.com/watch?v=J4QN0dTxRoc Det er ikke alltid det går som det skal. Video: Geir Gråbein Nordby

Meget god, men ikke feilfri

Google Home fungerer bedre enn noen andre stemmestyrte systemer jeg har prøvd, inkludert Siri som jeg som iPhone-bruker har daglige krangler med. Google-assistenten har slettes ikke perfekt ordforråd, og det var ikke rent sjeldent at jeg følte meg som mannen i Rema 1000-reklamen som står ute i regnværet, utelåst av sitt eget smarthjem. "Ok, google, sett lyset på loftet til laveste intensitet." "Beklager, jeg skjønner ikke hva du mener," var en gjenganger. "Ok, Google, sett ned lysstyrken til null." "Greit, setter fargen på lyset til blue." Og jeg fikk det mest porno blålyset jeg har vært borti. Til slutt lærte jeg at jeg måtte si: "Ok, Google, demp lyset på loftet til én prosent". Men hun lærer stadig, så dette vil bare bli bedre. Et annet problem var at jeg aldri fikk Arlo-kameraet opp på TV-en, men måtte se det i appen. Dette skal funke, ved å si: "Ok, Google, vis Verandaen (som er navnet på kameraet mitt) på TV-en på loftet." Uansett hvordan jeg ordla meg, fikk jeg opp en YouTube-snutt som het Verandaen! Google-assistenten favoriserer nemlig YouTube foran andre tjenester, som kan bli problematisk. Også her venter jeg bedring. Det finnes et vell av tredjepartsprodukter som støttes av Google Home, og blant dem er Harmony-fjernkontrollene. I teorien bør man dermed kunne styre en Apple TV med Google Home. Dessverre funker ikke dette i Norge for øyeblikket. https://youtu.be/xzQjQpgW36M Google Home vil heller vise YouTube enn overvåkningskameraet. Video: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Ved lanseringstidspunktet for den norskspråklig Google-assistenten fungerer Google Home-systemet godt, og Mini-høyttaleren er den store stjernen. Den gjør alt den større Home-høyttaleren gjør, og det med klarere lyd på tale. Her har man nemlig ikke tvunget ut ekstra bass, fordi man ikke regner med den skal brukes til musikk i samme grad. Den kan selvsagt fint spille musikk, og gir en lydkvalitet i klasse med en helt grei, bærbar Bluetooth-høyttaler. Det er som en daglig assistent at den briljerer. Legg til varer i handlelisten til neste gang du skal i butikken, få oversikt over kommende reiser, spør om trafikken på vei til jobb, og få nyhetene opplest. Styr TV, smartbelysning, overvåkningskameraer og mye annet. Du skal også kunne bruke den til å shoppe med, men i Norge får man ikke lagt til et betalingskort. Uansett, Android-brukere vil få mest glede ut av assistenten, da telefonen og høyttaleren blir en forlengelse av hverandre. Assistenten funker også med iPhone, men langt fra like sømløst. Assistenten er langt fra feilfri, men på lanseringstidspunktet er den god nok til at vi spår Google Home en strålende fremtid. Selve talestyringen vil man ikke alltid bruke, men du verden så kjekt det er å kunne bruke kjeften når man har hendene fulle! Digitalt personvern blir garantert et tema, men vi er overbevist om at fremtiden vil inkludere digitale assistenter, og det er vanskelig å se hvem som skal slå Google.   *NB! Karakteren er satt etter hvordan produktet fungerer i dag, og kan forandre seg etter hvert som Google Home blir bedre og mer sømløst. ** Angående støtte for Logitech Harmony og rutiner fikk vi dette svaret fra Google: "So - it turns out Google Home support for Logitec Harmony is only available in English at this point, I will follow up with you if this changes in the future. Sorry if we created any confusion on this point on Friday, I've looked into it properly since. Also, regarding 'routines' this is a feature which is currently available in English, but not in Norwegian as of launch date. I will let you know once it becomes available in Norwegian as well."
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: Smarthøyttaler
  • Trådløst: Wi-Fi
  • Tilkobling: Mikro USB
  • Høyttalerelement: 2 x 2″ + 2 x 2″ passive radiatorer
  • Mål: 9,6 x 14,2 cm
  • Farger: Hvit m/ grått stoff
  • Web: storegoogle.com
Google Home produktside
Pris: 1499,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.