Ballonger skal gi verden internett

Google ønsker å gi hele verden internettilgang – ved hjelp av ballonger.
Annonse
Annonse
forfatter

Det er den mystiske teknologiavdelingen Google X som startet prosjektet for to år siden, nemlig å tenke ut hvordan man kan gi internettilgang til verdens fattigste og mest utilgjengelige områder. Tanken var å servere verden internett-hotspots i form av høytflyvende ballonger.

Science fiction
De aller fleste konsepter som blir tenkt ut av Google X blir avvist omtrent så tidlig som de blir påtenkt. Hele prosjektet dreier seg om å ta ville ideer, mange av dem påtenkt i science fiction-universet, og se om de teoretisk kan la seg gjøre, og i så fall, hvordan man kan løse det i praksis. For deretter å henlegge prosjektene fordi de nettopp er for spinnville.

Ikke stabile
Men innimellom er det ideer som slår igjennom. Internettbærende ballonger som skal gi hele verden mulighet for å lese nyheter og kommunisere online, og se idiotiske YouTube-videoer, er lett å tenke ikke burde vært blant disse. De er ikke akkurat stabile, der de er lett utsatt for skiftende vinder og trykkforandringer. Tross alt er det ikke rent sjeldent man hører om mennesker som går ned med varmluftballongen sin, og alle heliumballonger som går herreløse til vers på 17. mai, er dømt å sprekke og finne veien ned igjen heller før enn siden.

Variabel oppdrift
Det var en mann ved navn Rich DeVaul som etter hvert kom opp med en mulig løsning, i form av ”variabel oppdrift”. Det dreide seg om å styre ballongene ved å finjustere deres høyde over havet for å finne luftstrømmer som blåste i riktig retning. Google kunne bruke de store mengdene værdata tilgjengelig for å nøyaktig simulere luftstrømmer i stratosfæren.

Etter mange mer eller mindre mislykkede forsøk, ble konseptet finjustert litt her og der, og Google X kunne starte større forsøk i samarbeid med Raven Aerostar, som lager værballonger for NASA og som lagde ballongen som tok Felix Baumgartner til stratosfæren i oktober 2012 for å gjennomføre verdens høyeste frie fall.

Annonse

Bebodde områder
Man kunne nå prøve å fly ballonger over bebodde områder og gi internett til ekte mennesker. Forsøksstedet ble New Zealand.

Via Android-nettbrett har ingeniørene kunnet overvåke ballongene, analysere værdata og styre ballongene til sine ideelle høyder, ved hjelp av satellittkommunikasjon.

Over turbulensen
Etter hvert som ballongene ble styrt via de ideelle luftstrømmene, nådde de en høyde på rundt 20.000 meter, dobbelt så høyt som passasjerfly, over vær og turbulens. Hvor ballongene så holdt seg i stabil kurs.

To husstander har hittil vært med i forsøket, og begge oppnådde å få internett. Den siste så sent som sist torsdag, 13. juni.

Project Loon er fortsatt et godt stykke fra å realiseres kommersielt, men mye kan tyde på at dette er ”the real deal”, som skal gi hele verden internett!

Annonse

Kilde:
wired.com

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!