annonse
annonse
annonse
annonse

Lysfølsomt Panasonic-kamera

Panasonic Lumix GH5S er en blodtrimmet utgave av flaggskipet GH5, tilpasset videoopptak i lite lys.

For ikke lenge siden testet vi Panasonics flaggskip, Lumix GH5. Et kamera som er tilpasset proffer som både driver med stills og video – mer enn Lumix G9 som vi nylig testet. Som er mer stills enn video. Selv om det tar opp 4K-video, det også.

Den nye utgaven av flaggskipkameraet, kalles GH5S. S for Sensitivity formoder jeg, for kameraet som er en variant av GH5, har fått en helt annen bildebrikke, og flere rendyrkede videoegenskaper.

Noen kosmetiske endringer har også funnet sted. Som den røde ringen rundt fremdriftshjulet, og en knallrød opptaksknapp.

Sony har et tilsvarende kamera rendyrket for høy ISO og 4K-video, kalt a7s II, som vi også har testet.

(Foto: Produsenten)

 

Bildebrikken på 20 megapiksler fra GH5, er erstattet av en ny 12,5 Mp bildebrikke med multiutsnitt – multi-aspect. Den beskjærer stillbilder til 10,2 Mp uten å endre bildevinkel, og støtter både DCI 4K-video og UHD 4K-video, altså 4+96 x 2160 og 3840 x 2160 piklser, begge opp til 50p.

I 50p støtter kameraet 4:2:0 og 8-bits tapsfrie filer med LongGOP, mens det støtter 4:2:2 og 10-bits-filer i 25p. Begge med 150 Mbps datastrøm.

Ganske heftige spesifikasjoner for et systemkamera. Det er ikke alt, det støtter også opptil 400 Mbps i 4K/25p og ALL-I-format. 1080/50p er også støttet, opptil 200 Mbps, og 4:2:2 10-bit ALL-I. Eller 100 Mbps med LongGOP.

(Foto: Produsenten)

 

Kameraet har dobbel avlesning av sensorene, og bruker noe de kallers Dual Native ISO, hvor den ene kanalen optimaliserer dynamikkomfanget, mens den andre tilpasser støydempingen.

Det kan også lagre 14-bits råfiler fra stillbilder, opptil sju bilder/s i serie, og har opptil 12 bps skuddtakt med fokus på første bilde. Åtte bps hvis man trenger fokus mellom hvert bilde. Som de fleste Panasonic-kameraer, kan det også ta 8 Mp bilder fra en 4K-strøm.

Panasonic-kameraets lysfølsomhet er kalibrert opptil 51.200 ISO, men kan utvides til 204.800 ISO når det trengs, og er utstyrt med tidskode og synkronisering av flere kameraer. Det har også følsomhet ned til – 5 EV-trinn, og med live boost av pekeskjermen, skal man kunne bruke kameraet i nær sagt stummende mørke.

(Foto: Produsenten)

Kameraet har ikke innebygget bildestabilisator. Grunnen er at de fleste som er i mplgruppen for et kamera av denne typen, enten bruker steadicam, stativ eller en form for gimbal.

Vi har lekt med en GH5S en stund, og det føles akkurat som en GH5 i daglig bruk. Kan hende er kameraet litt mer responsivt, søkeren er hvert fall litt bedre, med 120fps frekvens, og autofokusen virker bedre i lite lys. Når lyssterk optikk brukes, vel og merke.

Bildefilene tatt på høy ISO ser vesentlig bedre ut her, enn fra GH5, men det skal vi komme tilbake til i en test. Som ikke er veldig langt unna.

 

 

 

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Les også

Lydplanke fra Klipsch har klassiske røtter

Lydplanke fra Klipsch har klassiske røtter

Heritage Theater Bar er en skreddersydd lydplanke som henter inspirasjon fra gamle Klipsch-kreasjoner.
JBLs legendariske høyttaler gjenoppstår

JBLs legendariske høyttaler gjenoppstår

JBL L100 er deres mest suksessrike høyttaler. Nå kommer den i en helt ny utgave.
Sonys nye lydplanker gir 3D surroundlyd

Sonys nye lydplanker gir 3D surroundlyd

Enten du ønsker tredimensjonal Atmos-lyd eller et svært kompakt format, har Sony noe å by på.
Philips vil leke med Razer

Philips vil leke med Razer

De smarte Philips Hue-pærene er med på narrestreker. Samarbeidet gjør at du nå kan få stemningbelysning til spillene dine.
Nvidia vil utkonkurrere TV'en din

Nvidia vil utkonkurrere TV’en din

Grafikkgiganten vil ha inn en gaming-skjerm på godplassen i stua. Og Asus, Acer og HP skal levere dem.
Ny trådløs fra Jabra

Ny trådløs fra Jabra

Elite-serien har tydelige forskjeller og satser sterkt på musikkvaliteten
Smartere mellomklasse-mobil fra Sony

Smartere mellomklasse-mobil fra Sony

Xperia XA2 gir deg betydelig mer for pengene enn forgjengeren
Klipsch Heritage HP-3

Klipsch hodetelefoner med Heritage-lyd

Klipsch vil banke signaturlyden de er kjent for rett inn i øregangen din, med de semi-åpne HP-3.
annonse
Lukk meny