Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Lysfølsomt Panasonic-kamera

Panasonic Lumix GH5S er en blodtrimmet utgave av flaggskipet GH5, tilpasset videoopptak i lite lys.

Skrevet av / 10.01.18 - 11:56
Lysfølsomt Panasonic-kamera

For ikke lenge siden testet vi Panasonics flaggskip, Lumix GH5. Et kamera som er tilpasset proffer som både driver med stills og video – mer enn Lumix G9 som vi nylig testet. Som er mer stills enn video. Selv om det tar opp 4K-video, det også.

Den nye utgaven av flaggskipkameraet, kalles GH5S. S for Sensitivity formoder jeg, for kameraet som er en variant av GH5, har fått en helt annen bildebrikke, og flere rendyrkede videoegenskaper.

Noen kosmetiske endringer har også funnet sted. Som den røde ringen rundt fremdriftshjulet, og en knallrød opptaksknapp.

Sony har et tilsvarende kamera rendyrket for høy ISO og 4K-video, kalt a7s II, som vi også har testet.

(Foto: Produsenten)

 

Bildebrikken på 20 megapiksler fra GH5, er erstattet av en ny 12,5 Mp bildebrikke med multiutsnitt – multi-aspect. Den beskjærer stillbilder til 10,2 Mp uten å endre bildevinkel, og støtter både DCI 4K-video og UHD 4K-video, altså 4+96 x 2160 og 3840 x 2160 piklser, begge opp til 50p.

I 50p støtter kameraet 4:2:0 og 8-bits tapsfrie filer med LongGOP, mens det støtter 4:2:2 og 10-bits-filer i 25p. Begge med 150 Mbps datastrøm.

Ganske heftige spesifikasjoner for et systemkamera. Det er ikke alt, det støtter også opptil 400 Mbps i 4K/25p og ALL-I-format. 1080/50p er også støttet, opptil 200 Mbps, og 4:2:2 10-bit ALL-I. Eller 100 Mbps med LongGOP.

(Foto: Produsenten)

 

Kameraet har dobbel avlesning av sensorene, og bruker noe de kallers Dual Native ISO, hvor den ene kanalen optimaliserer dynamikkomfanget, mens den andre tilpasser støydempingen.

Det kan også lagre 14-bits råfiler fra stillbilder, opptil sju bilder/s i serie, og har opptil 12 bps skuddtakt med fokus på første bilde. Åtte bps hvis man trenger fokus mellom hvert bilde. Som de fleste Panasonic-kameraer, kan det også ta 8 Mp bilder fra en 4K-strøm.

Panasonic-kameraets lysfølsomhet er kalibrert opptil 51.200 ISO, men kan utvides til 204.800 ISO når det trengs, og er utstyrt med tidskode og synkronisering av flere kameraer. Det har også følsomhet ned til – 5 EV-trinn, og med live boost av pekeskjermen, skal man kunne bruke kameraet i nær sagt stummende mørke.

(Foto: Produsenten)

Kameraet har ikke innebygget bildestabilisator. Grunnen er at de fleste som er i mplgruppen for et kamera av denne typen, enten bruker steadicam, stativ eller en form for gimbal.

Vi har lekt med en GH5S en stund, og det føles akkurat som en GH5 i daglig bruk. Kan hende er kameraet litt mer responsivt, søkeren er hvert fall litt bedre, med 120fps frekvens, og autofokusen virker bedre i lite lys. Når lyssterk optikk brukes, vel og merke.

Bildefilene tatt på høy ISO ser vesentlig bedre ut her, enn fra GH5, men det skal vi komme tilbake til i en test. Som ikke er veldig langt unna.

 

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

0
Scroll to Top