Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Lynrask panservogn

Olympus slapp nylig det råeste kameraet de har laget for natur, sport og action - OM-D E-M1X.

Skrevet av / 24.01.19 - 10:50
Lynrask panservogn

Alt tyder på at kameramarkedet blir mer differensiert, med flere spesialiserte kameramodeller. Vanntette kameraer som kan dykkes med, og kamerer med ekstremt pg noen ganger fullstendig unødvendig mye zoom, er to eksempler på det.

Men noen trenger helt andre typer kameraer, og det er derfor finnes kameraer som Olympus OM-D E-M1X.

Det er ikke kameraet man slenger innom fotobutikken og handler dagen før man reiser på sommerferie. Flaggskipet EM1X er et rendyrket kamera for sport, action og naturfotografer. For eksempel de som fotograferer ville dyr i sitt naturlige miljø. Noe som var et tydelig budskap under lanseringen i Hamburg, hvor de utstilte bildene utelukkende var av ville dyr og natur.

Olympus OM-D E-M1X er også laget for røft bruk, med omfattende værtetting, frostsikring og med et lettvektschassis som tåler juling.

Viktige spesifikasjoner

(Foto: Produsenten)

Kameraet legger seg et par hakk over det eksisterende E-M1 mark II på stort sett alle viktige spesifikasjoner, og har vertikalgrepet integert i kameraet. Mens vertikalgrepet til mark II, er avtakbart.

Hvis vi ser bort fra at de to kameraene deler den samme 20 megapiksler bildebrikken i microfourthirds-f ormat, er stort sett alt annet nytt, råere og mer rendyrket på Olympus OM-D E-M1X:

  • To TruePic VIII-prosessorer
  • 50 Mp hi-res håndholdt – 80 Mp hi-res m. stativ
  • Hybrid autofokus med 121 kryssensorer
  • Intelligent motivdeteksjon
  • Sjutrinns bildestabilisator (7,5 med M.Zuiko 12-100mm)
  • 60 bilder/s med elektronisk lukker –  18 bps med kontinuerlig autofokus
  • Femtrinns ND-filter still/video
  • 35 bilders Pro Capture
  • Lukker testet til 400.000 eksponeringer
  • To batterier med tils. 870 eksponeringer
  • To SD-kortspalter for UHS-II kort
  • GPS
  • Barometer
  • Høydemåler
  • Temperaturmåler
  • Kompass
  • 4K30p/102 Mbps – DCI 24p/237 Mbps video
  • 8-bit 4:2:24K-video via HDMI og OM-Log400 gamma
  • Åtteveis styrepinne
  • Pekeskjerm
  • 2,36 Mp søker
  • USB-C med lading og tethering
  • 34.000 kr for kamerahus

Det er litt wow! over disse spesifikasjonene, etter vårt skjønn. Vi har allerede prøvd kameraet litt, og på vårt eksemplar var autofokusen ekstremt kjapp og presis, særlig følgefokusen, som ofte er det største problemet med actionfotografering.

Så førsteinntrykket er definitivt positivt. Størrelsen og vekten er selvsagt økt, men ikke så mye at kameraet føles tungt eller klumpete (144 x 147 x 75 mm og 997 gram). Istedet bidrar det integrerte vertikalgrepet til bedre balanse. Feks med M.Zuiko 300mm f4, som vi blant annet prøvde med Em1X.

Kameraet stiller i samme klasse som Sony a9, Fujifilm X-T3, og Panasonic Lumix G9, som vi anser som de nærmeste konkurrentene, basert på kjernespesifikasjoner – uansett format.

Intelligent fokus

(Foto: Lasse Svendsen)

Håndgrepet er større (og bedre?) enn på mark II, og er kopiert med knapper og det hele på vertikalgrepet. Som inneholder to batterier. Ellers er knapper og ratt sett fra toppen, gjenkjennelige for Olympus-brukere, mens baksiden har fått en ny layout.

Blant annet med en åtteveis styrepinne, som man kan flytte fokuspunktene rundt med.

Menyene er omarbeidet sammenlignet med mark II, men fremdeles komplekse. Heldigvis kan man slippe unna ved å forholde seg til de viktigste innstillingene, som vist på pekeskjermen under.

(Foto: Lasse Svendsen)

Fart, fart og atter fart

De 121 fokuspunktene med kryssensorer, imponerer ingen på papiret, men med en ny autofokusalgoritme og intelligent motivgjenkjenning, mener Olympus at kameraet er betydelig bedre til å følge bevegelige motiver enn før.

Mye tyder på at de har rett, hvor bra det er i ulike situasjoner må vi komme tilbake til etter en test, men følgefokusen limte seg til motivet som en klegg på de bildene jeg tok. Lovende.

(Foto: Produsenten) Kameraet har kjøleflater på innsiden som holder temperature nede.

Kameraet hamrer ut 18 bilder/s på full gass med autofokus, eller 60 bps om man velger elektronisk lukker. I tillegg har det Pro Capture, som er genialt hvis man ikke vet akkurat når motivet beveger seg. Ville dyr er ikke alltid forutsigbare. Med Pro Capture kan man holde utløseren inne hele tiden og når man slipper opp, lagrer kameraet de 35 siste bildene.

Da skal det godt gjøres at ikke ett av dem er et blinkskudd.

4K-video

(Foto: Produsenten) Den elektroniske støvfjerningen på bildebrikken, skal være forbedret.

Det kan også ta opp 4K-video med 30 fps, og strømme 8-bit 4:2:2 med OM-Log400 gammaprofil, og nå kan man ta 50 megapiksler bilder håndholdt. Mens man før måtte bruke stativ. Det må man fremdeles, men bare dersom man velger 80 Mp hi-res, som noen av og til trenger til feks. reklamebilder, natur eller repro.

Jo. det har også fått ND-filter (Neutral Density) som er kjekt å ha når man skal ha lenger lukkertider, feks. på video hvor 1/50s er foretrukket eksponeringstid. ND-filteret simulerer opptil fem trinns demping.

Nytt blitssystem til Olympus OM-D E-M1X

Samtidig lanseres også en ny blits, med sender og mottaker. FL-700WR er en trådløs bølits med ledetall på 42 og værtetting. Den kan brukes som sender og mottaker i et trådløst oppsett, og kombineres med FC-WR og FR-WR, som er hhv. sender (Commander) og mottaker som kan settes opp i tre grupper med blitser per sender, med et uendelig antall blitser.

(Foto: Produsenten)

Ny proffzoom

(Foto: Produsenten)

Kameraet er tilgjengelig fra slutten av februar, til 34.000 kr for kamerahuset, og det kommer flere nye objektiver til OM-D-systemet etterhvert. Blant annet denne, M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS Pro, som kommer i 2020.

En rendyrket telezoom med innebygget 1,25 x telekonverter, værtetting og optisk bildestabilisator. Bildevinkelen tilsvarer brennvidder på 300-800mm, og 375-1000mm med telekonverteren.

I sommer kommer også en 2 x teleconverter kalt MC-20, som passer de andre M.Zuiko-objektivene.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top