TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Fujifilm X-T3

Fulltreffer fra Fujifilm

Best i klassen. Så enkelt kan Fujifilm X-T3 beskrives, en utfordrer til dyrere fullformatkameraer.

forfatter
Publisert 23.10.18 - 12:39
Karakter
Fujifilm X-T3
L&B mener
Fremragende skarphet, nydelig fargegjengivelse, sylskarp 4K-video og lynrask fokus og skuddhastighet.
Skuddhastigheten er en utfordring for bufferen, søkeren blir sort mellom bildene på serieopptak, og håndgrepet kunne vært større.
Spesifikasjoner
 • Type: 26 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: Fujifilm Fujinon XF
 • Søker: OLED 3,69 Mp, 0,75 x forstørrelse
 • Skjerm: 7,6 cm 1 Mp LCD
 • Serieopptak: 20 bilder/s
 • Video: 4K/60p 400 Mbps
 • Tilkoblinger: Mikrofon inn, hodetelefon ut, USB-C-lading, HDMI
 • Batteritid CIPA: 390 bilder
 • Mål/vekt: 133 x 93 x 59 mm / 539 g Høydepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, vipp/
  vribar pekeskjerm, 425 fokuspunkter, 2 x SD UHC-II kortplasser.
 • Web: fujifilm.no
Veil. pris 15.990Pr. 23.10.18 Produktside

Ettersom markedet dras mot dyrere systemkameraer, øker naturligvis utvalget i den høyere prisklassen. De mange nye fullformatkameraene er et tydelig tegn på det, men kommer med en relativt høy prislapp.

Kan man slippe tvangstankene om fullformat, om man skulle være så grepet av akkurat det, finnes det gull i lavere prisklasser også. I noen tilfeller kan man finne bedre kjøp i f.eks. APS-C-klassen.

Hvor bildebrikken er litt mindre enn i fullformatkameraene. Størrelsen på bildebrikken er litt overdrevet, og Fujifilm har flere ganger bevist at man slett ikke må ha 24 x 36mm bildeflate for at bildene skal holde høy teknisk kvalitet.

Et bedre eksempel på det enn dette kameraet, er det vanskelig å finne. Fujifilm X-T3 tar store steg på flere viktige områder. Som bildekvalitet, autofokus, skuddhastighet, og videoopptak. Teknisk sett er kameraet et overflødighetshorn, som på mange måter overgår ytelsen til de dyrere fullformatkameraene.

Og det til en lavere pris. Den nye bakbelyste X-Trans CMOS 4 bildebrikken med 26 megapiksler, tangerer Sony a7 IIIs fullformatbildebrikke, og knuser både det og Canon EOS R på autofokus og skuddtakt. Blant annet.

Kameraet er søkklastet med godsaker både for stillbilde- og videofotografering. Tross små kosmetiske forskjeller kontra X-T2, er alt under det værtettede skallet nytt på T3.

Markante forbedringer

En ny bildeprosessor har gjort det mulig med 4K60p-video, den hybride autofokusen har 425 kontrastfokuspunkter, hele 2,1 millioner fasefokuspunkter, og kameraet skyter bildeserier på 20 bilder/s. Eller 30 bps med elektronisk lukker, og 1,25 x beskjæring som gir 16,6 Mp filer.

Sports Finder-funksjonen er ny. Den beskjærer også med en faktor på 1,25, men da med mekanisk lukker – og bildefiler på 16,6 Mp. Da dukker en rute opp i søkeren som viser det beskjærte området, slik at det skal være lettere å følge bevegelige motiver i søkeren.

Kortere blackout-tid i søkeren, er en velkommen bonus med Sports Finder-funksjonen. Den 0,5-tommer OLED-søkeren med 100fps, er enda skarpere enn før, pekeskjermen kan vippes i tre retninger, og kameraet har plass til to lynraske UHS-II- spekkede SD-kort.

Fysikk

Ergonomien tilsvarer hva vi er vant til fra X-T2, som er så nær perfeksjon som man kommer i denne klassen. Med tydelig markerte innstillingshjul for ISO, skuddhastighet, autofokus, lukkertid og eksponeringskompensasjon, plassert på toppen.

Det er også ekstremt avansert med mange muligheter for skreddersøm av funksjoner, f.eks. kan ni av knappene programmeres, fireveissveip på pekeskjermen har ulike valgmuligheter, videoinnstillingene er flere enn på X-T2 med bl.a., F-log, styrepinnen eller skjermen kan brukes til å flytte fokuspunkter, og det er tilkoblinger for mikrofon og hodetelefoner på siden. Alle dette og det mange nye tekniske forbedringene, har gjort X-T3 til et fenomenalt godt kamera.

Video

Kameraet kan ta opp 4K-video (UHD og DCI) i 60p, 50, 30, 25 eller 24p, opptil 400 Mbps, og lagre 4K60p 10-bit 4:2:0 på minnekort, eller 4K60p 10-bit 4:2:2 til ekstern opptaker via HDMI.

Det er faktisk en big deal, fordi det gir proffene den kvaliteten de trenger. Med tidskode, F-Log for nøytrale videofiler, og valg av flere formater (H-264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC), sebrastriper, volum- og eksponeringskontroll- for å nevne noe av det – har man full kontroll på opptaket i kameraet.

Videostrømmen på 4K-video har moderat beskjæring med en faktor på 1,18, og på lavere frame rate (fps) kan man lagre video fra et oversamplet signal med Long GOP eller ALL-I- komprimering – i 100, 200 eller opptil 400 Mbps. Her kommer de raskeste SD-kortene til sin rett.

Hybrid autofokus

Kameraets nyutviklede autofokusalgoritme, funger nesten prikkfritt. X-T3 har svært velfungerende øyefokus hvor fokusen følger det nærmeste øyet. Det er viktig blant annet på portrettfoto, og følgefokusen er tydelig forbedret.

Det merkes på action og bevegelige objekter som syklister og biler. De mange fasefokuspunktene, dekker nesten hele bildeflaten, og låste fokus perfekt ni av 10 ganger. De gangene autofokusen bommet, var det fordi bilen beveget seg for raskt rett mot kameraet. Det er slett ikke verst, og faktisk på høyden med de beste systemkameraene vi har testet på actionfotografering.

Fotografen kan gå inn i menyen og velge blant fem moduser for følgefokus, og én som kan tilpasses av fotografen selv.

Bildekvalitet

Det er aldri noen grunn til å bekymre seg for bildekvaliteten i et Fuji-kamera, og den har aldri vært høyere enn her. Med unntak for Fujifilm GFX50S.

De er spesielt flinke på jpeg-konvertering og X-T3 er ikke noe unntak. Nydelig saturerte farger, svært jevne hudtoner og Fujfilms innebyggede filmsimuleringer, gjør det til en fryd å se bildene fra kameraet. Det er bare Nikon D850, Sony a7r III, og Leica SL, blant fullformatkameraene som er på samme nivå.

Med de mange filmsimuleringene – Acros s/hv, Monochrome, Eterna, Pro Neg Hi/Std, Astia, Velvia og Provia – kan man gjenskape de kjære og kjente filmuttrykkene fra analogfilm. Mine favoritter er Eternas cinematiske uttrykk med mykere toner, og Acros sorthvittprofiler.

Kameraets ISO-område starter på 160 ISO, men kan stilles så lavt som 80 og så høyt som 51200 ISO.

Det er i meste laget om man er allergisk for bildestøy. Som stort sett ikke finnes før 6400 ISO, da gjør synlig kornstøy sin inntreden på råfilene, i litt mindre grad på jpeg. Grunnet bildeprosesseringens nennsomme støydemping.

Fra 12800 er bildestøyen synlig, men ikke nødvendigvis skjemmende, men jeg ville satt grensen ved 6400 ISO.

Med de tre objektivene jeg hadde til rådighet, XF 18-55mm, 16mm f1,4 og den skarpe 90mm f2, hadde jeg ingen grunn til å klage på bildekvaliteten fra X-T3. Som er fullt på høyde med de beste fullformatkameraene på de viktigste parameterne.

Konklusjon

Fujifilm X-T3 er klassens soleklart beste allroundkamera. Det er lynraskt, en drøm å bruke, og bildekvaliteten er definitivt i toppklassen. Noen vil sette fingeren på moderat batteritid, beskjæringen på 4K-video, og noen vil mislike noen av de små knappene og ønske seg et større håndgrep. Det finnes alltids noe å pirke på, men det underslår ikke det faktum at dette er et av de beste kjøpene for både proffer og entusiastiske amatørfotografer. Værtettingen, den store søkeren, den praktisk pekeskjermen, og ikke minst det fine objektivutvalget, er bare noen av mange grunner til å velge Fujifilm X-T3.

picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Den vippbare pekeskjermen og den fantastiske søkeren er bedre enn på Sony a7 III. Foto: Fujifilm og Lasse Svendsen
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Photoshop Elements blir enda kulere Adobe gjør bilderedigering morsommere uten at det koster skjorta.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er profesjonell video i hendig format.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Følg Lyd & Bilde