TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

DJI boikottes av den amerikanske regjeringen

Verdens største produsent av droner lider nesten samme skjebne som Huawei.

forfatter
Publisert 16.12.21 - 12:01

Verdens største produsent av droner, kinesiske DJI, har nå kommet i de amerikanske myndighetenes søkelys. Noe som kan komme til å koste dem. Bare spørr Huawei!

DJI er verdens aller største produsent av droner med en markedsandel på hele 77% av forbrukermarkedet.

Allerede i fjor havnet DJI på de amerikanske myndigheters såkalte «Entity List», som i praksis er en svarteliste over selskaper som ikke må få fri tilgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, software eller andre teknologiske tjenester.

Det er den samme listen som mobilprodusenten Huawei havnet på i 2019, og det fikk fatale følger for den kinesiske virksomhetens globale mobilforretning.

Les også Hobbydrone for viderekomne DJIs nyeste hobbydrone er den man skal velge om bildekvaliteten er viktig.

DJI er likevel ikke rammet like hardt av boikotten som Huawei. Bl.a. kan selskapet fortsatt selge produktene sine i USA.

 

Straffes for brudd av menneskerettigheter

Det var Donald Trumps regjering, som i begynnelsen av 2020 tok beslutningen om å sette DJI i skammekroken. Og selv om den amerikanske presidenten nå heter Joe Biden, har ikke amerikanerne endret mening om DJI. Tvert imot.

Biden-regjeringen har nemlig besluttet å plassere den kinesiske drone-produsenten på enda en svarteliste, denne gang den såkalte ‘investment’ blacklist, det skriver techmediene Engadget og Gizmodo, som begge siterer Financial Times. Mer konkret betyr det at det blir forbudt for amerikanske virksomheter og privatpersoner å investere penger i DJI.

Skrittet tas da DJI angivelig har deltatt i menneskerettighetsbrudd mot uigurnerne, den muslimske befolkningen i Xinjiang-provinsen.

Etterforskningsrapporter beskylder bl.a. DJI for å ha levert droner til det kinesiske politiet, som bruker produktene til overvåkning.

Les også Hva i all verden er det som foregår hos Huawei? Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.

DJI er ikke alene

Den kinesiske drone-produsenten er ikke den eneste kinesiske virksomheten, som nå har blitt dyttet ut i kulden av de amerikanske myndighetene.

Biden-regjeringen planlegger å blokkere amerikanske investeringer til ytterligere sju kinesiske teknologiselskaper, herunder Megvii (som utvikler kunstig intelligens), CloudWalk Technology (ansiktsgjenkjenning) og NetPosa Technologies (cloud-baseret overvåkning).

Tidligere i år havnet også Xiaomi på amerikanernes svarteliste, men mobilprodusenten klarte å overbevise de amerikanske myndighetene om at Xiaomi ikke hadde noen forbindelser til kinesisk militær eller politi.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend