TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

DJI boikottes av den amerikanske regjeringen

Verdens største produsent av droner lider nesten samme skjebne som Huawei.

Verdens største produsent av droner, kinesiske DJI, har nå kommet i de amerikanske myndighetenes søkelys. Noe som kan komme til å koste dem. Bare spørr Huawei!

DJI er verdens aller største produsent av droner med en markedsandel på hele 77% av forbrukermarkedet.

Allerede i fjor havnet DJI på de amerikanske myndigheters såkalte «Entity List», som i praksis er en svarteliste over selskaper som ikke må få fri tilgang til amerikansk teknologi, herunder hardware, software eller andre teknologiske tjenester.

Det er den samme listen som mobilprodusenten Huawei havnet på i 2019, og det fikk fatale følger for den kinesiske virksomhetens globale mobilforretning.

Hobbydrone for viderekomne DJIs nyeste hobbydrone er den man skal velge om bildekvaliteten er viktig.

DJI er likevel ikke rammet like hardt av boikotten som Huawei. Bl.a. kan selskapet fortsatt selge produktene sine i USA.

 

Straffes for brudd av menneskerettigheter

Det var Donald Trumps regjering, som i begynnelsen av 2020 tok beslutningen om å sette DJI i skammekroken. Og selv om den amerikanske presidenten nå heter Joe Biden, har ikke amerikanerne endret mening om DJI. Tvert imot.

Biden-regjeringen har nemlig besluttet å plassere den kinesiske drone-produsenten på enda en svarteliste, denne gang den såkalte ‘investment’ blacklist, det skriver techmediene Engadget og Gizmodo, som begge siterer Financial Times. Mer konkret betyr det at det blir forbudt for amerikanske virksomheter og privatpersoner å investere penger i DJI.

Skrittet tas da DJI angivelig har deltatt i menneskerettighetsbrudd mot uigurnerne, den muslimske befolkningen i Xinjiang-provinsen.

Etterforskningsrapporter beskylder bl.a. DJI for å ha levert droner til det kinesiske politiet, som bruker produktene til overvåkning.

DJI er ikke alene

Den kinesiske drone-produsenten er ikke den eneste kinesiske virksomheten, som nå har blitt dyttet ut i kulden av de amerikanske myndighetene.

Biden-regjeringen planlegger å blokkere amerikanske investeringer til ytterligere sju kinesiske teknologiselskaper, herunder Megvii (som utvikler kunstig intelligens), CloudWalk Technology (ansiktsgjenkjenning) og NetPosa Technologies (cloud-baseret overvåkning).

Tidligere i år havnet også Xiaomi på amerikanernes svarteliste, men mobilprodusenten klarte å overbevise de amerikanske myndighetene om at Xiaomi ikke hadde noen forbindelser til kinesisk militær eller politi.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Lyd & Bilde