Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Endelig har Panasonic fikset autofokusen

Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.

Skrevet av / 06.01.23 - 07:00
Endelig har Panasonic fikset autofokusen

Endelig kan vi ta bladet fra munnen og fortelle om Panasonics nyeste 35mm L-Mount fullformatkameraer. Lumix S5II fikk vi nemlig være med på å teste ut allerede i midten av desember, på en sponset tur til Valencia. Det er dette kameraet som nå endelig offisielt ble avduket på CES i Las Vegas, sammen med en enda mer avansert variant. Nemlig Lumix S5IIX.

Panasonic Lumix-S5II-S5IIX-featured
Panasonic S5II og S5IIX skilles utseendemessig ved at sistnevnte er helt svart. Og har også noen ekstra videofunksjoner. Foto: Panasonic

Panasonics Lumix fullformatkameraer har vi vært strålende fornøyd med. Først S1-variantene med S1H på tronen, deretter det fantastiske allroundkameraet Lumix S5. Som er mer kompakt enn S1, men har samme fabelaktige bildekvalitet.

Men når Panasonic legger minst like mye vekt på videokvalitet som på stillbilder med sine Lumix-kameraer, så har det vært forbedringspotensial på enkelte punkter der i gården: Ikke minst på autofokus og bildestabilisering.

Les også Fullfør fullformatdrømmen med klassens beste kamera Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.

Bedre bildestabilisering med Active I.S.

Til nyeste generasjon Lumix S5II har Panasonic videreutviklet sin bildestabilisering for video. Som nå heter Active I.S. Denne analyserer ristingen på kameraet, og optimaliserer bildet både horisontalt, vertikalt og har dessuten rotasjonskorreksjon. Bildestabilisatoren skal nå være omtrent dobbelt så god som tidligere.

Foto: Panasonic

Endelig fasebasert autofokus!

Men den store nyheten for videofotografer er utvilsomt autofokusen. Tidligere varianter har nemlig hatt kontrastbasert autofokus, som for det første betyr at kameraet bruker lengre tid på å stille fokus – som fungerer dårlig på objekter i bevegelse. Et annet problem er at kameraet risikerer å måtte justere inn og ut av fokus for å forsikre seg om at bildet faktisk er i fokus. Det funker glimrende til stillbilder, men er problematisk med video, fordi scenen kan ødelegges av at bildet innimellom kommer ut av fokus, for så å bli skarpt igjen. Vi merket dette også da vi testet det ellers fantastiske Lumix GH6.

Det nye Lumix S5II har derimot fasebasert autofokus. Endelig! Dette er langt mer presist på video, siden kameraet hele tiden nøyaktig vet om det er i fokus eller ikke, og trenger ikke sjekke ved å gjøre bildet uskarpt fra tid til annen. S5II har 779 fasekontrollpunkter for å forsikre om at bildet er i fokus. Dette er for eksempel enda litt flere enn Sony a7 IV sine 759 punkter, og bør derfor kunne gi enda mer nøyaktig fokus.

Les også GH6: Spinnvilt videokamera som også tar bilder Endelig har GH5 fått sin erstatter. Panasonic Lumix GH6 er et blodtrimmet videokamera i stillbildeforkledning.

Ubegrenset opptakstid i full oppløsning

Lumix S5II er langt mer kompakt enn S1H, men tilbyr tilsvarende bildekvalitet med 24 megapiksler. Og i likhet med S1H kan S5II filme uten tidsbegrensning helt opp til 6K. Dette takket være et nytt varmehåndteringssystem, blant annet med en effektiv vifte på innsiden. Dette er ganske imponerende, for det er blant annet denne funksjonaliteten som gjorde at S1H måtte lages så stort. S5II er ikke veldig mye større enn MFT-kameraet GH6. Til sammenligning kan Lumix S5 filme ubegrenset opp til 4K, men bare 30 minutter i høyere oppløsninger.

Ifølge Panasonic er ikke planen å erstatte S5, i stedet legger S5II seg hakket over. Vi har likevel en mistanke om at S5 nå lever på lånt tid.

Foto: Panasonic

Opptakskvaliteter

Det nye kameraet kan filme internt med kvalitet inntil 4:2:0 10-bit 6K (3:2) og 5.9K (16:9) med inntil 30 fps, og 4:2:2 Cinema 4K og 4K med opptil 60 fps. Høye hastigheter støttes opptil 120 fps, mens du til saktefilm uten lyd kan filme i opptil 180 fps.

Kameraet kan skilte med over 14-trinns dynamikkområde, har Dual Native ISO for mindre støy i mørke områder, og vil du ta opp til ekstern opptaker gjøres dette nå fra en fullstørrelses HDMI-utgang, hvor det eldre S5 har mini-HDMI.

Les også Dette er faktisk et videokamera. Og enestående i 6K kvalitet! Endelig kan selvstendige filmprodusenter få like god videokvalitet som de store gutta.

Enda råere video med Lumix S5IIX

S5II filmer til to SD-kort internt. Hvis du derimot ønsker mer fleksibilitet, og for eksempel ønsker å ta opp direkte til en lynrask SSD harddisk, så er nok Lumix S5IIX mer i din gate. Det helt svarte Lumix-kameraet kan gjøre interne opptak helt opp til 800 Mbps! Dette krever enten en SSD, eller du må ha et virkelig raskt SD-kort. Som blir veldig dyrt, forvent å måtte betale flere 1000 kroner for et slikt.

Nei, da er det mer fleksibelt med en SSD. S5IIX kan gjøre opptak i 5,8K ProRes 4:2:2 HQ via SSD. Om du skulle lure, så er det ganske rått! Apple ProRes RAW må du fremdeles gjøre til en ekstern Atomos-opptaker.

Panasonic Lumix S5II vs S1H
Panasonic Lumix S5II til venstre, Lumix S1H til høyre. Funksjonaliteten og kvaliteten er lik. Det er ikke størrelsen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Real Time LUT

Erfarne videofotografer som vil raskest mulig få video i ønsket kvalitet og fargenyansering fra sine opptak er ikke ukjent med LUT-er (Look-Up Table). Dette er ferdige bildeinnstillinger du legger oppå ditt opptak, som bedrer arbeidsflyten betraktelig, i forhold til å måtte gjøre nitid manuelle innstillinger på hver sekvens.

Med S5II og S5IIX kan du legge inn LUT-er direkte i kameraet. Dermed ser du direkte hvordan opptaket blir seende ut til slutt, og sparer deg dessuten for dyrebar tid i etterproduksjon.

I tillegg har funksjoner som Waveform-viser, Vector Scope og sebramønster blitt lagt til, etter forespørsler fra profesjonelle brukere.

Spill inn lyd med 24-bit / 48 kHz kvalitet, med den innebygde eller en ekstern mikrofon, mens inntil 96 kHz innspilling er mulig med eksterne og XLR-mikrofoner.

Panasonic Lumix S5II vs S1H & Graabein
Den utsendte journalisten liker definitivt bedre å bære på Lumix S5II (venstre) enn S1H. Foto: Christer Ericsson, Panasonic

L&Bs førsteinntrykk

Som den utsendte journalisten i desember fikk jeg prøve S5II i et par timer, og det første som slo meg var hvor mye mer kompakt det er enn mitt eget Lumix S1H! Det veier vel bare halvparten, og ligner mer på MFT-kameraet GH6.

Den tekniske bildekvaliteten er den samme, i hvert fall etter min egen opplevelse, det samme er mulighetene når det kommer til innstillinger og oppløsninger. Begge har også en 96 megapiksel High Resolution-modus, som setter sammen fire 24-piksels bilder til ett. S5II har en enda litt kjappere skuddtakt enn S1H, derfor blir hires-bildet enda litt skarpere. Jeg vil likevel ikke anbefale noen av dem til å gjøre dette håndholdt, de bør absolutt stå på stativ. Da er GH6 bedre, fordi det går mye kjappere å skanne den mindre bildesensoren, som gir raskere skuddtakt og dermed et skarpere resultat når fire bilder skal settes sammen til ett.

Den flotte arkitekturen rundt i Valencia setter store krav til skarphet i bildene, og vi gikk rundt og knipset på ettermiddagstid. Som setter dynamikk og støy på prøve. Førsteinntrykket er at kameraet innfrir.

Jeg fikk flere imponerende bilder, med stort dynamikkområde. Sammen med Panasonics kompakte 20-60mm-objektiv med f3.5-5.6 blender var det ingen problemer å få skarpe bilder. Skjønt, investerer du i det mye større Leica-sertifiserte 24-70mm-objektivet med f2.8 på alle brennvidder, er du enda tryggere på at du samler nok lys i hver bilderute. Men så veier da også det objektivet mye mer enn bare kamerahuset til S5II, og her handler det om å gjøre det så kompakt og praktisk som mulig. I så måte er 24-70-objektivet et utmerket valg når man skal ta flotte bilder der man befinner seg.

Jeg må ta forbehold om at kameraets RAW-versjon ikke støttes av noen programvare ennå, så jeg har kun bedømt ut fra jpeg-bildene.

Lumix S5II tree Lumix S5II tree 2 Lumix S5II wedding 2 Lumix S5II wedding Lumix S5II wedding flowers Lumix S5II arch Lumix S5II tower Lumix S5II steampunk statue Lumix S5II fountain Lumix S5II fountain 2 Lumix S5II Jesus child 2 Lumix S5II Jesus child Lumix S5II orange tree Lumix S5II leaves Lumix S5II statue Lumix S5II statue 2 Lumix S5II architectural buildings Lumix S5II sidewalk corner
<
>
Bilde tatt med Panasonic Lumix S5II. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lumix S5II og S5IIX: Priser og tilgjengelighet

Lumix S5IIX kommer allerede til våren, med en veiledende pris på 27990 kr for kamerahuset alene og 29990 kr sammen med 20-60-objektivet. Det rimeligere Lumix S5II kommer mot slutten av 2023, til 24990 kr for huset og 27990 kr med det samme objektivet.

I tillegg kommer et helt nytt vidvinkelobjektiv, 14-28mm F3.5-5.6 til 9490 kroner.

Mer info: panasonic.com

LUMIX_S5II_Lifestyle
Foto: Panasonic

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top