TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Viaplay byr på bergensk dystopi – Festning Norge

Viaplay er i gang med en ny norsk originalserie. En dystopisk visjon satt til Vestlandets hovedstad.

forfatter
Publisert 06.05.22 - 00:01

Vår nordiske strømmetjeneste fortsetter sitt imponerende tempo med lansering av lokale originalserier – til stor glede for sine mange abonnenter.

Nå er Viaplay i gang med produksjonen av en ny norsk serie, satt til Vestlandets hovedstad, Bergen – med Tobias Santelmann (Exit) i en av hovedrollene. Viaplay lover oss et «thrillerdrama med dystopisk isolasjon».

Serien skal hete noe så ambisiøst som Festning Norge.

Festning Norge sesong 1 3
Tobias Santelmann, «Festning Norge, sesong 1» (Foto: Viaplay)

 

Festning Norge er basert på en idé, og manus, fra Rådebank-forfatter Linn-Jeanethe Kyed, samt thrillerforfatter John Kåre Raake (Bølgen, Skjelvet). Ideen kom som en reaksjon på det forfatterduoen opplevde som en økende grad av isolasjonspolitikk i Europa og Vesten.

Les også Skjelvet Norsk katastrofefilm – fullt på høyde med Hollywood!

I den nye serien befinner vi oss i et isolert Norge anno 2037, som har kuttet alle bånd til verdenssamfunnet. Når så en dødelig sykdom begynner å spre seg i det lukkede paradiset, må innbyggerne betale en høy pris for valget de tok for ti år siden.

En enorm mur skiller Norge fra omverdenen, og selvforsynte nordmenn lever skjermede og privilegerte liv i det nordiske paradiset. Men når sykdommen bryter ut, innser innbyggerne raskt at de er fanget bak den samme muren som skulle beskytte dem. Hva skjer egentlig hvis man kutter alle bånd til omverdenen?

Festning Norge sesong 1 4
Festning Norge, sesong 1 (Foto: Viaplay)

 

Santelmann spiller den karismatiske statsministeren Grieg Amund Heyerdahl, som står ansvarlig for å ha overbevist den norske befolkningen om å isolere seg fra omverdenen for ti år siden, et valg som skal vise seg å bli skjebnesvangert.

I pressemelding utdyper Santelmann:

Jeg mener at i den situasjonen verden er i dag, så er Festning Norge ubehagelig aktuell. Min karakter, statsminister Heyerdahl, er en mann med en klar visjon for Norge, en leder som tror på sine idéer selv når landet står midt oppe i en enorm krise.

Flere skuespillernavn vil avsløres i løpet av året, men allerede nå er det klart at britiske Russell Tovey og Selome Emnetu får sentrale roller

festning norge selom 62737bf0516b3
Selome Emnetu, «Festning Norge, sesong 1» (Foto: Viaplay)

Thrillerserien regisseres av Cecilie Mosli (Mammon) og Mikkel Brænne Sandemose (Ragnarok), og vil bestå av åtte episoder. Den spilles inn i Bergen i disse dager, og får premiere på Viaplay en gang i løpet av 2023.

Dette kan bli en drivende god og dagsaktuell serie (kunne jo så spiren til en etterlengtet ny EU-debatt?), eller den kan ende opp like katastrofalt som kalkunserien Okkupert fra TV2. Viaplay har i alle fall sikret seg mye knallkompetanse både foran og bak kamera, og vi har stor sans for plottet – krysser fingrene og venter spent på neste år.

Les også Alle nye strømmetitler, mai Disse seriene/filmene kan du strømme i mai - og nå vender Stranger Things tilbake!
Stranger Things sesong 4 1
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Er den, ekspanderte, fjerdesesongen noe bra? Få serier har vist en større utviklingskurve enn Stranger Things – til glede for de fleste, men sikkert også til forargelse for noen.
Komihavari fra Wilson! Nei, Rebel Wilson er ingen karakterskuespiller – men hun er, dessverre, heller ikke det spor morsom.
Maverick vender (endelig!) tilbake Kun seks dager igjen til Maverick flyr igjen - i Top Gun 2.
Marvel-heltene kommer hjem Alle de originale Marvel-seriene, opprinnelig produsert av Netflix, er nå forsvunnet fra strømmetjenesten.
Svensk Prime Video-serie! Endelig tar Prime video grep, og satser på lokalprodusert innhold.
Spenningsthriller fra Midtøsten holder koken Mossads intrikate skyggekrig mot erkefienden byr fortsatt på en av de absolutt bedre spionseriene.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend