TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Kloner stemmen til Darth Vader

James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!

forfatter
Publisert 28.09.22 - 08:00

Darth Vader fra Star Wars-universet er kanskje filmverdenens best kjente romskurk. Flere skuespillere og stuntmenn (bl.a avdøde David Prowse og Hayden Christensen) har figurert som den onde lord Vader gjennom tidene, men den mektige stemmen bak masken tilhører ingen ringere enn James Earl Jones, kjent fra filmer som Jakten på Rød Oktober og Amerika for mine føtter.  Jones har arbeidet i lydstudio og lest inn replikkene til Vader, helt siden de første Star Wars-filmene sent på 80-tallet. Men nå er det slutt!

No, I am your father!

Siste gang han ga stemme til Vader var i 2019 i Episode 9: “The Rise of Skywalker”. Jones er nå 91 år gammel, og skal angivelig føle seg klar for å legge studioarbeidet på hylla. . Han har derfor gått med på la Lucasfilm “klone” stemmen sin, slik at den kan bevares og brukes i fremtidige Star Wars-produksjoner.

Darth Vader star wars obi wan kenobi
I Obi-Wan Kenobi får vi gjensyn med Hayden Christensen som Darth Vader. Foto: Disney

Det ukrainske selskapet Respeecher har tatt i bruk AI-teknologi for å kopiere og etterligne den karakteristiske stemmen til Jones, i tett samarbeid med lydstudioet Skywalker Sound. Etter å ha analysert stemmen via tusenvis av lydfiler og stemmeopptak er det nå er mulig å lage nye replikker, uten å ha skuespilleren til stede i lydstudio!

Teknikken er allerede tatt i bruk under produksjonen av Obi-Wan Kenobi, hvor de også skal ha modifisert stemmen for å passe bedre til den yngre Lord Vader, som spilles av Hayden Christensen i Disney-serien. Respeecher skal også ha gjort lignende arbeid for Lucasfilm på stemmen til Luke Skywalker (Mark Hamill) under produksjonen av The Mandalorian og The Book of Boba fett , men ikke med samme gode resultat som Vader i Obi-Wan Kenobi-serien.

Det at den ikoniske stemmen til James Earl Jones nå kan bevares og brukes til nye filmprosjekter er selvsagt positivt. Samtidig kan det virke litt urovekkende at det nå er mulig å kopiere stemmen til en person så troverdig, at man kan “legge ord i munnen” på vedkommende. Vi ser for oss en del pinlige scenarioer i fremtiden, der fremtredende politikere og offentlige personer kan anklages for å ha sagt noe de slett ikke har ytret selv…

Kilder: The Verge, Vanity Fair

 

Les også disse sakene om Star Wars

Lyd & Bilde intervjuer stjernene i Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi: Vi har intervjuet stjernene!

Den 27. mai vil Star Wars-fans over hele verden spikre seg foran TV-en. Da har nemlig "Obi-Wan Kenobi" premiere. Vi har intervjuet alle stjernene!

Star Wars Day 2022 - Alle filmene anmeldt

Star Wars: Hva kommer nå?

På "Star Wars-dagen" hyller vi Star Wars-universet.

Andor, sesong 1

Spiren til opprøret!

Disney fortsetter med utvidelsen, og fordypningen, av Star Wars-universet. Og lykkes godt.

Star Wars: The Mandalorian, sesong 1

Klassisk Star Wars!

Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Ny norsk stjerneregissør? Norsk debutregissør går rett til topps hos strømmegiganten.
Se Havfruen gjenoppstå! Nok en live spillefilm fra Walt Disneys rikholdige animasjonsskattkiste står på trappene.
And the Oscar Goes to... Ruben Östlund mottok i januar tre anerkjennende nominasjons-nikk fra Oscar-akademiet for Triangle of Sadness. I natt gikk han (og resten av Norden) slukøret hjem.
Ny dansk Netflix-thriller Netflix annonserer premieredatoen for nok en dansk originalserier.
Gratulerer med kvinndagen! Vi hyller kvinnedagen - og gir deg i den anledning noen gode tips om fabelaktige serier og filmer med knallsterke kvinner!
Følg Lyd & Bilde