Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

Nyhet

Kloner stemmen til Darth Vader

James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!

Skrevet av / 28.09.22 - 08:00
Kloner stemmen til Darth Vader

Darth Vader fra Star Wars-universet er kanskje filmverdenens best kjente romskurk. Flere skuespillere og stuntmenn (bl.a avdøde David Prowse og Hayden Christensen) har figurert som den onde lord Vader gjennom tidene, men den mektige stemmen bak masken tilhører ingen ringere enn James Earl Jones, kjent fra filmer som Jakten på Rød Oktober og Amerika for mine føtter.  Jones har arbeidet i lydstudio og lest inn replikkene til Vader, helt siden de første Star Wars-filmene sent på 80-tallet. Men nå er det slutt!

No, I am your father!

Siste gang han ga stemme til Vader var i 2019 i Episode 9: «The Rise of Skywalker». Jones er nå 91 år gammel, og skal angivelig føle seg klar for å legge studioarbeidet på hylla. . Han har derfor gått med på la Lucasfilm «klone» stemmen sin, slik at den kan bevares og brukes i fremtidige Star Wars-produksjoner.

Darth Vader star wars obi wan kenobi
I Obi-Wan Kenobi får vi gjensyn med Hayden Christensen som Darth Vader. Foto: Disney

Det ukrainske selskapet Respeecher har tatt i bruk AI-teknologi for å kopiere og etterligne den karakteristiske stemmen til Jones, i tett samarbeid med lydstudioet Skywalker Sound. Etter å ha analysert stemmen via tusenvis av lydfiler og stemmeopptak er det nå er mulig å lage nye replikker, uten å ha skuespilleren til stede i lydstudio!

Teknikken er allerede tatt i bruk under produksjonen av Obi-Wan Kenobi, hvor de også skal ha modifisert stemmen for å passe bedre til den yngre Lord Vader, som spilles av Hayden Christensen i Disney-serien. Respeecher skal også ha gjort lignende arbeid for Lucasfilm på stemmen til Luke Skywalker (Mark Hamill) under produksjonen av The Mandalorian og The Book of Boba fett , men ikke med samme gode resultat som Vader i Obi-Wan Kenobi-serien.

Det at den ikoniske stemmen til James Earl Jones nå kan bevares og brukes til nye filmprosjekter er selvsagt positivt. Samtidig kan det virke litt urovekkende at det nå er mulig å kopiere stemmen til en person så troverdig, at man kan «legge ord i munnen» på vedkommende. Vi ser for oss en del pinlige scenarioer i fremtiden, der fremtredende politikere og offentlige personer kan anklages for å ha sagt noe de slett ikke har ytret selv…

Kilder: The Verge, Vanity Fair

 

Les også disse sakene om Star Wars

Lyd & Bilde intervjuer stjernene i Obi-Wan Kenobi

Den 27. mai vil Star Wars-fans over hele verden spikre seg foran TV-en. Da har nemlig "Obi-Wan Kenobi" premiere. Vi har intervjuet alle stjernene!

Les videre

Star Wars Day 2022 – Alle filmene anmeldt

May the Fourth be with you!

På "Star Wars-dagen" hyller vi Star Wars-universet.

Les videre

Andor, sesong 1

Sosialrealismen innhenter Star Wars-universet

Disney fortsetter med utvidelsen, og fordypningen, av Star Wars-universet. Og lykkes godt.

Les videre

Star Wars: The Mandalorian, sesong 1

Ville vesten á la Star Wars

Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.

Les videre
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slik fungerer Foley og ADR til filmlyd

God knows who did it...

Prisvinnende kjærlighetsdrama

Max med norske MILF'er!

Bandekrigen fortsetter

Vil tilbake i sadelen!

Høyreekstrem valgmanipulering!

Se Robert Downey Jr. i ny spionserie!

Premiere i dag!

Yellowstone lever videre!

Kommende høydepunkter på Netflix!

Hel-MAX?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top