Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Comeback for Fawlty Towers

En av tidenes herligste komiserier, den høyst politisk ukorrekte "Hotell i særklasse" gjenopplives.

Skrevet av / 09.02.23 - 09:20
Comeback for Fawlty Towers

I en tid lenge før TV-serier ble produsert på samlebånd, “binging” var et totalt ukjent begrep og politisk korrekthet ikke var fremtredende i den dagligdagse diskurs, var det spesielt én (langlemmet) brite som holdt komifanen høyt: John Cleese.

Cleese ble opprinnelig kjent som et fremtredende medlem av av crazy-komigruppen, med en politisk brodd, Monty Python. Mot slutten av gruppens glansperiode (1969-1983) valgte Cleese å gå solo, og skrev så (sammen med sin daværende kone, Connie Booth) den langt mer jordnære komiserien Fawlty Towers (eller som den ble kalt på norsk: Hotell i særklasse).

Serien, som hadde John Cleese, Prunella Scales, Andrew Sach og Coonie Booth i hovedrollene, tok for seg hverdagslivet på et lille boutique-hotell på Englands sørvestlige kyst, Torquay.

Hotellet ble eiet av herr (Cleese) og fru Fawlty (Scales), og driftet med assistanse av alt-mulig-piken Polly (Booth) og den håpløse, spanske pikkoloen Manuel (Sachs).

 

I motsetning til hva mange tror, så eksisterte serien kun over to sesonger; med 6 episoder hver (1975 og 1979).

Den fulgte personalet på det erkebritiske badehotellet, hvor alt konstant gikk galt – og kunden aldri hadde rett. Den sta, egenrådige og smått diktatoriske hotellsjefen, Basil, lot både gjester, personalet, kone og mennesker med skavanker få gjennomgå; alltid med en bitende skarp replikk og en “avrundet” tørrvittig, farseaktig ironi.

Les også Kokainsnorterne er tilbake! Hedonistene på Aker Brygge har mer heroin, og viagra, i safen!

Cleese fyller 84 (!) år til høsten, Booth blir 83 år, Scales bikker 91 til sommeren (og er dement), mens Sachs gikk bort i 2016.

Sin høye alder til tross jobber nå Cleese, sammen med datteren Camilla, med en reboot av Fawlty Towers.

John Cleese som Basil Fawlty, “Fawlty Towers” (Foto: ITV)

Den nye serien skal være satt til nåtiden, på et pittoresk boutique-hotell, driftet av far og datter. Cleese og Camilla Cleese skal sammen skrive manuset, og selv spille hovedrollene i den kommende serien.

Ifølge kilder vil den serien ta for seg hvordan den tvers igjennom kyniske og misantropisk Basil håndterer den moderne verden anno 2023.

På produksjonslaget får Cleese med seg den anerkjente, amerikanske regissøren Rob Reiner (Bucket List, A Few Good Men, Misery og This is Spinal Tap).

I en uttalelse sier Reiner:

John Cleese is a comedy legend. Just the idea of working with him makes me laugh.

Camilla Cleese jobber i dag som komiker og skuespiller i LA. Hun har blant annet hatt roller i High & Outside: A Baseball Noir og komiserien TMI Hollywood.

 

I den stadig tiltakende kanselleringskulturen, har Cleese de siste årene fremstått som en varm forsvarer av “besk”, ofte krenkende humor – og som et rødt flagg for “woke”-bevegelsen.

Hans fullstendig briljante (!) parodi av Hitler, og tyskere generelt, i Fawlty Towers-episoden The Germans (1975) er en av komihistoriens definerende høydepunkt! For øvrig en episode som skapte mye kontrovers for tre år siden, og en stund faktisk ble kansellert.

 

På nåværende tidspunkt er intet klart vedrørende premieredato, andre skuespillere, eller hvilken strømmetjeneste som kommer til å snappe opp serien. Vi antar at vi vil få se Fawlty Towers, sesong 3 tidligst høsten 2024.

PS! Fun fact: I 2019 uttalte Cleese at det aldri vil komme en ny episode av Fawlty Towers. For, som han sa:

I think everyone would be excited if we did it a new series. The problem is, when you do do something that is generally accepted as being very good, a horrible problem arises, which is: how do you top it? The expectation of what you will do is so high.

Vi får si som britene: The Proof Is in the pudding

Les også Her ser du Yellowstone! Serieskaper Taylor Sheridan er blant de hottesteste navnene innen strømmebransjen om dagen - men hvor (og hvordan) får du sett alle hans eminente serier?
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gledelig gjensyn med to aldrende herremenn

Med MCU var ikke dødt!

Mayday! Mayday!

Du må skynde deg å drepe henne!

Ytterligere mafiaforviklinger fra Stallone & Co!

Nå kommer apene hjem til deg!

Nå kan du se UEFA Euro 2024 i HDR

Hun er tilbake!

Ventetiden er snart over!

Ventetiden er snart over!

Kommer til høsten!

Slipp dragene løs!

Scroll to Top