Made in Norway

Noen klistrer logoen sin på et kinesisk produkt og kaller det norsk. Det er ikke godt nok for Electrocompaniet, som både utvikler og produserer sine produkter i Norge.

Norske Electrocompaniet har alltid – helt siden starten i 1972 – vært en seriøs hi-fi-produsent, med det mål for øyet å bringe den beste lyden hjem til folk. Merket er norsk inntil hjerteroten, med tidløs design preget av skandinavisk minimalisme. Dette er også noe som er forstått ute i det store utland, som er Electrocompaniets viktigste marked. Bare en liten brøkdel av produksjonen går til hjemlandet, mens den store verden – med USA i spissen – svelger unna resten.

Det finnes noen få andre hi-fi-produsenter fra Norge, men nesten ingen av dem både utvikler og produserer i hjemlandet. Det gjør derimot Electrocompaniet. Dette er viktig for dem, for å slå seg på brystet som en ekte norsk viking tvers igjennom, noe som altså har stor appell internasjonalt.

Man skulle tro det var en umulighet å holde konkurransedyktige priser når hver eneste fabrikkarbeider koster fem til åtte ganger mer enn i Kina. Spesielt når de nå vil slå seg stort ut internasjonalt med multiromsproduktene i den lekre EC Living-serien. Men Electrocompaniet har et sterkt kort på hånden. Nemlig tilgang til en av de mest sofistikerte fabrikkene i hele hi-fi-bransjen!

I dag produseres Electrocompaniet på fabrikken til Westcontrol på Tau. Foto: Electrocompaniet

Reddet etter konkurs

Electrocompaniet gikk konkurs i 2004, og få trodde de noensinne skulle reise seg igjen. Men i 2007 kom en ny eier inn med tunge skyts. Westcontrol, som selskapet heter, holder til på Tau utenfor Stavanger, og har ekspertise blant annet innen styrings- og kommunikasjonssystemer for alt fra konsumentprodukter til industriell bruk – som kommunikasjonssystemer i helikopter og fiskefarmprodukter. De produserer også robotere og ladere til elektriske biler, blant annet. Og alt gjøres in-house på Tau utenfor Stavanger.

Electrocompaniet fikk med dette en ny administrerende direktør, nemlig Westcontrols grunnlegger Mikal Dreggevik, og har siden den gang blitt produsert på Tau. Flere av ingeniørene fra gamle Electrocompaniet har blitt med videre, blant annet teknisk sjef Volker Hunger.

Fabrikkbesøk

Vi har testet en rekke produkter fra Electrocompaniet opp igjennom årene, men av en eller annen grunn har vi aldri avlagt noe besøk hos fabrikken på Tau. Det måtte vi gjøre noe med, og undertegnede ble sendt ut for å få et innsyn i hvordan ting blir gjort.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Etter en båttur over fra Stavanger var det et imponerende syn som møtte meg. Det jeg hadde sett for meg var en noe beskjeden fabrikk, viste seg å være noe helt annet. Vi snakker store fasiliteter, med en temmelig gigantisk produksjonslinje hvor det meste foregår automatisk.

Electrocompaniet
En mellomstor produksjonslinje kan brukes til å raskt omsette idé til praksis, eller hvis man skal lage små partier. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Det starter med produksjonen av innmaten. Transistorer, motstander og andre mikrokomponenter sitter på store ruller, som fôres inn i maskiner som så automatisk – og lynraskt – fester komponentene nøyaktig hvor de skal være på kretskortene. Kretskort flyr bortover samlebåndet, hvorpå det mottar nye komponenter hele tiden på ferden gjennom maskin etter maskin.

På enden av ferden seiler kretskortet over en “elv” av flytende loddetinn, som fester alle komponentene.

– Vi får en veldig konsistent produksjon, stadfester Mikal Dreggevik. – En forsterkermodell du kjøper i år er garantert den samme som du kan kjøpe om to år. Det betyr at du kan stole på at du kan bygge ut ditt eksisterende anlegg eller skifte ut enkeltkomponenter, og fortsatt være sikker på at lyden er den samme du kjenner.

Electrocompaniet
Den store produksjonslinjen opptar størsteparten av plassen i fabrikken. Den er enorm! Kretskort og andre komponenter vandrer på samlebånd fra den ene maskinen til den andre, hvor mesteparten av jobben skjer helt automatisk. Foto: Geir Gråbein Nordby

Imponerende maskiner

Det er en hel masse imponerende maskiner. Kunstig intelligens holder styr på om noen kort er feilprodusert, det finnes en røntgenmaskin som ser gjennom hele konstruksjonen og viser om det er noen feilloddinger, og det finnes til og med en maskin med en mikroskopisk “loddetinnfontene” som brukes til å lodde kretskort som har komponenter på begge sider (disse kan man nødvendigvis ikke kjøre over et hav av loddetinn på den ene siden).

 

Etterhvert som vi går videre i produksjonslinja begynner jeg å kjenne igjen produktene som lages. Halvveis sammenskrudde AW250R effektforsterkere står bortover på rekke og rad. Den nye subwooferen i EC Living-serien opptar en annen hylle. Alt lages her på fabrikken på Tau, fra kretskort til sammenskrudde produkter.

– Det er klart man lett blir imponert av skalaen på denne fabrikken, sier Dreggevik. – Vi er en uvanlig stor produsent til å drive med hi-fi-produkter. Vi har volum som de fleste konkurrenter ikke kan måle seg med. Og takket være at vi gjennom Westcontrol driver i så stor skala får vi mulighet til å kjøpe maskiner og utstyr som veldig mange hi-fi-produsenter aldri vil få tilgang på.

Et rack fullt av kretskort som ved helautomasjon har fått montert på sine komponenter. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Og det stemmer nok, for på andre hi-fi-fabrikker jeg har vært på, i Kina så vel som Europa, har det vært mer manuelt arbeid, og ingen av dem har hatt den store produksjonslinjen til Westcontrol. Kanskje med unntak av Bowers & Wilkins’ høyttalerfabrikk i Brighton har jeg aldri vært på en hi-fi-fabrikk av dette kaliberet, med automasjon og store og superavanserte produksjonslinjer.

Det er alltid noen komponenter som må monteres for hånd. Foto: Geir Gråbein Nordby

Norsk stolthet

At nordmenn er så glade i alt som er produsert i Norge er noe som sitter dypt inn i folkesjela. Hvis man tenker etter, er det ikke så veldig rart. Det later nemlig til å bli stadig mindre av det, ikke minst på grunn av kostnader. Norske arbeidere er ekstremt dyre i drift. Ikke bare får de femdobbel lønn i forhold til i Kina, men arbeidsgiveravgift, pensjon og betalt sykefravær øker utgiften med ytterligere 30 prosent. Noe som gjør det enda mer imponerende for en hi-fi-produsent å operere på denne skalaen.

Mikal Dreggevik viser oss en maskin som sjekker kretskort for korrekt lodding, om det er brukt riktige komponenter, blant annet. I begynnelsen av en produksjon blir den stadig flinkere til å skille mellom feil og riktig komponenter, før den om litt er så å si feilfri. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– Fordi så mye foregår helautomatisk kan vi gjøre mer med færre ansatte. Det betyr at vi kan ha all produksjon her i Norge, og betale norske arbeidere det de skal ha i lønn. Hver enkelt arbeider er mye dyrere enn hva man kommer unna med i Asia. Men fordi maskiner gjør mesteparten av jobben produserer vi totalt sett ikke noe dyrere her enn hva andre gjør. Det gjør også at veien fra idé til ferdig produkt er mye kortere, sier Dreggevik.

Vi har flere helnorske produkter på testmenyen fremover.

Effektforsterkere på rekke og rad, av typen AW250R. Foto: Geir Gråbein Nordby
Platespilleren ECG-1 lages også på Tau. Foto: Geir Gråbein Nordby
Frontplate i akryl, denne tilhører platespillerforsterkeren ECP 2. Foto: Geir Gråbein Nordby
En arbeider monterer EC Living Sira L-1 subwoofere, som endelig har kommet i ferdig produksjonsmodell. Foto: Geir Gråbein Nordby
EC Living Sira L-1 klare til testing. Foto: Geir Gråbein Nordby
EC Living Tana SL-1 strømmehøyttaler. Foto: Geir Gråbein Nordby
EC Living Rena SA-1 strømmeforsterker. Foto: Geir Gråbein Nordby
Når alle komponentene er plassert på kretskortet, sendes kortet gjennom over en elv av flytende loddetinn. Slik loddes alt på én gang. Foto: Geir Gråbein Nordby

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.