Electrocompaniet: Made in Norway

Noen klistrer logoen sin på et kinesisk produkt og kaller det norsk. Det er ikke godt nok for Electrocompaniet, som både utvikler og produserer sine produkter i Norge.
Annonse
Annonse
forfatter

Norske Electrocompaniet har alltid – helt siden starten i 1972 – vært en seriøs hi-fi-produsent, med det mål for øyet å bringe den beste lyden hjem til folk. Merket er norsk inntil hjerteroten, med tidløs design preget av skandinavisk minimalisme. Dette er også noe som er forstått ute i det store utland, som er Electrocompaniets viktigste marked. Bare en liten brøkdel av produksjonen går til hjemlandet, mens den store verden – med USA i spissen – svelger unna resten.

Det finnes noen få andre hi-fi-produsenter fra Norge, men nesten ingen av dem både utvikler og produserer i hjemlandet. Det gjør derimot Electrocompaniet. Dette er viktig for dem, for å slå seg på brystet som en ekte norsk viking tvers igjennom, noe som altså har stor appell internasjonalt.

Man skulle tro det var en umulighet å holde konkurransedyktige priser når hver eneste fabrikkarbeider koster fem til åtte ganger mer enn i Kina. Spesielt når de nå vil slå seg stort ut internasjonalt med multiromsproduktene i den lekre EC Living-serien. Men Electrocompaniet har et sterkt kort på hånden. Nemlig tilgang til en av de mest sofistikerte fabrikkene i hele hi-fi-bransjen!

I dag produseres Electrocompaniet på fabrikken til Westcontrol på Tau. Foto: Electrocompaniet

Reddet etter konkurs

Electrocompaniet gikk konkurs i 2004, og få trodde de noensinne skulle reise seg igjen. Men i 2007 kom en ny eier inn med tunge skyts. Westcontrol, som selskapet heter, holder til på Tau utenfor Stavanger, og har ekspertise blant annet innen styrings- og kommunikasjonssystemer for alt fra konsumentprodukter til industriell bruk – som kommunikasjonssystemer i helikopter og fiskefarmprodukter. De produserer også robotere og ladere til elektriske biler, blant annet. Og alt gjøres in-house på Tau utenfor Stavanger.

Electrocompaniet fikk med dette en ny administrerende direktør, nemlig Westcontrols grunnlegger Mikal Dreggevik, og har siden den gang blitt produsert på Tau. Flere av ingeniørene fra gamle Electrocompaniet har blitt med videre, blant annet teknisk sjef Volker Hunger.

Annonse

Fabrikkbesøk

Vi har testet en rekke produkter fra Electrocompaniet opp igjennom årene, men av en eller annen grunn har vi aldri avlagt noe besøk hos fabrikken på Tau. Det måtte vi gjøre noe med, og undertegnede ble sendt ut for å få et innsyn i hvordan ting blir gjort.

Etter en båttur over fra Stavanger var det et imponerende syn som møtte meg. Det jeg hadde sett for meg var en noe beskjeden fabrikk, viste seg å være noe helt annet. Vi snakker store fasiliteter, med en temmelig gigantisk produksjonslinje hvor det meste foregår automatisk.

Electrocompaniet
En mellomstor produksjonslinje kan brukes til å raskt omsette idé til praksis, eller hvis man skal lage små partier. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Det starter med produksjonen av innmaten. Transistorer, motstander og andre mikrokomponenter sitter på store ruller, som fôres inn i maskiner som så automatisk – og lynraskt – fester komponentene nøyaktig hvor de skal være på kretskortene. Kretskort flyr bortover samlebåndet, hvorpå det mottar nye komponenter hele tiden på ferden gjennom maskin etter maskin.

På enden av ferden seiler kretskortet over en “elv” av flytende loddetinn, som fester alle komponentene.

Annonse

– Vi får en veldig konsistent produksjon, stadfester Mikal Dreggevik. – En forsterkermodell du kjøper i år er garantert den samme som du kan kjøpe om to år. Det betyr at du kan stole på at du kan bygge ut ditt eksisterende anlegg eller skifte ut enkeltkomponenter, og fortsatt være sikker på at lyden er den samme du kjenner.

Electrocompaniet
Den store produksjonslinjen opptar størsteparten av plassen i fabrikken. Den er enorm! Kretskort og andre komponenter vandrer på samlebånd fra den ene maskinen til den andre, hvor mesteparten av jobben skjer helt automatisk. Foto: Geir Gråbein Nordby

Imponerende maskiner

Det er en hel masse imponerende maskiner. Kunstig intelligens holder styr på om noen kort er feilprodusert, det finnes en røntgenmaskin som ser gjennom hele konstruksjonen og viser om det er noen feilloddinger, og det finnes til og med en maskin med en mikroskopisk “loddetinnfontene” som brukes til å lodde kretskort som har komponenter på begge sider (disse kan man nødvendigvis ikke kjøre over et hav av loddetinn på den ene siden).

 

Etterhvert som vi går videre i produksjonslinja begynner jeg å kjenne igjen produktene som lages. Halvveis sammenskrudde AW250R effektforsterkere står bortover på rekke og rad. Den nye subwooferen i EC Living-serien opptar en annen hylle. Alt lages her på fabrikken på Tau, fra kretskort til sammenskrudde produkter.

Annonse

– Det er klart man lett blir imponert av skalaen på denne fabrikken, sier Dreggevik. – Vi er en uvanlig stor produsent til å drive med hi-fi-produkter. Vi har volum som de fleste konkurrenter ikke kan måle seg med. Og takket være at vi gjennom Westcontrol driver i så stor skala får vi mulighet til å kjøpe maskiner og utstyr som veldig mange hi-fi-produsenter aldri vil få tilgang på.

Et rack fullt av kretskort som ved helautomasjon har fått montert på sine komponenter. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Og det stemmer nok, for på andre hi-fi-fabrikker jeg har vært på, i Kina så vel som Europa, har det vært mer manuelt arbeid, og ingen av dem har hatt den store produksjonslinjen til Westcontrol. Kanskje med unntak av Bowers & Wilkins’ høyttalerfabrikk i Brighton har jeg aldri vært på en hi-fi-fabrikk av dette kaliberet, med automasjon og store og superavanserte produksjonslinjer.

Det er alltid noen komponenter som må monteres for hånd. Foto: Geir Gråbein Nordby

Norsk stolthet

At nordmenn er så glade i alt som er produsert i Norge er noe som sitter dypt inn i folkesjela. Hvis man tenker etter, er det ikke så veldig rart. Det later nemlig til å bli stadig mindre av det, ikke minst på grunn av kostnader. Norske arbeidere er ekstremt dyre i drift. Ikke bare får de femdobbel lønn i forhold til i Kina, men arbeidsgiveravgift, pensjon og betalt sykefravær øker utgiften med ytterligere 30 prosent. Noe som gjør det enda mer imponerende for en hi-fi-produsent å operere på denne skalaen.

Mikal Dreggevik viser oss en maskin som sjekker kretskort for korrekt lodding, om det er brukt riktige komponenter, blant annet. I begynnelsen av en produksjon blir den stadig flinkere til å skille mellom feil og riktig komponenter, før den om litt er så å si feilfri. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Annonse

– Fordi så mye foregår helautomatisk kan vi gjøre mer med færre ansatte. Det betyr at vi kan ha all produksjon her i Norge, og betale norske arbeidere det de skal ha i lønn. Hver enkelt arbeider er mye dyrere enn hva man kommer unna med i Asia. Men fordi maskiner gjør mesteparten av jobben produserer vi totalt sett ikke noe dyrere her enn hva andre gjør. Det gjør også at veien fra idé til ferdig produkt er mye kortere, sier Dreggevik.

Vi har flere helnorske produkter på testmenyen fremover.

Effektforsterkere på rekke og rad, av typen AW250R. Foto: Geir Gråbein Nordby
Platespilleren ECG-1 lages også på Tau. Foto: Geir Gråbein Nordby
Frontplate i akryl, denne tilhører platespillerforsterkeren ECP 2. Foto: Geir Gråbein Nordby
En arbeider monterer EC Living Sira L-1 subwoofere, som endelig har kommet i ferdig produksjonsmodell. Foto: Geir Gråbein Nordby
EC Living Sira L-1 klare til testing. Foto: Geir Gråbein Nordby
EC Living Tana SL-1 strømmehøyttaler. Foto: Geir Gråbein Nordby
EC Living Rena SA-1 strømmeforsterker. Foto: Geir Gråbein Nordby
Når alle komponentene er plassert på kretskortet, sendes kortet gjennom over en elv av flytende loddetinn. Slik loddes alt på én gang. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Marvel/Disney slipper i dag nok en trailer for Black Widow.
Jakob Oftebro og Noomi Rapace får hovedrollene i den kommende svenske Netflix-filmen "Svart Krabbe".
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
Nå kan du lete opp ting som ikke er laget av Apple.
Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.