Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Wi-Fi får selskap av Li-Fi som trådløs nettverksstandard

Snart kan vårt trådløse nettverk bruke blinkende lamper i stedet for radio for internettoppkobling.

Skrevet av / 19.07.23 - 17:10
Wi-Fi får selskap av Li-Fi som trådløs nettverksstandard

Trådløse nettverk som vi kjenner dem i dag benytter radio, og tidligere har det vært standarder som 802.11a, b, g og n. Heldigvis heter standardene nå Wifi 4, 5 og 6 i stedet. Men standarden bak heter fortsatt 802.11, og håndteres av en arbeidsgruppe innen organisasjonen IEEE. De har nå godkjent den nye standarden 802.11bb som kommer til å få det mer forbrukervennlige navnet Li-Fi for at man skal assosiere med Wi-Fi.

Akkurat som ”Wi” i Wi-Fi står for Wireless, står ”Li” i Li-Fi for Light. Den nye standarden sier nemlig at det ikke lenger skal være opplagt at det trådløse nettverket benytter radio. Det skal i stedet kunne benytte infrarødt lys, akkurat som de gamle fjernkontrollene til TV-ene gjorde.

Foto: Wikimedia (Ahmadamro)

Det låter kanskje som steinalderteknikk, men standarden betyr at det er mulig å kjøre mellom 10 Mbps og 9,6 Gbps, som faktisk er veldig raskt. Fordelene med teknikken skal være lav latens, mindre risiko for forstyrrelser og at det er avlyttingssikkert da lys ikke penetrerer vegger.

Hastigheten på 10 gigabyte ble faktisk oppnådd i laboratorium allerede for 10 år siden! Selskap som Philips Hue og Pure Lifi, som nylig lanserte en ”lifi-antenne”, har eksperimentert med teknikken.

Vi kommer trolig til å få se et antall produkter de nærmeste årene, men trolig med smalere bruksområder. For eksempel til sykehus som er urolige for elektromagnetiske forstyrrelser på medisinske apparater.

Wi-Fi 6: Hurtigere, billigere og bedre dekning

Wi-Fi 6: Raskere, billigere og bedre dekning

Den nyeste trådløse nettverksteknologien er klar. Her er fire grunner til at du bør kjøpe ny ruter nå.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Bærbare Dell-maskiner med AI

HPs laptoper har blitt smartere

Apple oppgraderer Macbook Air

Ny AI utfordrer GPT-4

Gjennomsiktig PC-skjerm med AI

"There's a new AI in town"

Arbeidsro på kontoret

Lyd & Bilde
Scroll to Top