TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Slik er opplevelsen med nye Windows 11

Windows 11 kommer snart til PC-en din. Vi har prøvd den - forskjellene er små, men generelt til det bedre.

forfatter
Publisert 30.10.21 - 10:00

Det er en ny Windows i byen. Og sannsynligvis kommer den snart til PC-en din. Windows 11 gis nemlig ut som en gratis oppdatering til alle de 1,3 milliarder datamaskinene som har Windows 10 installert. Nøyaktig når Windows 11 kommer til din PC, avhenger av PC-ens alder. Ifølge Microsoft tilbys oppdateringen først til de aller nyeste maskinene, og videre etter alder.

Oppdateringen kommer til PC-er etter alder. (Skjermbilde: Windows)

Men hva får du når dagen kommer – og er det i hele tatt en god ide å oppdatere?

Oppdateringen kommer først til de nyeste PC-ene, og videre etter alder. (Skjermbilde: Windows) Hvis PC-en din er relativt ny, er svaret ja. Mer konkret må maskinen være fra 2017 eller senere, da det kreves en åttende generasjons prosessor for å utnytte sikkerhetsfunksjonene i Windows 11. PC-en må også ha en UEFI-BIOS, men det har vært standard på alle nye PC-er de siste ti årene.

Vi har prøvd oppdateringen på flere PC-er, og det var over hele linjen den mest smertefrie Windows-oppdateringen som undertegnede har opplevd i sine mer enn 30 år med Windows! I motsetning til alle tidligere versjonsoppdateringer, kan man fortsette å bruke maskinen mens den nye Windows lastes ned og installeres. Man trenger rundt 25 GB ledig plass på disken, og prosessen tar rundt en times tid, avhengig av nettverkshastigheten.

Man kan fortsette å bruke PC-en mens Windows 11 installeres. (Skjermbilde: Windows 11)

Når PCen har startet på nytt etter installasjonen, møtes man av et brukergrensesnitt som er nok så likt som før. Den første forskjellen man oppdager er at ikonene på verktøylinjen nå er midtstilt – som man enkelt kan kan bytte tilbake til venstrestilling.

Windows’ verktøylinje har blitt midtstilt. Men det kan enkelt endres på (Skjermbilde: Windows 11)

Noen nye ikoner har ankommet: Microsoft Teams, som vi alle lærte å enten elske eller hate under coronanedstengelsene, har nå blitt en fast en del av Windows. Mens Skype ikke lenger er å finne på Windows, men kan lastes ned om man har behov for det.

Møteprogrammet Teams har nå blitt en del av Windows. (Skjermbilde: Windows 11)

Hvis du er typen som på et blunk får Skrivebordet fullt av ikoner og filer, kan du nå opprette og skifte mellom flere Skrivebord.

Endelig er «tiles» fjernet fra Start-menyen, så man slipper to parallelle organiseringer i den samme menyen. For å åpne et program kan man nå finne det i den alfabetiske listen av ikoner. De mest brukte programmene vil også komme opp i en liste helt øverst.

Den nye Startmenyen. (Skjermbilde: Windows 11)

Utvalget av personlige innstillinger, som man får tilgang til ved å høyreklikke på Skrivebordet, har også blitt større. Nå får man direkte tilgang til de fleste innstillinger man trenger.

Utvalget av innstillinger som er tilgjengelig ved høyreklikk er forbedret. (Skjermbilde: Windows 11)

Brukeropplevelsen er på alle måter blitt mindre kantete enn før. Alle vinduer og dialogbokser har nå fått avrundede hjørner, og alle handlinger i brukergrensesnittet (som åpning av menyer, åpning og lukking av vinduer og dialogbokser) skjer med en lynrask animasjon. Det virker stilig og behagelig, men funksjonen kan også skrus av, som kan være kjekt hvis man har en PC som bare så vidt oppfyller kravene til RAM og prosessorkraft (hhv. 4 GB RAM og 1 GHz dual-core).

Windows 11 burde likevel ikke utgjøre noen større belastning enn Windows 10 gjorde. En komplett installasjon tar faktisk et par gigabytes mindre plass på harddisken enn forgjengeren, og brukergrensesnittet oppleves subjektivt kvikkere. I det hele tatt finner vi ingen grunn til å fraråde en oppdatering.

Om du heller vil se det an og vente på at eventuelle barnesykdommer blir tatt hånd om, fortsetter supporten på Windows 10 helt frem til 14. oktober 2025.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
Nå er Samsungs nye gaming-skjermer i salg De nye 4K-skjermene Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover heftige ytelser!
Kone dropper kablet forbindelse Det tok 15 år med forskning før den klassiske gamingmusen Roccat Kone XP kom i en trådløs utgave. 
Lysdrevne lavprofiltaster fra Razer Razer DeathStalker V2 er oppdatert med lavere og lettere taster som holder lengre.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Raskeste MacBook Air hittil Apples ultrabook har fått ny design og en real vitamininnsprøytning. Men prisen er også deretter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend