TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Slik blir macOS Ventura

Apple vil forbedre Mac-opplevelsen ved å legge til nye produktivitetsverktøy og kontinuitetsfunksjoner i macOS.

forfatter
Publisert 07.06.22 - 15:38

I forbindelse med WWDC 2022 har Apple gitt oss en smakebit på macOS Ventura, den neste utgaven av Apples operativsystem til bærbare og stasjonære datamaskiner.

Her er de viktigste nyhetene:

Stage Manager

Stage Manager organiserer automatisk åpne apper og vinduer slik at brukere kan konsentrere seg om arbeidet, samtidig som de kan få et godt overblikk. Vinduet man jobber i vil ligge på midten av skjermen, mens andre åpne vinduer vises på venstre side, slik at det er enkelt å bytte mellom oppgaver.

Det er også mulig å gruppere vinduer hvis man jobber på spesifikke oppgaver eller prosjekter, som krever jobbing over flere programmer. Stage Manager jobber sammen med andre macOS-vindusverktøy som Mission Control og Spaces.

macOS Ventura

Kontinuitet

Med en ny funksjon som Apple kaller for kontinuitetskamera, blir det mulig for Mac-brukere å benytte iPhone som webkamera, noe som åpner for mange nye muligheter.

macOS Ventura

Mac-en vil automatisk kunne gjenkjenne og bruke kameraet på iPhone når den er i nærheten, uten at man må åpne og velge den. Forbindelsen etableres trådløst.

Med iPhone som kontinuitetskamera får Mac-en nye funksjoner som f.eks. I Fokus, som vi allerede kjenner til fra iPad Pro og iPad Air.

I tillegg kan kontinuitetskameraet brukes sammen med ultravidvinkelkameraet på iPhone for å aktivere Desk View, som på samme tid viser brukerens ansikt og skrivebordet deres.

En annen nyhet er at Handoff nå kan brukes med FaceTime, som gjør det mulig å starte en samtale på en Apple-enhet og enkelt overføre den til en annen Apple-enhet i nærheten.

macOS Ventura

Brukere kan være i en FaceTime-samtale på iPhone eller iPad, som de kan flytte over på Mac-en med et enkelt klikk, eller motsatt hvis de skal fortsette samtalen på farten.

Safari

Apples egen nettleser byr på to nyheter som er spesielt nyttige.

macOS Ventura

Den ene er delte fanegrupper, som lar venner, familie og kollegaer dele sine yndlingssider i Safari og se hvilke faner de andre ser på i sanntid.

Brukere kan også opprette en liste med bokmerker på en delt startside og innlede en samtale i Meldinger eller en FaceTime-samtale fra Safari, som kan være ganske smart når man skal planlegge en reise eller jobbe på et prosjekt sammen.

Den andre nye funksjonen fungerer på tvers av enheter og skal på sikt erstatte det klassiske passordet. Apple kaller løsningen for Login-nøkler.

macOS Ventura

Login-nøkler er unike digitale nøkler som lagres på enheten og som aldri kommer på en nettserver, slik at det ikke er mulig for hackere å få tak i dem.

Login-nøkler gjør det enkelt på logge seg inn på en trygg måte ved hjelp av Touch ID eller Face ID til biometrisk verifisering, og med iCloud-nøkkelring kan man synkronisere Mac, iPhone, iPad og Apple TV med end-to-end-kryptering. Det blir også mulig å bruke login-nøkler på tvers av apper og på nett – brukere kan også logge inn på nettsider eller apper på enheter som ikke er fra Apple ved hjelp av sin iPhone.

Mail

Et par nye funksjoner i Mail betyr at brukere vil kunne planlegge sending av mailer frem i tid – og annullere leveringen av en bestemt mail etter man har trykket på send-knappen.

macOS Ventura

I tillegg er Mail nå i stand til å se om det mangler en vedlagt fil, eller hvis en mottaker ikke har blitt lagt til kopi. Brukere kan også sette opp påminnelser i Mail, som minner dem om å komme tilbake til en spesifikk melding på et bestemt tidspunkt, og motta automatiske anbefalinger om å følge opp på en mail hvis den ikke har blitt besvart.

Spotlight

Søkefunksjonen har fått et nytt design som gjør det enklere å navigere, pluss nye funksjoner som gir en mer helhetlig opplevelse på tvers av Apple-enheter, samt Quick Look til for å enkelt forhåndsvise filer.

macOS Ventura

Nå kan man finne bilder i fotobiblioteket på tvers av systemet og på nett. Det er mulig søke etter bilder ut ifra lokasjon, mennesker, scener eller ting, og Livetekst gjør det mulig å søke etter spesifikk tekst på bildene.

For å ta produktiviteten til et nytt nivå kan brukere nå gjøre forskjellige handlinger fra Spotlight, f.eks. starte en stoppeklokke, opprette et nytt dokument eller bruke en snarvei. Og Spotlight inkluderer nå detaljerte resultater for kunstnere, film, skuespillere og TV-programmer samt virksomheter og sport.

En offentlig betaversjon av macOS Ventura vil være tilgjengelig for Mac-brukere neste måned på beta.apple.com.
macOS Ventura lanseres til høsten som en gratis programvareoppdatering for alle. 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Spennende 'bøker' fra Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versjoner, og maskinvaren er helt up-to-date.
Bedre videomøter på økonomisk vis Loitech Brio 300 er et rimelig webkamera, som gir bedre kvalitet på Zoom og Teams enn PC-ens innebygde kamera.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-prosessorer Den lynraske M2-prosessoren fra Apple får hele to enda raskere oppdateringer, som finner vei til både Mac mini og MacBook Pro.
lbpluss
Veid og funnet for lett! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare maskinen vi noensinne har testet. Dessverre innebærer den slanke formfaktoren ubehagelige kompromisser.
lbpluss
Lynrask og hard SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.
Følg Lyd & Bilde