Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Nå kan du (snart) laste ned Windows 11

Windows 11 er lansert, og de eksisterende Windows 10-brukerne vil i de kommende månedene få tilbudet om å oppgradere. Her er de viktigste nyhetene.

Skrevet av / 06.10.21 - 11:38
Nå kan du (snart) laste ned Windows 11

Ventetiden er over. Nye Windows 11 er offisielt lansert, og hvis du allerede har Windows 10, så kan den lastes ned gratis.

I hvert fall ganske snart. Med 1,3 milliarder installasjoner på verdensplan har Microsoft gjort et klokt valg ved å la utrullingen skje gradvis. Nye enheter får tilbudt oppgraderingen først, men Microsoft forventer at alle Windows 10-PC’er som er i stand til å kjøre Windows 10, skal ha fått tilbudet innen midten av 2022.

Når ditt nummer i køen blir trukket, får du melding i Windows. Men du kan selv sjekke ved å åpne Start-menyen og velge InnstillingerOppdatering og sikkerhet.

Lige ved og næsten. Windows 11 bliver ikke tilbudt til alle på samme tid. Men opdateringen kommer til dig inden længe.

Og det er et nyoppusset og polert Windows-brukergrensenitt, som man får se når nedlastningen blir tilgjengelig. Det avspeiles i sin helhet fra den nye startknappen og prosesslinjen til lyd, skrifttyper og ikoner.

Startknappen har blitt plassert i midten, og prosesslinjen er flyttet til samme sted (slapp av, den kan enkelt flyttes til venstre). Og man kan se de siste brukte filene på tvers av hvilken plattform og enhet de har vært åpnet på. Det være seg Windows, Android eller iOS.

Windows-brukergrensenitt er polert, og Start-menyer har blitt midtstilt. (Skjermbilde: Microsoft)

Fokus på samarbeid

Det er fokus på samarbeid i det nye Windows. Det skjer ved hjelp av såkalte Snap Layouts, Snap Groups og Desktops, som skal gi oversikt over parallelle prosjekter. Microsoft Teams blir også direkte integrert i prosesslinjen. Som forhåpentligvis også vil bety at Teams kanskje blir litt enklere å sette opp.

Widgets

Men alt trenger ikke å være effektivt. Det nye widgets-systemet presenterer brukeren for en strøm med relevant og mindre relevant informasjon, uten at man trenger å ta opp telefonen for det. Widgets ligger som en “glassplate” som kan legges på Skrivebordet, slik at den ikke forstyrrer arbeidet. Selv om den gjør det uansett.

Widgets glir inn som en “glassplate” utover Skrivebordet. (Skjermbilde: Microsoft)

Microsoft lover at Windows 11 vil utnytte maskinenes hardware bedre i spill. Både i form av raskere grafikk med DirectX 12 Ultimate, DirectStorage – som skal forbedre lastetider – samt bedre fargegjengivelse med automatisk HDR.

Ny app-butik

Microsofts egen app-butikk har blitt tatt fra hverandre og bygd opp igjen fra grunnen. Og det loves et nytt design og bedre ytelse. Det er velkomment da programbutikken inntil nå har vært programvarebransjens tregeste og mest dysfunksjonelle. Videre vil man kunne finne apper som Microsfot Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom og Canva i Microsoft Store. I stedet for å laste dem ned fra produsentenes egne nettsider.

Microsoft Store er har blitt forbedret, så nå kommer den til å være både raskere og inneholde flere programmer. (Skjermbilde: Microsoft)

Sikkerhet

Windows 11 har såkalt Zero Trust-teknologi som skal “beskytte fra chippen til skyen på tvers av alle enheter.” Det nye settet med sikkerhetskrav til hardware, som følger med Windows 11, skal sikre et fundament som er mer motstandsdyktig for angrep. Windows 11 er også designet til å beskytte studentene – enten de er hjemme eller på skolen – ved å blokkere farlig og upassende innhold.

Kommer gratis til deg

For å se om din Windows 10-maskin har krav på en gratis oppgradering til Windows 11, så kan du laste ned programmet PC Health Check.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

NÅ er disketten endelig død!

Full HD er fortsatt i live

Første UPS for gamere

Razers nye gamingmus veier kun 55 gram

Raskt nettverk til en overkommelig pris

Nå er Google NotebookLM her

Nerdenes Jesus?

Den store KI-prosessorkrigen

Asus er hodestups forelsket i KI

Google skal lage AR-briller

ICQ-chat stenger

Copilot+ er et «mareritt for personvernet»

Scroll to Top