TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Raskere Wi-Fi med Netgear Orbi 860

Netgears nest dyreste mesh-nettverk er nå oppgradert til Orbi 860. Med 10 gigabit på inngangen.

forfatter
Publisert 07.12.22 - 11:29

Orbi 860-serien bygger videre på den habile 850-serien, som var Netgears første mesh-nettverk med den nye Wi-Fi 6-standarden. Med det nye systemet skal du uproblematisk kunne koble til inntil 100 nettverksprodukter.

850 var toppmodellen i Orbi-familen helt til 960-serien overtok tronen. Blant annet med Wi-Fi 6E og et ekstra 6 GHz frekvensbånd. Noe som vi ser stadig blir mer vanlig, også i den rimeligere enden.

Netgear Orbi RBK860 Orbi 860 front back
Netgear Orbi 860 ser ut som den forrige 850-serien, men inngangen har fått 10 Gbit-hastighet i stedet for 2,5. Foto: Netgear

Ikke 6 GHz

Derfor er det litt overraskende at det helt nye 860-systemet faktisk ikke har Wi-Fi 6E, men bare vanlig Wi-Fi 6. Det er ikke noe hokus-pokus med det ekstra frekvensbåndet, annet enn at det frigjør plass på nettverket og er fritt for all den støyen som ligger på de etter hvert overfylte 2,4 og 5 GHz-båndene. Men mindre støy er da også et viktig aspekt for raskere Wi-Fi.

10 Gbit

Derimot har RBK860-serien i likhet med 960 fått oppgradert hastigheten på internettinngangen (WAN), fra 2,5 til hele 10 Gbit/s. Som igjen betyr at hele systemet støtter høyere internetthastighet. Det nye antennesystemet er også forbedret, for å gi enda bedre dekning enn tidligere.

Netgear Orbi RBK860 lifestyle
Orbi 860 finnes også i svart. Foto: Netgear

Ikke 160 MHz

Vit likevel at der hvor mange Wi-Fi 6-systemer kan slå sammen to 5 GHz-bånd til ett stort med 160 MHz båndbredde, så er Orbi 860 begrenset til 80 Mhz, som begrenser teoretisk makshastighet på 5 GHz-båndet til 1,2 Gbit/s i hver retning. Det er fortsatt plenty, men flere konkurrenter har åpnet for 160 Mhz båndbredde her, som dobler den teoretiske båndbredden.

Det er litt merkelig at Netgear ikke har forsynt Orbi 860 med 160 Mhz båndbredde, spesielt når vi ser at det rimeligere Orbi 760-systemet faktisk har det. Nok om det.

Dedikert bakvei

Der hvor andre mesh-systemer har to 5 GHz-kanaler som begge kan fungere som både front- og backhaul om hverandre (backhaul er «bakveien», eller kanalen ruter og noder bruker til å sende data seg imellom), så sverger Netgear til å bruke den ene kanalen som dedikert backhaul.

Det gir et mer stabilt mesh-nettverk, men begrenser samtidig den maksimale hastigheten til tilkoblede smartenheter, mobiler og PC-er. Vi er likevel enige at stabilitet er viktigere enn maksimal teoretisk hastighet.

Netgear Orbi RBK860 mesh coverage
Orbi 860 har bedre dekning enn tidligere. Illustrasjon: Netgear

180 kvm pr. enhet

Netgear lover oss en dekning på inntil 180 kvadratmeter pr. enhet. Med riktig plassering bør det dermed være mulig å forsyne et område på inntil 540 kvadratmeter med en trepakning. Er det behov for enda større dekningsområde, kan en eller flere Orbi RBS860-satellitter enkelt kobles til.

Orbi-app

Med Orbi-appen kan du enkelt sette opp og konfigurere Wi-Fi-systemet, og administre nettverket eksternt. Internett kan settes på pause for hver enkelt enhet, du kan spore internettdataforbruket og mer.

Du får enda flere funksjoner om du abonnerer på Netgear Armor, blant annet beskyttelse mot nettrusler, men også foreldrekontroll som å begrense tilgang til vokseninnhold på enkelte enheter. Ett år er inkludert i prisen av Orbi 860, deretter koster det et månedlig gebyr.

Orbi RBK863 white light
Foto: Netgear

Netgear Obi 860: Pris og tilgjengelighet

Både ruter og satellitter i Orbi 860-serien fås i hvit og sort, så her kan du selv velge hva som tar seg best ut hjemme. Husk at de skal være synlige for å gi best dekning.
Produktene blir tilgjengelig i januar, og prisene er som følger:

  • RBK863S – Ruter og 2 satellitter: 14490 kr
  • RBS860 – Satellitt: 5290 kr
  • RBR860S – Ruter: 5290 kr

Mer info: netgear.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-prosessorer Den lynraske M2-prosessoren fra Apple får hele to enda raskere oppdateringer, som finner vei til både Mac mini og MacBook Pro.
Veid og funnet for lett! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare maskinen vi noensinne har testet. Dessverre innebærer den slanke formfaktoren ubehagelige kompromisser.
Lynrask og hard SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.
Brede skjermer til smale budsjetter Hvis du vil ha plass til flere vinduer ved siden av hverandre, har Philips et par nye 40" skjermer til en rimelig pris.
PC-regn fra Acer Acer viste frem sin vårkolleksjon av nye PC-er på elektronikkmessen i Las Vegas.
Følg Lyd & Bilde