TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Som to skjermer over hverandre

LG DualUp monitor kan være akkurat hva enkelte trenger. For andre ser den bare sær ut.

Den nye DualUp dataskjermen fra LG, hvis fulle navn er 28MQ780, er noe helt nytt. Nemlig en snerten 28 tommers skjerm i et merkelig 16:18 bildeformat.

Vi har jo etter hvert fått et forhold til ultrabrede 32:9-skjermer, som er som to 16:9-skjermer ved siden av hverandre. Veldig kult til spilling, og kan være meget praktisk om du skal ha mange vinduer ved siden av hverandre – eller ønsker å få bedre oversikt over store regneark.

LG DualUp 28MQ780
LG DualUp 28MQ780 har et sært 16:18 skjermformat. Foto: LG

To skjermer oppå hverandre?

Men hva hvis du ønsker to slike skjermer over hverandre i stedet? For eksempel om du redigerer video, og ønsker hovedbildet øverst, mens alle kanalene med bilder, lyd og effekter ligger lagvis over hverandre på skjermen under? Hittil har løsningen vært to skjermer, montert på et dedikert stativ for anledningen.

Spillskjerm: Ultrabred – og hårreisende heftig! Vi har vel knapt sett en fetere gamingskjerm.
Samsung Odyssey Neo G9 S49AG950 Forza Horizon 5

Men LG har nå kommet med en alt-i-ett monitorløsning som dekker dette behovet, i DualUp 28MQ780. En 28-tommers skjerm (27,6 for å være mer nøyaktig), med to ganger QHD-oppløsning. Nærmere bestemt 2560 x 2880 piksler, i et 16:18 bildeformat.

Ved å droppe to skjermer, blir det hele mer strømlinjeformet, og løsningen fungerer også for datamaskiner som kun støtter én skjerm.

LG DualUp 28MQ780
Foto: LG

Nano IPS

Panelet er av typen IPS, med nanostrukturer i fargefilteret for skarpere farger. Monitoren dekker hele 98 prosent av DCI-P3 fargerommet, som brukes til Ultra HD video og spill med HDR.

Dette er likevel ikke en optimal HDR-monitor, selv om den støtter HDR10, med bare 300 cd/m2 i lysstyrke og ganske alminnelige 1000:1 i kontrast. Med andre ord kan det nok tenkes at videoteknikere som jobber med HDR-innhold vil ha noe annet.

Ikke for gaming

Dette er ikke en skjerm for gaming, da den mangler både FreeSync og G-Sync-støtte, som er nødvendig for å gjøre det beste ut av raske skjermfrekvenser. Det er da uansett heller ikke et veldig kurant skjermformat for gaming. Skjermfrekvensen er ikke oppgitt, men av nevnte årsaker gjetter vi på at dette er en ren 60 Hz affære.

Tilkoblinger

Skjermen har to HDMI-innganger og en DisplayPort-inngang, og i tillegg en innebygd USB-hub med tre Type-A-kontakter. Innebygde stereohøyttalere på 2 x 7 watt har den også, men vi vil alltid anbefale et par gode, eksterne høyttalere.

LG DualUp 28MQ780
Foto: LG

LG DualUp 28MQ780: Tilgjengelighet og pris

Pris vet vi ikke, ei heller når man kan kjøpe den. Men den vil bli lansert under LGs digitale CES-konferanse den 4. januar, vi vil vite mer da.

lg.com

En kommentar om “Som to skjermer over hverandre”

  1. Man kan også ta en vanlig skjerm, vri den 90 grader, og bytte visning med CTRL + ALT + pil NED

    Svar

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.