Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Kraftigere NotebookLM – nå også på norsk

Din virtuelle forskningsassistenten hjelper deg med å håndtere din egen personlige informasjon.

Skrevet av / 06.06.24 - 15:13
Kraftigere NotebookLM – nå også på norsk

For et år siden lanserte Googles assistent, den gang kalt Project Tailwind, på utviklerkonferansen Google I/O. I desember fikk amerikanske brukere tilgang til det som nå heter NotebookLM. Nå har verktøyet fått nye funksjoner og lanseres i 180 land, inkludert Skandinavia. Og på norsk!

Er du en av dem som av og til må gå gjennom mye informasjon og prøve å forstå hva den handler om, hva som er viktig, skrive rapporter eller artikler basert på den, eller kanskje finne relevante oppfølgingsspørsmål? Er du forsker, journalist, skribent eller student? Da vil du elske Google NotebookLM, en personlig KI-assistent basert på Gemini Pro 1.5.

Foto: Google

Så hva er forskjellen i forhold til nettappen Gemini, eller for den saks skyld ChatGPT? De er opplært på generell informasjon på nettet og kan svare på generelle spørsmål. NotebookLM, derimot, er helt tom for informasjon helt til du begynner å mate den med informasjon som er relevant for deg, og da blir den ekspert på kun det.

Foto: Google

For å gjøre dette kan du koble sammen dokumenter på Google Docs, laste opp tekstfiler eller PDF-filer, og fra nå av også Google Slides og nettsider. For hvert prosjekt oppretter du en «notatbok» som deretter kan fylles med 50 kilder på opptil en halv million ord hver, noe som gir en samlet kapasitet på imponerende 25 millioner ord. Det burde være nok for de fleste prosjekter.

Les også Gemini-appen på norsk En mobilvennlig app gjør det enklere å få hjelp når du er på farten.

NotebookLM kan deretter gi deg et sammendrag og plukke ut de viktigste punktene, eller lage en studieguide hvis du trenger å studere materialet. Du kan stille spørsmål om ting du ikke har forstått, den kan forklare komplekse ideer og finne sammenhenger i informasjonen. For å gjøre det tydelig hvor informasjonen kommer fra, kan den plukke ut sitater og gi kildehenvisninger, inkludert bilder.

Foto: Google

Det bør bemerkes at Google ikke trener språkmodellen sin på dokumentene dine. De lover at det vil være trygt å laste opp konfidensiell eller opphavsrettsbeskyttet informasjon.

Vi synes det høres ut som et tidsbesparende verktøy for å komme raskt i gang med en overveldende mengde materiale og få et førsteutkast til din egen tekst.

Her er et eksempel på hvordan du kan bruke produktet:

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Full HD er fortsatt i live

Første UPS for gamere

Razers nye gamingmus veier kun 55 gram

Raskt nettverk til en overkommelig pris

Nå er Google NotebookLM her

Nerdenes Jesus?

Den store KI-prosessorkrigen

Asus er hodestups forelsket i KI

Google skal lage AR-briller

ICQ-chat stenger

Copilot+ er et «mareritt for personvernet»

Populært konferansekamera får en etterfølger

Scroll to Top