TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

Her er nye Windows 11

Her er de viktigste nyheter i nye Windows, som senere på året erstatter Windows 10 etter seks års tjeneste.

forfatter
Publisert 25.06.21 - 16:15

Etter seks års tjeneste er Windows 10 snart klar til å gå ut i pensjon. Og Microsoft har nå presentert etterfølgeren, som logisk nok har fått navnet Windows 11.

Og det er et nyoppusset og polert Windows-brukergrensenitt vi får se når det blir tilgjengelig på slutten av året. Det avspeiles i sin helhet fra den nye startknappen og prosesslinjen til lyd, skrifttyper og ikoner.

Startknappen har blitt plassert i midten, og prosesslinjen er flyttet til samme sted (slapp av, den kan enkelt flyttes til venstre). Og man kan se de siste brukte filene på tvers av hvilken plattform og enhet de har vært åpnet på. Det være seg Windows, Android eller iOS.

blank
Windows-brukergrensenitt er polert, og Start-menyer har blitt midtstilt. (Skjermbilde: Microsoft)

Fokus på samarbeid

Det er fokus på samarbeid i det nye Windows. Det skjer ved hjelp av såkalte Snap Layouts, Snap Groups og Desktops, som skal gi oversikt over parallelle prosjekter. Microsoft Teams blir også direkte integrert i prosesslinjen. Som forhåpentligvis også vil bety at Teams kanskje blir litt enklere å sette opp.

Widgets

Men alt trenger ikke å være effektivt. Det nye widgets-systemet presenterer brukeren for en strøm med relevant og annen informasjon, uten at man trenger å ta opp telefonen for det. Widgets ligger som en «glassplate» som kan legges på Skrivebordet, slik at den ikke forstyrrer arbeidet. Selv om den gjør det uansett.

blank
Widgets glir inn som en «glassplate» utover Skrivebordet. (Skjermbilde: Microsoft)

Microsoft lover at Windows 11 vil utnytte maskinenes hardware bedre i spill. Både i form av raskere grafikk med DirectX 12 Ultimate, DirectStorage – som skal forbedre lastetider – samt bedre fargegjengivelse med automatisk HDR.

Ny app-butik

Microsofts egen app-butikk har blitt tatt fra hverandre og bygd opp igjen fra grunnen. Og det loves et nytt design og bedre ytelse. Det er velkomment da programbutikken inntil nå har vært programvarebransjens tregeste og mest dysfunksjonelle. Videre vil man kunne finne apper som Microsfot Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom og Canva i Microsoft Store. I stedet for å laste dem ned fra produsentenes egne nettsider.

blank
Microsoft Store er har blitt forbedret, så nå kommer den til å være både raskere og inneholde flere programmer. (Skjermbilde: Microsoft)

Sikkerhet

Windows 11 har såkalt Zero Trust-teknologi som skal «beskytte fra chippen til skyen på tvers av alle enheter.» Det nye settet med sikkerhetskrav til hardware, som følger med Windows 11, skal sikre et fundament som er mer motstandsdyktig for angrep. Windows 11 er også designet til å beskytte studentene – enten de er hjemme eller på skolen – ved å blokkere farlig og upassende innhold.

Gratis oppdatering

Hva vil det koste å gå over til Windows 11? Hvis du allerede kjører Windows 10, så blir svaret sannsynligvis null kroner. Ifølge Microsoft vil Windows 11 være tilgjengelig gjennom en gratis oppdatering til Windows 10-maskiner.

For å se om din Windows 10-maskin har krav på en gratis oppgradering til Windows 11, så kan du laste ned programmet PC Health Check.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud blank
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
blank
Heftigere mesh-nettverk finner du neppe Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.
Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
blank
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
blank
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Følg Lyd & Bilde