Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 07Delta

Nyhet

Her er nye Windows 11

Her er de viktigste nyheter i nye Windows, som senere på året erstatter Windows 10 etter seks års tjeneste.

Skrevet av / 25.06.21 - 16:15
Her er nye Windows 11

Etter seks års tjeneste er Windows 10 snart klar til å gå ut i pensjon. Og Microsoft har nå presentert etterfølgeren, som logisk nok har fått navnet Windows 11.

Og det er et nyoppusset og polert Windows-brukergrensenitt vi får se når det blir tilgjengelig på slutten av året. Det avspeiles i sin helhet fra den nye startknappen og prosesslinjen til lyd, skrifttyper og ikoner.

Startknappen har blitt plassert i midten, og prosesslinjen er flyttet til samme sted (slapp av, den kan enkelt flyttes til venstre). Og man kan se de siste brukte filene på tvers av hvilken plattform og enhet de har vært åpnet på. Det være seg Windows, Android eller iOS.

Windows-brukergrensenitt er polert, og Start-menyer har blitt midtstilt. (Skjermbilde: Microsoft)

Fokus på samarbeid

Det er fokus på samarbeid i det nye Windows. Det skjer ved hjelp av såkalte Snap Layouts, Snap Groups og Desktops, som skal gi oversikt over parallelle prosjekter. Microsoft Teams blir også direkte integrert i prosesslinjen. Som forhåpentligvis også vil bety at Teams kanskje blir litt enklere å sette opp.

Widgets

Men alt trenger ikke å være effektivt. Det nye widgets-systemet presenterer brukeren for en strøm med relevant og annen informasjon, uten at man trenger å ta opp telefonen for det. Widgets ligger som en «glassplate» som kan legges på Skrivebordet, slik at den ikke forstyrrer arbeidet. Selv om den gjør det uansett.

Widgets glir inn som en «glassplate» utover Skrivebordet. (Skjermbilde: Microsoft)

Microsoft lover at Windows 11 vil utnytte maskinenes hardware bedre i spill. Både i form av raskere grafikk med DirectX 12 Ultimate, DirectStorage – som skal forbedre lastetider – samt bedre fargegjengivelse med automatisk HDR.

Ny app-butik

Microsofts egen app-butikk har blitt tatt fra hverandre og bygd opp igjen fra grunnen. Og det loves et nytt design og bedre ytelse. Det er velkomment da programbutikken inntil nå har vært programvarebransjens tregeste og mest dysfunksjonelle. Videre vil man kunne finne apper som Microsfot Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom og Canva i Microsoft Store. I stedet for å laste dem ned fra produsentenes egne nettsider.

Microsoft Store er har blitt forbedret, så nå kommer den til å være både raskere og inneholde flere programmer. (Skjermbilde: Microsoft)

Sikkerhet

Windows 11 har såkalt Zero Trust-teknologi som skal «beskytte fra chippen til skyen på tvers av alle enheter.» Det nye settet med sikkerhetskrav til hardware, som følger med Windows 11, skal sikre et fundament som er mer motstandsdyktig for angrep. Windows 11 er også designet til å beskytte studentene – enten de er hjemme eller på skolen – ved å blokkere farlig og upassende innhold.

Gratis oppdatering

Hva vil det koste å gå over til Windows 11? Hvis du allerede kjører Windows 10, så blir svaret sannsynligvis null kroner. Ifølge Microsoft vil Windows 11 være tilgjengelig gjennom en gratis oppdatering til Windows 10-maskiner.

For å se om din Windows 10-maskin har krav på en gratis oppgradering til Windows 11, så kan du laste ned programmet PC Health Check.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Apple holder på Lightning en liten stund til

Ingen 27-tommers iMac

Flere porter til Chromebooks

Brettbar PC endelig klar etter et års forsinkelse

Hva pokker er Copilot?

Lynrask ny iMac

MacBook Pro i svart!

Apple drar ifra konkurrentene

Qualcomm slår Apple M1

Få opptil 19 gigabit trådløst nett

- Overlegen WiFi-hastighet

Buede taster for slitne håndledd

0
Scroll to Top