Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

«Eksepsjonelle farger» med Philips’ første OLED dataskjerm

Philips Momentum 8000 er en 27" 4K-monitor med OLED-panel og perfekt svartnivå, og vi loves eksepsjonelle farger.

Skrevet av / 09.05.22 - 13:11
«Eksepsjonelle farger» med Philips’ første OLED dataskjerm

Den nye 27-tommeren Momentum 8000 (27E1N8900) fra Philips har OLED-panel med 4K oppløsning (3840 x 2160). Vi loves en supernøytral fargegjengivelse, og skal dekke 99,7 prosent av det store fargerommet DCI-P3. Og dessuten 99,6 prosent av Adobe RGB, 119% NTSC og 150 prosent av sRGB.

Skjermen har en 10-bit fargemodus, og selskapet hevder et Delta E-avvik på under 1, rett ut av esken. Det er det laveste vi har hørt om direkte fra fabrikk, lavere enn selv de dyreste monitorene vi har testet. Profesjonelle bilde- og videobehandlere bør definitivt notere seg dette!

Philips Momentum 8000 angle 2
Philips 27E1N8900. Foto: Philips

540 nits max

Monitoren skal kunne gå helt opp til 540 nits i HDR (1% av bildeflaten). Den er offisielt sertifisert med DisplayHDR True Black 400, hvor True Black er en egen OLED-sertifisering, og tallet garanterer 400 nits med HDR-innhold.

I normal SDR-modus går den opp til 250 nits, som høres lite ut. Men når hvitt står i kontrast (1.000.000:1) med det svarteste svarte, så vil det holde fint likevel. Faktisk kalibrerer undertegnede journalist aldri en PC-skjerm over 160 nits, gjerne helt ned til 120 nits for kveldsjobbing.

Les også Herregud, for en bildekvalitet! Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.

Siden hver eneste piksel på et OLED-panel er sin egen lyskilde, trengs ikke noe baklyset som LCD-bruker. Det betyr at skjermen er helt fri for flekkete glorieeffekter, noe man ikke kan si om LCD – selv ikke de som bruker Mini LED-baklys.

Innsynsvinkel er oppgitt til 178 grader både vertikalt og horisontalt, som stemmer godt med vår erfaring med OLED-skjermer.

Philips Momentum 8000 side
Foto: Philips

JOLED

Panelet er av typen JOLED (Japan OLED), som betyr at pikslene er 3D-printet med en slags blekkskriver. Dette er en vesentlig rimeligere måte å produsere panelene på, enn fordampingsprosessen man normalt bruker.

Ikke til gaming

Gamere vil raskt merke seg en oppgitt responstid på bare 0,1 millisekund (G2G), som er lynraskt! Dessverre støtter den bare 60 bilderuter i sekundet, hvor gamere gjerne krever både 120 og 144 Hz, og til og med over. Dette er derfor ikke den skjermen man ville anbefalt hardbarka gamere. Til bildebehandling og video, derimot, virker den å ha truffet blink.

Philips Momentum 8000 rear
To HDMI-innganger i tillegg til DP, USB-C med strøm (90W), USB-B og fire stk. USB-A. Hodetelefonutgang er også på plass. Foto: Philips

Tilkoblinger

Philips Momentum 8000 har to HDMI 2.0-innganger (HDMI 2.1 trengs ikke med så lav skjermfrekvens), en DisplayPort 1.4, en USB-C (3.2 Gen1) med strømlevering opptil 90 W, en USB-B og fire USB-A (3.2) med to som kan hurtiglade (B.C 1.2). Skjermen har også hodetelefonutgang og støtter MultiView med bilde-ved-bilde (PbP) fra to ulike PC-er, og du kan bruke samme keyboard og mus til begge. Takket være KVM svitsjing.

USB-C-kontakten med 90 W strøm betyr at den både viser bilde fra en tilkoblet laptop, mens den samtidig lader enheten. Tøft!

Philips Momentum 8000 angle
Foto: Philips

Philips Momentum 8000: Pris og tilgjengelighet

Philips Momentum 8000, eller 27E1N8900, som er skjermens fulle navn, koster i overkant av 1000 dollar, som burde bety rundt 10.000 kroner her hjemme. Dessverre er det fremdeles uklart om den i det hele tatt kommer til Europa, til å begynne med vil den utelukkende lanseres i USA og Asia.

Mer info: philips.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Bærbare Dell-maskiner med AI

HPs laptoper har blitt smartere

Apple oppgraderer Macbook Air

Ny AI utfordrer GPT-4

Gjennomsiktig PC-skjerm med AI

"There's a new AI in town"

Arbeidsro på kontoret

Lyd & Bilde
Scroll to Top