Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Heftig 32-tommers OLED-monitor fra Asus

Asus OLED PA32DC er verdens første OLED dataskjerm med innebygd autokalibrering. En monitor for feinschmeckere!

Skrevet av / 06.09.21 - 16:00
Heftig 32-tommers OLED-monitor fra Asus

Verdens kanskje råeste 4K datamonitor, hvis fulle navn er Asus ProArt Display OLED PA32DC, er verdens første OLED-skjerm med innebygd kolorimeter for perfekt kalibrering. Bruk den medfølgende ProArt 2.0 programvaren, eller hvilken du selv ønsker av tredjeparts programvare. Calman eller Light Illusion ColourSpace CMS, for eksempel. Det innebygde kolorimeteret kan programmeres til å sjekke fargegjengivelsen nært så ofte du ønsker.

Les også Herregud, for en bildekvalitet! Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.

Men det kuleste med skjermen er at dette er en rendyrket OLED-skjerm, som betyr perfekt svartnivå og et uendelig mye større kontrastomfang enn noen LCD-skjerm er i stand til. Og det inkluderer Asus’ egen PA32UCX-K high-end-monitor med Mini LED IPS-panel.

Asus ProArt Display OLED PA32DC
Asus ProArt Display OLED PA32DC kan stå på stand eller mindre føtter. Foto: Asus

Begrenset lysstyrke, men perfekt svart

OLED-panelenes største svakhet er en noe begrenset max-lysstyrke, derfor har PA32DC den laveste VESA-sertifiseringen for HDR, nemlig DisplayHDR 400. Det betyr at maksimal lysstyrke er over 400 nits (cd/m2)), men lavere enn 500 – som er neste steg på VESA-listen. Til sammenligning er PA32UCX-K sertifisert med DisplayHDR 1000, som betyr at maksstyrken er over 1000 nits.

HDR på en OLED-skjerm er likevel noe helt annet enn med et LCD-panel, som nærmest alle andre skjermer bruker, enten teknologien heter IPS, TFT eller TN. Gråtoner som er «nesten svarte» er nemlig veldig blasse på en LCD-skjerm. Er lysstyrken for lav, vil skygger vil se flate ut og ikke stå nok i kontrast mot høylyset. Løsningen er å øke lysstyrken, og dermed øke kontrasten mellom skygger og høylys. Derfor trenger en LCD-skjerm gjerne over 1000 nits for å fungere optimalt med HDR-effekter.

En OLED-skjerm vil derimot fungere brillefint med 400 nits, fordi høylyset står i kontrast til et uendelig dypt svartnivå – som bare er begrenset av omgivelseslyset som reflekteres i skjermen.

OLED PA32DC har 99% av DCI-P3

Bildet på PA32DC måler 31,5 tommer på diagonalen, og i tillegg til perfekt svart dekker den et stort 10-bits fargerom. 99 prosent av det store fargerommet DCI-P3 dekkes, og kombinert med 1.000.000:1 i kontrast skulle dette bety et fantastisk arbeidsverktøy for profesjonelle bildebehandlere. Enten det er til video eller stillbilder. Men da med spesielt vekt på video, siden dette altså er en HDR-skjerm.

Ingen ord om pris og tilgjengelighet

Asus skriver ikke noe om pris på skjermen, men den blir garantert ikke billig. Nevnte toppmodell med Mini LED-panel, PA32UCX-K, koster godt over 30.000 kroner. Det er ingen grunn til å tro at OLED-monitoren blir noe billigere. Vi får heller ikke vite noe tidspunkt for tilgjengelighet, men da vi henvendte oss til Asus for å få testet produktet, fikk vi vite at de regner med å få sitt første testeksemplar om «et par måneder». Innen utgangen av november altså, hvis vi er heldige.

Asus ZenScreen OLED MQ13AH
Asus OLED MQ13AH er verdens første 13″ bærbare OLED-skjerm. Foto: Asus

Flere kule skjermer

Asus har også lansert andre kule skjermer, som verdens første bærbare OLED-skjermer i form av OLED MQ13AH og OLED MQ16AH. De måler henholdsvis 13″ og 15,6″ på diagonalen, og har begge Full HD-oppløsning (1920 x 1080). Så skal vi ikke glemme den bærbare 14″ portable superbredformatsskjermen PA147CDV og dessuten den nye bærbare projektoren ZenBeam E2, som har fått doblet lysstyrken siden forgjenger ZenBeam E1 og dessuten fått kraftigere forsterker på lydsiden – opp fra 2 til 5 watt.

Klikk her for å lese hele pressemeldingen (engelsk)

Asus ProArt Display PA147CDV(2) Asus ProArt Display PA147CDV ASUS ZenBeam E2
<
>
Asus ZenBeam E2 er en bærbar LED-projektor med 300 lumen og innebygd høyttaler med 5 watts forsterkerkraft. Foto: Asus

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populært konferansekamera får en etterfølger

Ingen M4 for stasjonære Mac-er i år

Raske, intelligente PC-er kommer snart

Dell Inspiron: Fleksible bærbare datamaskiner for skrivebordet

Sugen på en raskere datamaskin?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriøse

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Scroll to Top