Bedre og smartere høyttalere fra LG

Lydteknologi fra Meridian, lydplanker med Dolby Atmos – og én høyttaler som styrer alt.

På CES i år vil LG forandre måten folk tenker om høyttalere i hjemmet på. For det første brukes lydteknologi fra Meridian Audio, high-end-produsenten bak lydformater som MQA og tidligere DVD-Audio. Med avansert psykoakustisk DSP-teknologi skal de nye høyttalerne best mulig være tilpasset rommet de står i.

LG SK10Y
Lydplanken LG SK10Y har Dolby Atmos og lydteknologi fra Meridian. Foto: LG

 

Lydplanke som løfter lyden

Blant lydplanker får vi blant annet toppmodellen SK10Y, som har innebygd Dolby Atmos med toppinnfelte høyttalere, og dessuten ekte 5.1.2 surroundprosessering. Dette skal sørge for at objekter i lydbildet plasseres i et tredimensjonalt rom: både rundt og over lytteren. Og det fra en enkelt lydplanke plassert under TV-en. Dette gjøres ved hjelp av mange høyttalere og avansert prosessering. Lydnivået fra de oppadrettede høyttalerne kan dessuten justeres, slik at du kan justere mengden effekt fra lydspor som Dolby Atmos og DTS:X. Dermed kan du tilpasse effekten til høyden under taket, og hva slags materiale som er i taket. Et murtak vil reflektere mer av lyden ned igjen på lytteren enn hva et tretak gjør, og trenger dermed ikke like høyt lydnivå på takkanalene. Fiffig.

Lydplanken bruker Meridians DSP-teknologi, blant annet en såkalt Bass and Space-teknikk som skal gi en varmere og mer tilstedeværende lyd, uavhengig av lytterens posisjon. Meridians Height Elevation-teknologi brukes for å løfte den opplevde lyden fra lydplanken og opp til der man faktisk ser bildet. På den måten slipper man for eksempel at dialogene kommer fra under TV-en.

Høyoppløst lyd

Til slutt er lydplanken kompatibel med høyoppløste musikkfiler, så man kan spille musikken direkte som den er tatt opp i studio, uten å først være skalert ned til ”CD-lyd”. Lydplanken skalerer også opp lavere lydoppløsninger til 24-bit / 192 kHz, i forsøk på å gjenvinne tapte detaljer fra opptaket.

Både musikk og video kan strømmes trådløst fra mobilen til lydplanken via Chromecast. Den kan stemmestyres fra mobilen. I det øyeblikket du sier ”OK Google” er den lytter øre for ønske om låt, podcast eller lydklipp fra din favoritt-strømmetjeneste. La oss håpe Google Assistant snart lærer seg norsk!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Utseendemessig er SK10Y designet for å matche LGs OLED- og Super UHD TV-er.

LG PK Series
LG lover bedre lyd med sine nye bærbare høyttalere i PK-serien. Foto: LG

 

Bærbare høyttalere

LG lover oss kraftig lyd med den nye bærbare PK høyttalerserien. ”Stemningsskapende funksjoner i en morsom, praktisk pakke som kan tas med overalt” lover pressemeldingen. Også denne har lydteknologi fra Meridian Audio, som blant annet skal sørge for kraftig og ren bass, uten å gå på bekostning av stemmegjengivelsen.

Høyttalerne støtter dessuten Bluetooth med aptX HD, som gir 24-bit musikk over Bluetooth. Vær oppmerksom på at i likhet med vanlig aptX så snakker vi ikke ukomprimert lyd, men en 4:1 komprimering av lydsignalet. Men da med et dynamikkområde som skal tilsvare 24-bit i stedet for 16-bit, noe som er bedre kompatibelt med høyoppløste lydformater.

LGs nye smarte høyttaler heter thinQ, og kan stemmestyres via Google Assistant. Den blir hjemmets diktator. Foto: LG

 

Én høyttaler styrer resten

Til slutt har LG som seg hør og bør en smarthøyttaler i ermet. LG thinQ Speaker er deres svar på Amazon Echo, Sonos One og mange andre smarte høyttalere som kommer på markedet i 2018. I bunn og grunn dreier det seg om en nettverkstilkoblet høyttaler med innebygd Google Assistant. Det betyr at den ikke må være tilkoblet noen mobiltelefon for å kunne dikteres til å gjøre en hel masse greier. Du kan be den spille favorittmusikken din fra ønsket strømmetjeneste eller internettradiostasjon. Du kan spørre den om været, be den om å styre lyset (dersom belysningen er smart, for eksempel Philips Hue Lighting), og dessuten andre multiromshøyttalere tilkoblet det samme nettverket. Du kan be den slå på luftrenseren, eller fortelle den at robotstøvsugeren må komme frem og feie opp makaronien du akkurat sølte på gulvet.

Google Assistant er ganske dum for øyeblikket og snakker ikke norsk, men i fremtiden vil den gjøre det, og den vil stadig bli smartere. Etterhvert vil man stadig enklere kunne bestille kinobilletter, matlevering på døra, shoppe rundt på eBay (med bildet oppe på TV-skjermen, siden thinQ også kommuniserer med TV-en).

Vi har bare sett begynnelsen av kunstig intelligens i hjemmet, og det starter med hjernen. Som mange produsenter mener bør være en høyttaler, i LGs tilfelle heter den altså thinQ Speaker.

Ved siden av å være smart lover LG at den låter bra. Også denne har lydteknologi fra Meridian Audio, og den støtter høyoppløst lyd.

Partyhøyttalere

LG har også flere modeller for partymenneskene der ute. Vi loves kraftig lyd og LG hefder 1.800 watt utgangseffekt. Karaokemodus og innebygd lysshow hører med, og høyttalerne er slitesterke og med brukervennlig grensesnitt.

lge.com

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.