Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

Nyhet

B&W Panorama 3 lover drømmelyd uten subwoofer

B&W Panorama 3 er en enkelt lydplanke som skal fremheve filmopplevelsen, helt uten subwoofer eller bakhøyttalere.

Skrevet av / 03.03.22 - 10:56
B&W Panorama 3 lover drømmelyd uten subwoofer

Det begynner å bli noen år siden siden Bowers & Wilkins lanserte lydplanken Panorama. Over 13 år, faktisk. Med en svimlende prislapp på 18.000 kroner – uten subwoofer – klarte den å overraske oss med en svært naturtro lyd. Imponerende fra en énboksløsning! Selvsagt var det ikke helt det samme som et surroundanlegg med bakhøyttalere, og ikke hadde den HDMI-inngang heller. Og så skal det sies at vi definitivt foretrakk å bruke den sammen med en subwoofer. For en utgang til en slik hadde den.

Bowers & Wilkins Panorama var en ganske stor, men meget forseggjort lydplanke, uten subwoofer. Foto: B&W

Seks år etterpå kom Panorama 2. Med HDMI-innganger og dessuten lydreturkanal (ARC) på HDMI-utgangen. Prisen var også redusert til 12.000 kroner fra den første, og lydkvaliteten var også her meget god. Selv om vi savnet litt luft helt i toppen, og fjernkontrollen var noe av det dårligste vi hadde prøvd.

Les også Lydplanke i musikkens tjeneste Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.

Også Panorama 2 var uten subwoofer, for Bowers & Wilkins sitt ønske med denne er å gi oss så gode film- og TV-opplevelser som mulig, fra kun én komponent. Så enkelt og greit som mulig, men med minst mulig kompromiss i lydkvalitet.

Panorama 3 Video Still 6 copy
B&W Panorama 3 er mer kompakt, og noe mer kantete, enn sine forgjengere. Foto: B&W

B&W Panorama 3: Atmos og smartfunksjoner

Siden Panorama 2 kom i 2015 har det skjedd en hel del. For det første har Dolby Atmos blitt et ledende lydformat, og man kan nesten ikke selge en seriøs lydplanke uten dette. Dessuten har lydreturkanalen på HDMI fått større båndbredde og heter nå eARC. Dette er nødvendig for å få høyoppløst lyd som Dolby TrueHD, og det er i praksis den eneste problemfrie måten å få Dolby Atmos ut fra TV-en og inn i lydplanken. Og mange har også et krav om at en lydplanke i dag skal kunne styres fra mobiltelefonen.

Derfor er det nå endelig på tide med Panorama 3. Bowers & Wilkins’ første lydplanke med Dolby Atmos har både eARC og styring fra mobilen med B&W Music-appen. Den kan også kobles i multirom med B&W Formation-produkter, og styres med Amazon Alexa stemmeassistenten.

Panorama 3 Side Detail Lifestyle 5 copy
Foto: B&W

Bruker TV-ens fjernkontroll

Panorama 3 har ikke fjernkontroll i det hele tatt, for med eARC tilkoblet TV-ens tilsvarende HDMI-kontakt bruker du rett og slett bare TV-ens fjernkontroll til å styre lyden opp og ned. Du kan også styre direkte på lydplanken, som har berøringsfølsomt kapasitivt panel på toppen.

På Panorama 3 kan du ikke velge mellom ulike lydmoduser, i stedet forsøker lydplanken helt automatisk å gjøre det beste ut av lydsporet. Derfor er vi veldig spent på hva den for eksempel gjør med et rent stereo musikkspor.

Panorama 3 Front On Detail Lifestyle 4 copy
Panorama 3 kan betjenes med et kapasitivt panel på toppen. Foto: B&W

Fremdeles én komponent

Fortsatt er produktet en enkelt lydplanke, helt uten subwoofer eller bakhøyttalere. Subwooferutgangen er nå droppet helt, så du får ikke en gang koblet til en med kabel. Dette er med andre ord ikke lydplanken for deg som drømmer om å bygge ut til full surroundlyd. Da skal du heller kjøpe Formation Bar, sa Andy Kerr fra B&W på en digital lansering for noen dager siden. Det Panorama 3 derimot er, er Bowers & Wilkins’ forsøk på å skape en stor, holografisk halvkule av lyd som omringer lytteren både rundt og fra oven. Fra en enkelt lydplanke, som måler 6,5 beskjedne centimeter i høyden, 14 cm i dybden og med bredden til en 55-tommers TV (121 cm). Som kan henges på veggen, med medfølgende veggfeste.

BW Panorama 3 bass units
Mesteparten av kabinettvolumet går til basselementene på toppen. Ill: B&W

13 høyttalerelementer

Panorama 3 huser hele tretten individuelle høyttalerelementer, konfigurert i et 3.1.2-oppsett. Det vil si venstre, senter og høyre kanal i front, en subwooferkanal pluss to Atmos-kanaler på toppen av lydplanken.

Alle tre frontkanalene har doble 50 mm mellomtoneelementer, med en 19 mm titandiskant i midten. Ni elementer totalt bare der, altså. Derpå har vi to fulltoneelementer på toppen til Atmos-kanalene, som retter lyden mot taket, som igjen reflekterer lyden ned til lytteren og dermed gir lyd fra oven.

Til slutt sitter to 100 mm basshøyttalere på undersiden, som alene bruker mesteparten av kabinettvolumet.

Til å drive det hele er en 400 watts forsterker, som gir 40 watt til hvert eneste høyttalerelement, bortsett fra mellomtoneelementene, hvor hvert par deler 40 watt.

Også til musikk

Bowers & Wilkins Panorama 3 er ikke kun til film, men skal også ta musikken på alvor. Her får du høyoppløst musikkgjengivelse fra tjenester som Qobuz og Tidal, og tapsfri lyd (det vi før kalte CD-kvalitet) på Deezer og andre kompatible tjenester. I tillegg finnes Spotify Connect-funksjon, og også tjenester som Last.fm og Soundcloud støttes. Flere strømmetjenester skal komme i løpet av året.

Panorama 3 Front On High Angle Lights Lifestyle 2 copy
Foto: B&W

Pris og tilgjengelighet

Panorama 3 kan kjøpes nå, og koster 9.998 kroner. Et testeksemplar er på vei til oss, så følg med!

Mer info: bowerswilkins.com/new-panorama3

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top