TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Klassiker Sonab OA-5 II

Sonab OA-5 II

Høyttalergeniet Stig Carlsson hadde revolusjonerende ideer - og utviklet en bestselger.

forfatter
Publisert 18.02.23 - 10:42

En av de mest solgte høyttalerne i Skandinavia gjennom tidene er Sonab OA-5. Den høye, slanke gulvhøyttaleren fikk kallenavnet “fyrstikkesken”. Og selv om den virket nesten like underlig da som nå, ble det gjennom siste halvdel av 1960-tallet og første halvdel av 1970-tallet solgt over 100.000 par. Grunnen var at disse høyttalerne kunne gi liv til lyden i stua på en måte som andre ikke kunne.

Det er ikke så vanskelig å designe en høyttaler som presterer bra når den måles i et lydløst rom. Men det kan gå skikkelig galt når du får ideen om å plassere den i en vanlig stue.

Men slik var det ikke med Stig Carlssons høyttalere. Den svenske høyttalerdesigneren bygde høyttalerne sine for å dra nytte av lytterommet i stedet for å kjempe mot det.

Orto-akustikk

Stig Carlssons høyttalere baseres på et prinsipp som han selv kalte orto-akustikk, som kort fortalt handler om å unngå de mest forstyrrende refleksjonene fra lytterommet. Og som sikrer at de uunngåelige refleksjonene fra vegger, gulv og tak kontrolleres for å skape minst mulig forstyrrelser. For å finne ut hvordan det fungerer, kan du lese artikkelen nedenfor.

Les også Romforskeren Stig Carlsson Den svenske audio pionéren Stig Carlsson kunne like godt ha kommet fra en annen planet, så radikalt annerledes var hans idéer om lyd. Han mente blant annet at man skulle ta lytterommet med i betraktningen!

Sonab OA-5 (og den nyeste modellen, OA-5 II) er en slank høyttaler med fem høyttalerenheter, alle plassert under et metallgitter på toppen av kabinettet. Konstruksjonen er toveis, men svært ukonvensjonell, ettersom den består av en åtte-tommers fulltoneenhet og fire to-tommers diskantenheter med kjeglemembran som spiller på tvers og kaster lyden i forskjellige retninger. Høyttaleren skal plasseres med ryggen mot bakveggen.

Veggen forsvinner

Det høres umulig ut som noe som kan fungere. Men bare vent til du hører høyttaleren. Mange som har sett mine OA-5 II i stuen har vært svært skeptiske – for så å brått miste underkjeven når musikken begynner å spille. Disse bemerkelsesverdige høyttalerne har en sjelden evne til å få bakveggen til å “forsvinne” og få orkesteret til å virke åpent og levende i rommet.

Det er nesten 50 år siden Sonab OA-5 II gikk ut av produksjon, og 25 år siden Stig Carlsson døde. Likevel dyrkes de merkelige svenske høyttalerne med en nærmest kultisk interesse på nettsteder som CarlssonPlanet og Carlsson Cult.

Skribentens egen Sonab OA-5 II før oppussing. Du kan se de fire Peerless MT 20 HFC-diskenhetene foran og Philips 9710 fulltoneenheten bak. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Et sett med OA-5 II i god stand koster i dag rundt 2000 kroner – og opp til det dobbelte for et fullt renovert sett med oppdaterte høyttalerenheter og delefilter.

Les også Teenage Engineering OD-11 Teenage Engineering har som en hyllest til den avdøde lydtrollmannen Stig Carlsson gjenskapt den 40 år gamle OD-11 i trådløs utgave.

Selvfølgelig vokser ikke trærne inn i himmelen, og 50 år gamle høyttalere kan ikke måle seg med nye, dyre konstruksjoner når det gjelder nyansering og linearitet. Men hvis du har en stor stue fra 70-tallet med sparsomme møbler, er det fortsatt vanskelig å finne høyttalere som også kan mestre akustikken. I hvert fall ikke uten å bruke romkorreksjon.

I dag videreføres Stig Carlssons ideer av Larsen HiFi, som fortsetter å bygge høyttalere etter det orto-akustiske prinsippet.

En kommentar om “Sonab OA-5 II”

  1. En av mine kamerater, Bjørn, hadde disse i kjellerstua back in the days på tidlig 70 tallet … Og en ITT Schaub Lorentz 2×90 w fora disse med en dengang vanvittig god lyd … T-REX rocka heftig … 👍😃

    Svar

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Aktive retrohøyttalere fra Klipsch Lyst på trådløse høyttalere som trøkker? Klipsch The Sevens og The Nines bør rocke opp kåken.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en sterk liten multiroms-bordhøyttaler som du kan ta med deg ut i hagen.
lbpluss
Fyldig lyd og full strømming Gulvhøyttalerne Audio Pro A38 er et innredningsvennlig alt-i-ett-stereoanlegg med musikkstrømming, multirom og TV-tilkobling.
lbpluss
Musikk i dusjen Ikea Vappeby er en liten Bluetooth-høyttaler som tåler å bli brukt i dusjen.
lbpluss
Bang & Olufsen Beosound A9 Ny generasjon Beosound hjemmehøyttalere.
Følg Lyd & Bilde