Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Slik leser du modellkodene på Samsung TV

QLED, Neo QLED...¿Qué sa du? Vi hjelper deg å ”dekode” Samsungs modellkoder på TV.

Skrevet av - Publisert 24.09.21 - 09:00
Slik leser du modellkodene på Samsung TV

Samsung TV-modeller som The Frame og QLED-seriene har blitt veldig populære blant norske TV-kjøpere. Men hvordan skiller man de ulike modellene fra hverandre, slik at man er sikker på å gjøre riktig kjøp?

Lyd & Bilde-redaksjonen mottar jevnlig spørsmål fra forvirrede lesere som søker veiledning gjennom TV-jungelen. Produktnavn og modellkoder kan være vanskelige å tyde: Ja, noen typebetegnelser er til og med så kryptiske at selv ”proffene” sliter med å identifisere de ulike modellene! Ikke rart en stakkars TV-kjøper kan bli overveldet…

Over 100 ulike Samsung-modeller

Samsung er en av leverandørene vi ofte får spørsmål om. Den sørkoreanske elektronikkgiganten er verdens største TV-produsent, noe som reflekteres av et bredt modellutvalg ute i butikkene. Et kjapt overblikk i nettbutikkene viser at det finnes over 100 ulike Samsung-modeller å velge mellom, med et bredt spekter av kvaliteter, skjermstørrelser og ikke minst priser.

Når du skal ut å handle eller mottar et tilbud i postkassen, er det viktig å ”lese det med liten skrift”. I tilbudene fokuseres det gjerne bare på størrelse og pris, mens selve modellkoden havner i bakgrunnen. Hvis du ikke er observant, kan du ende opp med en TV som er feil til ditt behov, eller utgått på dato!

Derivat-modeller

Vær obs på at enkelte Samsung TV-modeller også finnes tilgjengelig i ulike versjoner: Vi snakker om såkalte derivatmodeller, der det kun er små forskjeller på for eksempel farge, design eller ekstrautstyr som skiller dem fra hverandre.

Det er ikke uvanlig at de store butikkjedene bestiller et parti med TV-er i med en bestemt farge, design og/eller ekstrautstyr. Dette kan skyldes ønske om å unngå direkte priskonkurranse, eller tilby en eksklusiv modell. Hvis man er i tvil om forskjellen mellom to modeller, lønner det seg å sjekke spesifikasjonene, eventuelt ta direkte kontakt med butikken eller produsenten.

Slik leser du Samsungs modellkoder

Når man leser Samsungs modellkoder (eller andre produsenter for den del) er det viktig å kunne skille mellom paneltype, skjermstørrelse, modellserie og årgang. Modellkodene brukes nemlig for å angi hvilken skjermstørrelse TV-en har, hvilken modellserie/kvalitetsklasse den tilhører (for eksempel Q60 eller Q70) og ikke minst hvilken årsmodell det er snakk om. I tillegg kommer informasjon som er mest relevant for produsenten/importøren, slik som hvilken region den er laget for.

For Samsung sin del går det et viktig skille mellom AU-serien som benytter vanlig LCD-panel, Q-serien med kvanteprikker (Quantum Dot) for bredere fargespekter, samt de nye QN modellene, som er flaggskipmodellene med såkalt MiniLED-baklys.

Under kan du se en tabell som forklarer de ulike bokstavene og tallene i Samsungs modellnavn.

Eksempel 1. Samsung UE65TU7175UXXC  (2020)

Samsung TU7175. (Foto: Samsung)
UE65TU7175UXXC
U Panel LED-LCD
E Region Europa
65 Skjermstørrelse 65″
T Årsmodell 2020
U UHD ja/nei Ja
7175 Modell 7000-serien
U TV-tuner (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Versjon Nordisk

 

 

Eksempel 2. Samsung QE65LS03AAUXXC (The Frame 2021)

Samsung The Frame QE65LS03A. (Foto: Samsung)
QE65LS03AAUXXC
Q Panel Quantum Dot LED-LCD
E Region Europa
65 Skjermstørrelse 65″
LS03 Modell LifeStyle-serien (The Frame)
AA Årsmodell 2021
U TV-tuner (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Versjon Nordisk
Les også Ny 2021-modell av The Frame Samsungs populære ramme-TV er tilbake i ny, slankere versjon: 2021-modellen er en praktisk og stuevennlig TV med skarp bildekvalitet.

Eksempel 3. Samsung QE65QN95AATXXC (2021)

Samsung QN95A. (Foto: Samsung)

 

QE65QN95AATXXC          
Q Panel Quantum Dot LED-LCD
E Region Europa
65 Skjermstørrelse 65″
QN Type Neo QLED (MiniLED)
95 Modell 95-serien (4K toppmodell)
AA Årsmodell 2021
T TV-tuner Twin
XXC Versjon Nordisk
Les også Samsungs nye ”OLED-killer” imponerer Samsungs 4K-toppmodell har fått en real oppgradering i år: Det nye MiniLED-baklyset skaper en formidabel kontrast!

Obs! Husk at modellkoden kun brukes for å skille mellom ulike produkter i sortimentet. For å være sikker på at TV-en har de funksjonene og finessene du er på jakt etter, gjelder det naturligvis også å sjekke spesifikasjonene på hver enkelt modell.

Tips: På www.displayspecifications.com kan du finne detaljerte spesifikasjoner på ulike TV-modeller.

Tips: På www.displaywars.com kan du gjøre visuell sammenligning av ulike TV-skjermstørrelser.

Har du flere spørsmål rundt Samsung modellkoder? Hvilken TV-produsent ønsker du at vi ”dekoder” neste gang? Si din mening i kommentarfeltet under!

 

 

 

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Enestående lydkvalitet

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Scroll to Top