Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Slik leser du modellkodene på Samsung TV

OLED, QLED, Neo QLED...¿Qué sa du? Vi hjelper deg å ”dekode” Samsungs TV-modellkoder.

Skrevet av / Oppdatert: 15.10.23 - 12:00 // Først publisert: 24. sep 2021, kl. 09:00
Slik leser du modellkodene på Samsung TV

Samsung TV-modeller som The Frame, QLED-seriene og nå også OLED, har blitt veldig populære blant norske TV-kjøpere. Utfordringen kan være at det blir veldig mange modeller å velge mellom!

På denne tiden av året selges det fortsatt mange fjorårsmodeller. Du vil derfor finne mange 2022-modeller på tilbud, midt blant splitter nye 2023-modeller. Så hvordan skiller man de ulike modellene fra hverandre, slik at man er sikker på å gjøre riktig kjøp?

Det kan være lurt å ta en ekstra kikk på modellkoden før du handler.

Lyd & Bilde-redaksjonen mottar jevnlig spørsmål fra forvirrede lesere som søker veiledning gjennom TV-jungelen. Produktnavn og modellkoder kan være vanskelige å tyde: Ja, noen typebetegnelser er til og med så kryptiske at selv ”proffene” sliter med å identifisere de ulike modellene! Ikke rart en stakkars TV-kjøper kan bli overveldet…

Over 100 ulike Samsung-modeller

Samsung er en av leverandørene vi ofte får spørsmål om. Den sørkoreanske elektronikkgiganten er verdens største TV-produsent, noe som reflekteres av et bredt modellutvalg ute i butikkene. Et kjapt overblikk i nettbutikkene viser at det finnes over 100 ulike Samsung-modeller å velge mellom, med et bredt spekter av kvaliteter, skjermstørrelser og ikke minst priser.

Når du skal ut for å handle eller mottar et tilbud i postkassen, er det viktig å ”lese det med liten skrift”. I tilbudene fokuseres det gjerne bare på størrelse og pris, mens selve modellkoden havner i bakgrunnen. Hvis du ikke er observant, kan du ende opp med en TV som er feil til ditt behov, eller utgått på dato!

Derivat-modeller

Vær obs på at enkelte Samsung TV-modeller også finnes tilgjengelig i ulike versjoner: Vi snakker om såkalte derivatmodeller, der det kun er små forskjeller på for eksempel farge, design eller ekstrautstyr som skiller dem fra hverandre.

Det er ikke uvanlig at de store butikkjedene bestiller et parti med TV-er i med en bestemt farge, design og/eller ekstrautstyr. Dette kan skyldes ønske om å unngå direkte priskonkurranse, eller tilby en eksklusiv modell. Hvis man er i tvil om forskjellen mellom to modeller, lønner det seg å sjekke spesifikasjonene, eventuelt ta direkte kontakt med butikken eller produsenten.

For eksempel kan man finne testvinneren S90C under modellnavnene S93C og S94C i enkelte nettbutikker. Og fortsatt selges fjorårsmodellen S95B fortsatt til relativt gunstige priser.

Les også Fenomenal fargegjengivelse Samsung S90C er et godt eksempel på fordelene med «QD» OLED.
Les også Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.

Slik leser du Samsungs modellkoder

Når man leser Samsungs modellkoder (eller andre produsenter for den del) er det viktig å kunne skille mellom paneltype, skjermstørrelse, modellserie og årgang. Modellkodene brukes nemlig for å angi hvilken skjermstørrelse TV-en har, hvilken modellserie/kvalitetsklasse den tilhører (for eksempel Q60 eller Q70) og ikke minst hvilken årsmodell det er snakk om. I tillegg kommer informasjon som er mest relevant for produsenten/importøren, slik som hvilken region den er laget for.

Merk: For modellåret 2023 har Samsung endret til forbokstaven «T» for å skille de nordiske modellene fra det øvrige europeiske markedet, mens sluttbokstaven «C» indikerer at det dreier seg om en 2023-modell (2022 modellene bruker «B»)

For Samsung sin del går det et viktig skille mellom CU-serien som benytter vanlig LCD-panel, Q-serien med kvanteprikker (Quantum Dot) for bredere fargespekter, samt de nye QN modellene, som er flaggskipmodellene med såkalt MiniLED-baklys. Vi skal heller ikke glemme de nye OLED-modellene med «S».

Hvordan finne ut hvilken Samsung-TV jeg har?

Tips: Hvis du ikke vet nøyaktig hvilken modell du allerede har kjøpt, kan du sjekke det i TV-menyen under Innstillinger/Kundesupport/Om denne TV-en.

Når du står i butikken kan du enkelt finne modellkoden ved å sjekke energimerkingen som er klistret til TV-skjermen:

Under kan du se en tabell som forklarer de ulike bokstavene og tallene i Samsungs modellnavn.

Eksempel 1. Samsung UE55BU8075 (2022)

Samsung UE55BU8075UXXC (2022)

 

UE55BU8075UXXC
U Panel LED-LCD
E Region Europa
55 Skjermstørrelse 55″
B Årsmodell 2022 (A=2021, B=2022, C=2023)
U UHD ja/nei Ja
8075 Modell 8000-serien
U TV-tuner (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Versjon Nordisk

Eksempel 2. Samsung TU75CU8075UXXC (2023)

Samsung TU75CU8075UXXC (2023)
TU75CU8075UXXC
T Region Norden
U Panel Standard LED-LCD
75 Skjermstørrelse 75″
C Årsmodell 2023
U UHD ja/nei Ja
8075 Modell 8000-serien
U TV-tuner (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Versjon Nordisk
Les også Fenomenal fargegjengivelse Samsung S90C er et godt eksempel på fordelene med «QD» OLED.

Eksempel 3. Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)

Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)
TQ65QN95CATXXC          
T Region Norden
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skjermstørrelse 65″
QN Type Neo QLED (MiniLED)
95 Modell 95-serien (4K toppmodell)
C Årsmodell 2023
T TV-tuner Twin
XXC Versjon Nordisk
Les også Ny fulltreffer fra Samsung? En av Samsungs aller beste TV-er er tilbake i ny 2023-versjon: QN95C er et imponerende skue fra alle kanter, men Samsung har også gjort noen interessante endringer.

Eksempel 4. Samsung GQ65S95CATXZG (2023)

 

Samsung GQ77S95CATXZG (2023)
GQ65S95CATXXC          
G Region Tyskland
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skjermstørrelse 65″
S Type OLED
95 Modell 95-serien (4K toppmodell)
C Årsmodell 2023
T TV-tuner Twin
XZG Versjon Tyskland/EU
Les også Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer Samsung S95C er både større og sterkere enn forgjengeren, og leverer noe av den råeste bildekvaliteten vi har sett fra en TV, uansett teknologi!

Obs! Husk at modellkoden kun brukes for å skille mellom ulike produkter i sortimentet. For å være sikker på at TV-en har de funksjonene og finessene du er på jakt etter, gjelder det naturligvis også å sjekke spesifikasjonene på hver enkelt modell. Og selvfølgelig lese våre tester av Samsung TV!

Tips: På www.displayspecifications.com kan du finne detaljerte spesifikasjoner på ulike TV-modeller.

Tips: På www.displaywars.com kan du gjøre visuell sammenligning av ulike TV-skjermstørrelser.

Har du flere spørsmål rundt Samsung modellkoder? Hvilken TV-produsent ønsker du at vi ”dekoder” neste gang? Si din mening i kommentarfeltet under!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Black Week? Ikke kjøp ny TV før du har lest dette

Slik velger du riktig Samsung-TV

Ny TV? Du trenger 75 tommer (eller mer!)

Lyd & Bilde
Scroll to Top