Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Slik gjør du kjøkkenet ditt virkelig smart

Alt du må vite om smart-kjøkkenet før du skifter ut ditt gamle utstyr med det nyeste nye.

Skrevet av / 25.03.23 - 12:08
Slik gjør du kjøkkenet ditt virkelig smart

Alt kan etterhvert gjøres smartere (og dyrere), så når gir det mening å skifte ut kjøkkenets analoge utstyr fra fortiden?

Hvis kjøkkenapparater skal automatiseres eller utstyres med Wi-Fi, er det nødvendig å tjene et av to formål: Enten skal maten smake bedre, eller så skal selve matlagingen gjøres lettere.

Vi ser på fem områder i kjøkkenet, og om det gir mening å gjøre dem litt smartere. Her er matnerdens guide til smart-kjøkkenet.

Filterkaffe er bedre enn espresso om morgenen

Vi starter tidlig på dagen, hvor du er mest hjelpeløs. Her er det å ha det makelig, viktigere enn å klemme hver eneste dråpe smak ut av bønnene.

Ideen om å stå opp til nytraktet kaffe er fristende, så en smart-kaffemaskin virker som en god investering for den morgentrette. Men om det er raskere og bedre, avhenger mye på hvilken type kaffe du drikker.

Hvis du drikker espresso eller americano, er det ikke noe problem at få maskinen til å brygge din kaffe så den står klar når du våkner. Du sparer nok bare 30 sekunder hver morgen, og du må huske på at spesielt espressoen blir fort kald.

Håper du på en morgen-cappuccino, må du dessverre jobbe litt for den, da du ikke kan la melkebeholderen stå ute over natten.

Drikker du derimot filterkaffe om morgenen, er det både hjelp og smak å hente. Med et alt-i-ett-system som Aiviq Grind ‘N Brew eller Gastroback Grind & Brew Pro får du både smaksfordelene ved ferskkvernede bønner og en hel bøtte kaffe servert om morgenen. Du kan fortsatt ikke varme melk, men en stor kopp kaffe kan saktens tåle en skvett kald melk. En kanne blir heller ikke kald selv om morgendusjen tar ekstra tid.

Automatisk morgenkaffe
En billigere løsning enn å skaffe seg en butler. Bare husk å kaste kaffegrutet hver dag. (Foto: Gastroback)

Det finnes også maskiner uten innebygd kvern med automatisk brygging, som Sage The Precision Brewer, men da må du huske på å ha kaffe i filteret kvelden før.

Hører du til dem som elsker å eksperimentere med innstillingene, kan maskiner som Siemens EQ.9 plus styres via en app. Det er en smakssak om du synes den er mer brukbar enn en god touch-skjerm.

Så lenge du kan programmere kaffemaskinen så kaffen blir som du vil ha den, trenger det ikke være mer komplisert.

Vil du smaksoptimere, er det lurt å gå etter en maskin med programmerbar temperatur. Da er du sikker på at dine lysristede bønner ikke blir for sure, og dine mørkristede ikke blir for bitre. Det kan for eksempel være de førnevnte maskinene fra Sage og Siemens.

Teknologien for å bli en bedre kokk

Kokeplater skal helst ikke overlates til seg selv, og derfor er det vanskelig å se behovet for en smart-kokeplate.

Men hvis du elsker å eksperimentere og hater å svi maten, er det en utvikling som er spesielt interessant på kokeplatefronten.

Produkter som Ztove-kokeplater gjør det mulig å innstille temperaturen til spesifikke grader, så lenge du har deres tilhørende kjeler og panner.

Det låter kanskje som en likegyldig egenskap, men den kan gjøre mye kokerier overflødig. Det eneste en saus, fritering eller slow cooker trenger, er å varme opp en beholder til en meget stabil og spesiell temperatur over lang tid.

Ztove smart kogeplade
Kokeplaten fungerer med normalt induksjonsutstyr, men kan bare måle og styre temperaturen presist hvis du har kjøkkenting med innebygd termometer. (Foto: Ztove)

Det er også noe å hente på smaken.

Hvis du liker matlaging, får du raskt følelsen av når pannen er varm nok til å få den perfekte stekeskorpen. Men man vet ikke om pannen er ferdig oppvarmet, og noen ganger vurderer man feil, som kan resultere i kjedelig kjøtt eller fisk som henger fast.

En presis temperaturmåling gjør det mulig å eksperimentere med den perfekte temperaturen til fisk, grønnsaker eller kjøtt. Det burde også resultere i færre feil, da du for eksempel kan google ved hvilken temperatur bearnaisen skiller seg.

Vi har ikke testet en temperaturstyrt kokeplate ennå, men teknologien har masser av potensiale.

Drømmen om smart-kjøleskapet dør aldri

Uha, hvor lenge har vi hørt om det smarte kjøleskapet, selv om det aldri helt har kunnet forsvare sin eksistens og pris.

Samsung Family Hub er et godt eksempel på en smart-løsning. Den integrerte skjermen kan brukes til å vise oppskrifter eller kobles til for eksempel en dørtelefon. Den smarteste egenskapen er kameraene inne i kjøleskapet, som lar deg se hva som er i hyllene mens du er ute og handler. Det er en oppskrytt, men beskjeden oppgradering til hele kjøleskapsopplevelsen.

Smartkøleskab fra samsung
Hvis kjøleskapet står heldig plassert, er det et perfekt sted for en stor skjerm, selv om den stjeler plass fra barnetegninger og flaskebonger. (Foto: Samsung)

Det er lett å finne et kjøleskap som kan fortelle deg om døren er åpen eller at man kan endre på temperaturen, uten at du har bruk for en internettforbindelse. Det er praktisk med en skjerm på kjøleskapet, men du har med 100 prosent sannsynlighet en skjerm innenfor rekkevidde alle timer i døgnet, så det endrer nok ikke hverdagen din.

Ingen har helt knekt koden til smart-kjøleskapet ennå, men hvem vet hva fremtiden bringer.

Den enkleste løsningen er ofte den beste

Hvis du bare er ute etter å gjøre livet lettere, og ikke har behov for å skifte ut alt du eier med det nyeste nye, kan du virkelig gjøre mange ting smarte med noe så enkelt som en smart-plugg. På markedet finner du blant annet Wiz og Philips Hue, som ikke koster allverdens.

Ideen er ganske binær. Du kan enten slå av eller på alt du har plassert i smart-pluggen din.

Det er spesielt praktisk til old-school-ting. Det kan være en klassisk manuell espressomaskin som helst skal varmes opp i 30-40 minutter. Med en smart-plugg kan du programmere den til å slås på før du kjører fra jobben, eller kanskje hver lørdag kl. 9.00. Eller hvis du fyller opp Moccamasteren med kaffe og trykker start før du legger deg, kan du også våkne opp til fersk kaffe.

Philips hue smart plug
Både Philips Hue og Wiz støtter Matter-standarden, som konstant blir utvidet til flere smart-enheter fra forskjellige produsenter. (Foto: Signify)

De tilsluttede apparatene kan styres fra mobilen. Både Hue og Wiz støtter Matter-standarden, som gjør at de lett kan brukes med en rekke utstyr fra forskjellige produsenter. Blant annet Apple Home, Amazon Alexa og Google Assistant.

Muskler > hjerne

Ovnen er en arbeidshest, som aller nådigst gir deg alt fra surdeigsbrød til juleribbe. Fordi ovnen brukes til vidt forskjellige ting, er det virkelig et sted hvor man skal vite akkurat hvilke egenskaper man er ute etter.

Hvis du er utrygg ved å ha en pulled pork i ovnen i 10 timer mens du er på jobben, er et innebygd kamera og Wi-Fi-styring en reell løsning. Hvis ikke, hvor ofte vil det være verdifullt å se inn i ovnen mens du er ute?

Det samme gjelder en innebygd dampfunksjon. Når det gjelder baking, er nøyaktighet og timing essensielt, og til det er noen apper supre til.

Ovner som Bosch serie 8 har fokus på de klassiske detaljene som innebygd damp, selvrensing og airfrying, hvor smart-funksjonene spiller en fornuftig annenfiolin.

Det er ingen grunn til å tvinge gjennom en utvikling, og derfor ingen grunn til å gå etter ovner som primært selger seg selv på å være smarte.

Smart ovn fra Bosch
En god skjerm kan ofte være like verdifull som en god app. (Foto: Bosch)

Det finnes ingen ende på hvilket utstyr man kan gjøre smartere. Men når du møter en smart-blender, smart-mikroovn, smart-vask eller smart-kjelesett, så husk å spørre deg selv om det også gjør livet lettere eller maten bedre.

Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

What's the Matter? – har smarthjemmet blitt enklere?

Sov godt takket være teknikken

Velg den intelligente hagevanneren til ferien

Scroll to Top