Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Samsung DeX

Galaxy S21-serien og andre Galaxy-mobiler fra Samsung kan i stor grad erstatte den vanlige datamaskinen din.

Skrevet av / Oppdatert: 05.08.21 - 11:25 // Først publisert: 28.02.21
Samsung DeX

Det kan godt hende at mobilene i Samsungs forskjellige Galaxy-smarttelefonserier koster skjorta, men det de færreste vet, er at hvis man har en Galaxy S eller Galaxy Note i lommen, går man også rundt med en mini-PC som kan klare produktivitetsoppgaver og andre funksjoner minst på nivå med en chromebook eller billig bærbar PC.

Navnet på løsningen er Samsung DeX, og vi snakker om desktop-programvare som lar deg bruke de fleste apper og filer på Galaxy-smarttelefonen din i en Windows-lignende brukerflate via din vanlige datamaskin, eller til og med på Smart TV-en eller en PC-skjermen.

Samsung Galaxy Note 20 er blant de Samsung Galaxy-enhetene som støtter DeX. (Foto: Samsung)

Galaxy-enheten kobles til maskinen eller skjermen enten via kabel eller trådløst via Wi-Fi. Hvis DeX kjører på en PC eller MacBook, har Galaxy-enheten automatisk adgang til alt tilbehør som er koblet til datamaskinen, mens man trådløst via Bluetooth kan koble f.eks. tastatur og mus til Galaxy-enheten, hvis DeX kjører på en PC-skjerm eller en Smart TV.

Samsung DeX gjør at stort sett alle apper på Galaxy-enheten din kan brukes i en desktop-versjon. Enten på PC eller MacBook, eller til og med via en Smart TV eller en alenestående PC-skjerm. (Foto: Samsung)

Samsung DeX er i dag tilgjengelig på følgende enheter:

Samsung Galaxy S8-serien

Samsung Galaxy Note 8-serien

Samsung Galaxy S9-serien

Samsung Galaxy Note 9-serien

Samsung Galaxy S10-serien

Samsung Galaxy Note 10-serien

Samsung Galaxy S20-serien

Samsung Galaxy Note 20-serien

Samsung Galaxy S21-serien

Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab 5e

Samsung Galaxy Tab S6

Samsung Galaxy Tab S7 og S7+

Samsung Galaxy Tab Active Pro

 

Vil du bruke Samsung DeX på datamaskinen, må du først laste ned en app til enten Windows eller MacOS via Samsungs hjemmeside. (Foto: Peter Gotschalk)

Du kan koble Galaxy-enheten din til både Windows- og Mac-maskinen. DeX til PC er tilgjengelig på utvalgte enheter og på Windows 7, 10 og versjoner av Mac OS som er nyere enn 10.13.

Samsung DeX kan også brukes trådløst på Smart TV-er som støtter speiling av Android-smarttelefonskjerm (Miracast), og på alle øvrige skjermer via USB-C til HDMI-kabel.

Hva kan DeX brukes til?

Enkelt og greit gjør Samsung DeX at stort sett alle apper på Galaxy-enheten din kan brukes i en desktop-versjon. Hele brukerflaten fra smarttelefonen blir speilet på data- eller TV-skjermen, men i et Windows-lignende miljø.

Du kan koble Galaxy-enheten din til en Windows-PC eller MacBook trådløst via Wi-Fi. (Foto: Samsung)

Det åpner opp for en lang rekke forskjellige muligheter. Er du for eksempel på et hotellrom, og har du Netflix eller andre streaming-apper på mobilen, kan du bruke Galaxy-enheten som videoavspiller utenom hotellets interne system. Har du trådløst tastatur og mus med i bagasjen, kan du også arbeide på hotellrommet bare ved hjelp av Samsung-mobilen din. Den bærbare maskinen kan du legge igjen hjemme!

Det finnes nemlig en lang rekke produktivitets-apper til mobilen, som sammen med DeX plutselig kan brukes som om du har en chromebook, Windows-PC eller MacBook med i vesken. Ikke minst Microsoft Office – inklusive Excel, Powerpoint og Word – men også mobilens email-app, Gmail og andre Google-apper samt mobilversjonen av Adobe Photoshop.

Slik ser DeX-brukerflaten ut på dataskjermen eller Smart TV-en. (Foto: Peter Gotschalk)

Og hvis man faktisk har med maskinen sin, og bruker DeX sammen med Windows eller MacOS, kan man naturligvis dra og slippe filer, noter, bilder og andre dokumenter sømløst mellom datamaskin og mobil.

De fleste appene på Galaxy-enheten din kan kjøres på den Windows-lignende DeX-brukerflaten. Både Google Play og Email som her, men også produktivitetsverktøy som Microsoft Excel, Powerpoint og Word. (Foto: Peter Gotschalk)

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Din Samsung Galaxy er en ekte lomme-PC

Hva pokker er mesh?

Sidecar redder reisen: Slik blir iPad-en til en ekstra skjerm til Mac-en din.

Scroll to Top