Search
Generic filters

Guide : Så bra er egentlig kameraet på mobilen

Så bra er egentlig kameraet på mobilen

Mange har lagt bort kameraet ettersom mobilene fikk bedre kameraer, og antall bilder folk tar har eksplodert. Men hvor bra er egentlig mobilkameraet?

I Norge ble det satt bilderekord i 2019. Hver nordmann tok over 1800 (!) bilder i snitt, i følge en undersøkelse Stiftelsen Elektronikkbransjen publiserte i mai. Hele 60 prosent av bildene som ble tatt i fjor, ble tatt med en mobil, og undersøkelsen viser også til at bildene ikke bare blir liggende på mobilen eller sosiale medier. Ifølge den samme undersøkelsen, har så mange som 48 prosent fremkalt bildene de har tatt med mobilen.

Det fysiske bildet er altså viktig for mange, og det later til at de fleste er såre fornøyde med kvaliteten de får fra mobilkameraet. Det antyder også bildenettstedet Flickr, som har en iPhone på første plass over kameraet det lastes opp flest bilder fra. I Elektronikkbransjens undersøkelse, sier også 53 prosent av de spurte, at bildekvaliteten på kameraet er stadig viktigere når de skal kjøpe mobil.

Det gamle ordtaket om at beste kameraet er det du har med deg, gjelder fremdeles. Så er det noe poeng i å dra meg seg, enn si, kjøpe et nytt kameraet når mobilkameraet er bra nok for de fleste?

For noen er svaret, ja takk begge deler. I sosiale sammenhenger og ellers også, er mobilkameraet hendigere og bedre for mange. Kravene til bildekvalitet er neppe de samme som når man ligger i buskene og fotograferer fiskeørn, eller når man skal levere enn jobb for en profesjonell partner. Da støter man på for mange begrensninger med en mobil. Som fraværet av ekte telebrennvidde, mangel på effektiv og presis nok følgefokus, og null muligheter for å rigge til studiolamper, for å nevne noe.

Men det gjelder oftest for proffer. For ‘folk flest’ er altså mobilkameraet godt nok, men hvor godt er godt nok i praksis?

Mobil eller kamera?

I denne guiden har vi testet to mobiler og to systemkameraer. Den ene mobilen er en iPhone 11 Pro, den andre Huawei P40 Pro, som representer hhv. det mest brukte kameraet*, og det beste mobilkameraet vi har testet til nå.

Sony a7r IV, Olympus PEN-F, iPhone 11 Pro og Huawei P40 Pro.

De to kameraene er Olympus kompakte systemkamera PEN-F, med en 17mm f1,7 (tilsv. 34mm) og vårt referanse fullformat systemkamera, Sony a7r IV med en 35mm f1.8. To ganske forskjellige kameraer, som sikter mot to litt ulike brukergrupper, men som er meget gode valg for ivrige fotografer som stiller krav til bildekvalitet og anvendbarhet.

Mens det lille Olympus-kameraet har en liten bildebrikke – 13 x 17mm – på 20 Mp, har det større Sony-kameraet en fullformat bildebrikke – 24 x 36mm – på 61 Mp. For ordens skyld har Olympus-kameraet en høyoppløst opptaksfunksjon som kan gi 50 Mp oppløsning.

Begge kameraene kan brukes med et stort antall objektiver, fra ekstrem vidvinkel til ekstrem tele.

Mobilene

IPhone 11 Pro har tre 12 Mp kameraer fra en betydelig mindre sensorflate. Det ene kameraet har en 26mm vidvinkel på en 1/2,55’’ flate med lysåpning på blender f1.8, det er en 13mm ultravidvinkel med f2.4, og det tredje er en 52mm tele med f2.0. Den første og den siste har også optisk bildestabilisator.

iPhone 11 Pro på det fleksible stativet Gorillapod Griptight Kit+ for mobiler.

Kameraet på 11 Pro har 2 x optisk zoom i begge retninger, og opptil 10 x digital zoom. Det har også innebygget blits, nattmodus, portrettmodus og HDR-funksjon. iPhone 11 Pro er også en av mobilene som støtter HEIF-filer, som gir mindre komprimering og potensielt bedre bildekvalitet enn jpeg-filer.

Huawei P40 Pro har et like avansert kameraarrangement. De tre kameraene på baksiden av mobilen, er en 50 Mp vidvinkel på en 1/2,8’’ flate med f1.9, en 40 Mp ultravidvinkel f1.9, og en 12 Mp tele med f3,4. P40 Pro har også digitalkamera, og her er frontkameraet på hele 32 Mp.

Her er Huawei P40 Pro på Gorillapod Griptight Kit+ for mobiler.

Kameraet på P40 Pro har 5 x optisk zoom, og opptil 50 x digitalzoom, fra bildebrikken med 12 Mp. Huawei har også bildestabilisering, det kan ta bilder i råfil, det har også en HDR-modus for bedre dynamikk, og en proffmodus hvor fotografen selv kan stille lukkertid, hvitbalanse, ISO-verdi og velge lysmåling og fokusmetode. Det finnes også en nattmodus og en portrettmodus på P40 Pro. Kameraet har også en engen blenderpiroitert modus, hvor kameraet simulerer dybdeskarphet og bokeh, fra blender 0.95 til f16.

Sammenligninger

I denne guiden har jeg testet noen av de grunnleggende egenskapene et kamera har, og i mindre grad lagt vekt på hvilke filtre, morsomme effekter eller tilleggsfunksjoner som finnes på mobilene, og kameraene. Alle bildene er tatt med programautomatikk hvor kameraet har kontroll over lysmåling, eksponering, ISO-verdier og fargestyring. Bildene er tatt i jpeg-format hvis ikke noe annet er oppgitt, og fem parametere er tillagt mest vekt i vurderingen av bildekvalitet:

  • Skarphet og detaljer
  • Eksponering
  • Lite lys
  • Tonalitet
  • Utskrift og forstørrelser

Her er et lite utvalg bilder fra testene av Huawei P40 Pro, iPhone 11 Pro, Olympus PEN-F og Sony a7r IV:

Nattbilde tatt med referansekameraet Sony a7r IV.

Som flere av bildene viser, er det en synlig forskjell i bildekvalitet, når man sammenligner mobiler med kameraer. I mange tilfeller, som på sosiale medier, er forskjellen ikke så synlig. Én av grunnene til det, er at mange av de plattformene, komprimerer bildene så mye, at bildet blir flatt og mister mye av gløden, fargemetningen og detaljene.

Utsnitt fra nattmotivet tatt med P40 Pro, 11, Pro, PEN-F og a7r IV. Legg merke hvordan lysene i taket blør ut på iPhone 11 Pro, mens a7r IV tegner de samme lysene sylskarpt.

For, hvis man har tatt et bilde man er veldig fornøyd med, og vil lage et fysisk bilde, si i A4-format, er det ikke alltid like lett å se om utskriften er tatt med en iPhone eller et systemkamera. Men for de som er opptatt av bildekvalitet, som elsker å fotografere og som synes at mobilen ofte kommer til kort, vil et kamera alltid levere høyere filkvalitet enn mobilen.

Utsnitt fra Spyder Colorchecker. Her er det tydelig at kameraene er overlegne, men legg også merke til at bildet fra 11 Pro er bedre mettet enn tilsvarende fra P40 Pro til helt til venstre.
På eksponeringstesten er igjen kameraene overlegne mobilene. Skarpheten og detaljomfanget er bedre på P40 Pro enn 11 Pro, men toneomfanget, fargegjengivelsen og dybde og kontrast er langt bedre fra PEn-F og a7r IV.

Huawei P40 Pro:

P40 pro utsnitt nattmodus P40 Pro toner P40 Pro resolution P40 Pro makro P40 Pro fersken P40 Pro detaljer
<
>
Hudtoner fra Huawei P40 Pro

iPhone 11 Pro:

11pro utsnitt detaljer 11pro toner 11pro resolution 11pro nattmodus 11pro makro 11pro fersken
<
>
11pro utsnitt detaljer

Olympus PEN-F:

<
>
PEN-F oppløsningsplansje

Sony a7r IV:

Sony a7iv toner Sony a7iv resolution Sony a7iv natt Sony a7iv makro Sony a7iv fersken Sony a7iv detaljer
<
>
Sony a7iv resolution

Kilder:
Foto-rekord I 2019:
https://www.elektronikkbransjen.no/artikler/foto-rekord-i-2019/491558

*Flickr Camera Finder:
https://www.flickr.com/cameras/

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Slik kommer Huaweis neste Mate 40-serie til å se ut.
Vi loves topp lyd til lav pris.
Quick Charge 5 lover halv oppladning av et typisk smarttelefonbatteri på bare fem minutter.
Den ser retro ut, men JBL 4349 er en helt ny toveis studiohøyttaler – med 12-tommers basselement og et stort diskanthorn.
Bilder av Samsung Galaxy Z Fold 2 lekket på nett.
Amazons halvt oversatte nettside har lekket på nett
Apple bekrefter nå hva mange har hatt mistanke om: Vi blir nødt til å vente litt lenger på iPhone 12
Uten Nikola Tesla ville den moderne teknologi ikke eksistert.

Aktuelle tilbud

Annonse

Sony Xperia 1 II (kamera)

Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

Oneplus 8 Pro (kamera)

Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris

Huawei P40 Pro+ (kamera)

Veil.pris 14000 ,- Huawei først med 10x zoom i mobilen Sjekk beste pris
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Mobil eller kamera?

Mange har lagt bort kameraet ettersom mobilene fikk bedre kameraer, og antall bilder folk tar har eksplodert. Men hvor bra er egentlig mobilkameraet?

Tips til bedre feriebilder

Få ting vekker minnene til live, som et godt fotografi. Her skal du få tips til hvordan bildene blir best mulig.