Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Det nyttigste tilbehøret for Fujifilm X100VI

Noen ting kan du ikke klare deg uten, andre er veldig kjekk å ha.

Skrevet av / 09.03.24 - 12:01
Det nyttigste tilbehøret for Fujifilm X100VI

Når man har kjøpt et kamera, dukker det etter hvert opp et behov for tilbehør, som kan gjøre jobben enklere, tryggere, og bedre. Det mest åpenbare er ekstra minnekort, batterier, og en veske, eller bag til å oppbevare og frakte kameraet og tilbehøret i.

De fleste fotobutikker har et godt utvalg av tilbehør, hvor man finner stort sett alt man trenger. Fra kameraremmer og ryggsekker, til stativer og studiobelysning.

Det siste er kanskje ikke så aktuelt for de som har kjøpt eller venter på Fujifilm X100VI. Som foruten enkelte Leica-kameraer, kanskje er det kameraet som det finnes mest skreddersydd tilbehør til. Ikke så rart kanskje. Tilbehørsprodusentene har levert stort og smått til X100 siden det første kom i 2011, og nå som Fujifilm X100VI er her, dukker det opp tilbehør som er laget spesielt for akkurat den modellen. Eller X100V, som fysisk sett er 99 prosent identisk, og nesten alt tilbehør som passer et X100V, passer også på X100VI.

Les også Kameraet som aldri går av moten Glem hypen. Fujifilm X100VI er det beste kompaktkameraet hittil.

Konvertere

Fujifilm X100VI finnes i sort og sølv, det samme gjør en del av tilbehøret. Foto: Jonas Rask

Det gjelder blant annet Fujifilms konvertere, adapterring, filter, solblender og etui. Blant annet.

Kameraet har digital zoom på 50 og 70mm med interpolering, men det finnes to konvertere som gir deg optisk konvertering.

Foto: Jonas Rask

TCL-X100II ganger brennvidden med en faktor på 1,4, og gir kameraet 50mm brennvidde, mens WCL-X100II har en faktor på 0,8x, og følgelig endrer brennvidden til 28mm vidvinkel. Konverterne finnes i sort og sølv, og monteres foran objektivet på kameraet.

Solblender

Adapterringen brukes hvis man ønsker å montere en solblender. Enten den kommer fra Fujifilm selv, eller fra en tredjepartsleverandr. Fujis egen er den på bildet under, vist med et 49mm filter og adapterringen.

Solblender, filter og adapterring. Foto: Jonas Rask

Det finnes også et eget kit med det man trenger for å gjøre kameraet værtettet. Skru av ringen foran på objektivet, og sett på Fujfiilms Weather Resistant kit. Som består av adapterringen AR-X100, og et beskyttende filter kalt PRF-49. Begge leveres i sølv eller sort utførelse.

Med kitet montert foran objektivet, er det bare å skru solblenderen LH-X100 på plass foran.

Foto: Fujifilm

Det finnes et stort utvalg med solblendere fra andre leverandører som har litt andre egenskaper. Haoge, JJC og svenske Squarehood, er blant dem. De lager litt ulike modeller, og mest populær er nok de firkantede solblenderne som bygger litt mindre foran objektivet.

MK3-5_1024x1024@2x.jpg f9b9fd0dc2e42d17efab88445af99026 LH-X54B_-07_1024x1024.jpg
<
>
Squarehood MKIII

Håndgrep og tommelgrep

Hvis man liker å gå med kameraet i hånden, som gatefotografer foretrekker, oppdager man raskt at kameraet blir glatt etter en stund. Grepet foran er beskjedent, men det finnes råd.

Et ekstra grep som monteres på kameraet, ved å skru en bunnskinne fast til stativgjengene, gjør susen.

Her kommer både Haoge og JJC på banen med håndgrep som passer kameraet, og ikke blokkerer batteriluken under. Smallrig er kanskje bedre kjent, og dessuten tilgjengelig i fysiske butikker. SmallRig 4556 finnes som de fleste grepene, i sølv og sort, og monteres enkelt på kameraet.

Foto: Smallrig

Smallrig lager også en rigg som passer håndgrepet, for de som ønsker å kunne montere mer tilbehør, for eksempel til videoopptak. En slik rigg er avbildet over.

De er også en av mange som lager tommelgrep, som festes i blitsskoen, og har et buet tommelgrep som strekker seg langs høyre bakside. Før man kjøper et tommelgrep, er det lurt å sjekke om det hindrer enkel tilgang til lukkerhjulet på toppen av kameraet.

Smallrigs gjør ikke det, heller ikke Squarehoods tommelgrep, som legger seg pent under lukkerhjulet.

Det finnes de som ikke er fornøyd med utløserknappen på kameraet, og kjøper en ekstra med større flate, som skrus ned i gjengene på utløserknappen. Hvis man ser nytten av en større utløserknapp som bygger litt mer, skal man kjøpe en som leveres med en O-ring. Den er helt nødvendig for å få utløserknappen til å sitte skikkelig i gjengene.

NB: Vær oppmerksom på at noen utløserknapper er formet slik at de lett hekter seg fast i klær og remmer. I verste fall risikerer du å skade kameraets utløserknapp

Foto: Smallrig

Etuier og bærevesker

Her er utvalget så enormt at jeg bare kan nevne eksempler. Fujifilms eget etui fungerer utmerket, men det finnes etuier fra Smallrig (se øverste bilde), Gariz og mange andre, som ikke er sorte og er tilpasset X100VI.

Hvis man bærer på mer enn kameraet, for eksempel et lite stativ, blits, lader og batterier, kan en liten bag som Think Tank Mirrorless Mover være praktisk å ha. Den finnes i flere størrelser, bare å velge en som dekker behovet.

Foto: Think Tank

Det finnes en enorm mengde, Ona Bags lager noen lekre i skinn, mens Billingham lager de slitesterke klassikerne som aldri går av moten.

Italienske Angelo Smaldore håndlager noen av de beste vi har sett. De koster en del, men de ser ikke ut som en bag du har kjøpt på loppis. Smaldores bager er like forseggjorte som remmene hans, og du kan ta en titt på de her.

Remmer

Foto: Angelo Pelle

Hvis utvalget av etuier og bager er enormt, er det ingen ting mot utvalget av håndremmer og nakkeremmer. Her vi jeg trekke fram Squarehood, Angelo Pelle, Leicas repremmer, og en hel mengde andre produsenter jeg for lengst har glemt.

Peak Design lager noen smarte remmer med hurtigkobling som kobler fra remmen når den ikke trengs. Artisan&Artists remmer finnes i lær og vevd stoff, mens Hypererion lager remmer med Fujifilm-logo på.

Foto: Hyperion

Batteri og ladere

Man kommer ikke langt uten strøm, og ekstra batterier er et must. Fujifilm tilbyr ekstra NP-W126S batterier, og en lader som passer. Den følger som kjent ikke med kameraet.

Tredjepartsleverandører som Nitecore lager også NP-W126S-batterier, og en hendig lader kalt FX1 Charger, som lader to batterier samtidig. Den kan plugges i USB-porten på laptopen, og viser ladestatus på et lite display.

Foto: Nitecore

Minnekort

Siden kameraet bare har en minnekortplass, trenger man et ekstra kort i tilfelle man fyller kortet i kameraet, eller hvis det av en grunn slutter å fungere. Et 64 eller 128 GB SDXC-kort koster ikke lengre en formue, og det viktigste man skal huske på, er at kortet er raskt nok til videoopptak.

Skrive- og lesehastighet godt over 200 MB/s er et must, og se etter V60-klassifisering eller høyere. De aller fleste minnelortene er så kalte UHS-II-kort, ofte merket på kortet, men de er stort sett bakoverkompatible med UHS-I-kortplasser, som den i X100VI.

Foto: Lexar
Les også Kan bli umulig å få tak i Vil du ha Fujifilm X100VI limited edition må du mase.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Verdens 20 viktigste kameraer

Tips til bedre feriebilder

Nikons mest ikoniske kamera

Lyd & Bilde
Scroll to Top