Klassiker

Rogers LS3/5A monitorhøyttaler

Uten kommersialiseringen av denne unnselige høyttaleren, hadde den forblitt en godt bevart hemmelighet blant BBCs teknikere.

Skrevet av / 21.08.22 - 12:00
Rogers LS3/5A monitorhøyttaler

Høyttaleren ble unnfanget av ingeniører hos BBC i England på midten av 70-tallet, som hadde behov for en kompakt høyttaler til monitorlytting av radioopptak og sendinger, og ble konstruert ut fra BBCs krav til for den tid, en moderne monitorhøyttaler. 

Hele den tekniske designen ble bygget ut fra nærfeltslytting, men kommersialiseringen av høyttaleren, førte til at så mange som over 60.000 par ble solgt til kunde verden over. Og de hadde så vist ingen planer om å sitte klistret til et par LS3/5A stablet oppå et miksebord. De små høyttalernes kvaliteter var så åpenbare for folk som hørte dem, at de ble enormt populære. 

Flere enn Rogers hadde forøvrig lisens fra BBC til å produsere LS3/5A, og KEF, Audiomaster, Spendor, Chartwell, Stirling og Harbeth var blant de mest utbredte leverandørene av sine versjoner av BBC-monitoren. 

Teknisk sett var Rogers-høyttaleren ikke noe imponerende skye. En skumplastdempet trekasse med stoffvevd grill skjulte relativt enkle elementer fra KEF, og det meget påkostede delefilteret montert innvending i kabinettet. I det 31 cm høye kabinettet satt et komplekst delefilter med 26 deler, som ga høyttaleren en systemimpedanse på 15 og i noen versjoner 11 Ohm, og en virkningsgrad på beskjedne 82,5 dB. 

Grensen for lydtrykk gikk ved 95 dB. Det lille basselementet fra Kef var B110 på 110 mm, mens diskantelementet var en 19 mm KEF T27 med kalottmembran. Delefilteret var optimalisert for nøytral og tydelig melllomtone, selv om mange mente – og mener – at mellomtonegjengivelsen er noe nasal. 

rogers ls35a 1
rogers ls35a

Bassresponsen er justert i delefilteret for å gi den lille høyttaleren litt fylde, men de går uansett ikke dypere enn 70-80 hz ved – 3 dB.

Senere versjoner av LS3/5A ble naturlig nok modernisert, designmessig er kanskje JR149 den kuleste, men de fleste holdt seg til BBC oppskrift. 

Linn Kan var faktisk basert på grunndesignet til LS3/5A, og mange mener den er bedre enn originalen, uansett, faktum er at Rogers LS3/5A er originalen, og den samlere er villig til å betale for. 

På tross av dens uvillighet til å spille høyt, den tamme bassgjengivelsen, den nasale mellomtonen og den vel beherskede diskanten.

De som elsker en LS3/5A, og dem er det mange tusen av, har gjerne flere par. Og setter pris på den strålende tredimensjonaliteten og den etter snart 50 år meget naturtro vokalgjengivelsen. 

Bruktmarkedet flommer ikke akkurat over av Rogers-høyttalere, men det er ikke vanskelig å finne pene og velfungerende par til 8-10.000 kroner, mye mer for Limited Editions og klarlakk, og litt mindre for mindre pene eksemplarer. 

I sannhet en legendarisk høyttaler, uansett om man liker klangen eller ikke.

Les også Rogers lager subwoofere til den legendariske LS3/5A Nå kan du få bass fra en Rogers-høyttaler.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Linn Sondek LP12 - klassikeren vi ikke glemmer

5 tips til bedre lydplanke-lyd

Sony CDP-101 - klassikeren vi ikke glemmer

Scroll to Top