NAD 3020 integrert forsterker – Lyd & Bilde
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Klassiker NAD 3020 integrert forsterker

NAD 3020 integrert forsterker

Den lille, brune NAD-forsterkeren skapte furore. Ingen hadde hørt så god lyd fra en liten forsterker som kostet så lite.

forfatter
Publisert 22.07.22 - 10:00

Over 40 år etterpå framstår NAD 3020 som en av de viktigste milepælene i hi-fi historien. Den enkle konstruksjonen til nordmannen Bjørn Erik Edvardsen som ble lansert i 1978, spilte fletta av alt Made in Japan på den tiden, og kostet ikke all verden. 

Den satte det ferske selskapet ettertrykkelig på kartet, og selv om konkurrentene etter hvert fikk summet seg til å lage forsterkere som kunne matche 3020-en, var NAD for alvor synonymt med godlyd til lave priser. 

Eller som daværende importør så treffende sa det, Champagne og kaviarlyd til øl og pølsepriser. Det er en underdrivelse å si at 3020 ble en suksess. Den alene fundamenterte NADs posisjon i det globale markedet. Selve konstruksjonen var bygget rundt en for den tiden, uvanlig skikkelig bygget strømforsyning, og et soft clipping kretsløp som reduserte forvregningen dersom man presset de 20 wattene for hardt. 

Fem røde lysdioder på fronten viste hvor mye av effekten som var i bruk, og ved 30 watt var det som regel ikke mer å hente. Da gikk den i klipping dersom ikke soft clippingen via knappen på baksiden var aktivert. Forsterkeren hadde utkobling av tonekontrollene, fire innganger med en enkel platespillerforsterker og hodetelefonutgang. Den trivdes best på relativt effektive høyttalere, Boston Acoustics pleide å være en god match, men de som hørte 3020 på Quad ESL 63, ble alltid overrasket over hvor godt den faktisk kunne lyde, på langt dyrere høyttalere. 

Utgangstransistorene kunne levere opp til 70 watt i korte øyeblikk, og i 2 ohms belastning. Forsterkeren var forbausende stabil under varierende belastning, og ikke like følsom for varierende impedanser. 3020 hadde en dynamisk rekkevidde på hele 107 dB, og 3 dB dynamisk «takhøyde».  Mye på den tiden for en 20 watter. Noe som fikk den til å lyde kraftigere enn 20 w skulle tisi. 

Forsterkeren ble etter hvert moderat oppgradert til 3020A, og dagens versjon heter D 3020 S og koster 4998 kroner, og ser helt annerledes ut:

nadd3020v2bk 2
NAD D 3020 V2

En brukt 3020 i original stand, bør ikke koste noe mer enn noen få hundrelapper. Det er laget så mange av dem at det er flust å velge i. I sjeldne tilfeller, kan man betale opp mot tusenlappen. Men da skal forsterkeren være strøken i original emballasje. 

Med mindre utgangstrinnet er sprengt, skal man se etter at kontaktene til alle knapper og potmetere er intakte, og at det er kontakt i alle RCA-inngangene og høyttalerutgangene. Da kan man glede seg over uvanlig god lyd fra en billig forsterker som ble en klassiker over natten.

NAD 3020:

  • Effekt: 20 watts per kanal i 8Ω (stereo)
  • Frekvensrespons: 10 Hz til 70 kHz
  • Total harmonisk forvrengning: 0.02%
  • Dempefaktor: 55
  • Inngangsfølsomhet: 2.5mV (MM), 150mV (linje)
  • Signal/støyforhold: 75 dB (MM), 110 dB (linje)
  • Mål: 420 x 96 x 240mm
  • Vekt: 5,26 kg
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

6 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Hvor kan man få NAD reparert. Har 1 receiver og en forsterker som har tatt kvelden

Jeg Kjøpte den i 1982 (3020A) isammen med en NAD 5120 platspiller, den med en helt flat tone armen og et par Kef høytaler og det låt meget bra og det koste vel ca 8000 kroner tilsammen den gangen som jeg selv betalte alt selv for, ifra å være avis bud og bare 14 år gammel 🙂

Last edited 23 dager siden by Kent Olsen

Husker første anlegget mitt :

Nad Forforsterker 1000S og 2 x Nad 216 på Dali høytalere. Husker det var helt rå.

Jeg hadde en og brukte den som forforsterker for Electrocompaniets legendariske 25W. Sammen med Rogers LS3/5A låt det flott. Det var tider det ….. 🙂

Morsomt og se kommentar i dag av den retro aktige forsterkeren. Jeg har en slik stående inne i en bod nå,men den spilte kjempebra og prisen var lav. Men den jeg har er en 3020i model,den kom antakelig litt senere.Mener jeg kjøpte den på HI-FI klubben Drammen tidlig 80 tall.

Morsomt og lese om retro produkter,jeg har en slik stående fortsatt,men med betegnelsen 3020i og den er strøken.Husker jeg ble overasket over hvor bra den spilte.

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kraftig forsterker med strømming Kan leveres med strømmemodul og phono-trinn.
Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend