TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets TV-er

Årets nye TV-er kan by på en fantastisk bildekvalitet; større, skarpere og mer kontrastrike enn noen gang før. Her finner du de aller beste!

Av / 12.11.18 - 12:47
Årets TV-er

I dag omgås vi skjermer i alle størrelser og fasonger, og den viktigste for mange av oss ligger på innerlomma. Mobilen har for mange blitt primærkilden til kommunikasjon, informasjon og underholdning. Men hjemme i stua kreves det tyngre skyts!

Når vi skal se en god film, serie eller sportssending, gjør vi det gjerne i fellesskap med venner og familie, og da er det TV som gjelder. Ingen skjerm er bedre egnet til å gi en fullkommen opplevelse. Men den må selvfølgelig ha topp bilde og lyd – og aller helst være skikkelig stor!

Jo større, jo bedre

Når man bytter TV er det vanlig å gå opp en størrelse eller to. 55 til 65 tommer er blant folkefavorittene – men mange stopper ikke der! Også de virkelig store TV-skjermene på 75 tommer og oppover har blitt mer populære, nå som prisene er til å leve med.

4K Ultra-HD oppløsning (3840×2160) har blitt standard (enkelte produsenter begynner til og med å hinte om 8K!) Det kontrast-økende videoformatet HDR (High Dynamic Range) er også en vanlig finesse på nye TV-er. Gode spesifikasjoner er derimot ingen garanti for høy bildekvalitet. Hvis du vil ha en god bildeopplevelse bør du velge en TV med skikkelig kontrast: Det betyr som regel en OLED-TV, eller en LCD-TV med direkte LED-baklys. Disse koster typisk en del mer – men tro oss, det er verdt det!

Brukeropplevelsen stadig viktigere

TV handler ikke lenger bare om antenner, kabel og parabol. Strømming har blitt en minst like viktig kilde til underholdning, og det er viktig at TV-en takler alle de ulike innholdsplattformene. Det grafiske brukergrensesnittet blir derfor svært viktig.

Mange produsenter satser nå Googles Android operativsystem. Andre produsenter har laget sin egen vri for å ha større kontroll på TV-opplevelsen. Sammen med fjernkontrollen har det mye å si for brukervennligheten på de ulike TV-ene.

De oppgitte prisene var anslåtte markedspriser da bladet gikk i trykken – vi anbefaler å sjekke med prissøketjenester for den til enhver tid beste prisen på på våre anbefalte TV-er!

Andre anbefalte av årets TV-er

Vinnere av Årets TV-er

ÅRETS BESTE TV-ER

Samsung NU7105

Flink til det meste

Samsung NU7105 er en god allround-TV med flott design, bilde og lyd, til en konkurransedyktig pris.

Samsung er kjent for sitt enorme TV-sortiment, fullt av små og store modeller i alle prisklasser. Midt på treet finner vi den nye NU7100-serien, som er tilgjengelig i størrelser fra 49” og helt opp til 75”. Vi har testet den i 55” utgave.

Brukervennlighet og finesser

NU7105 bruker Samsungs eget Tizen brukergrensesnitt, som er både raskt og brukervennlig, samt veldig enkelt å sette opp. Ved å laste ned Samsungs Smartthings-appen kan du bruke mobilen til å gjøre de innledende innstillingene, velge nettverk og dele brukerkontoer. Hele prosessen er unnagjort på noen få minutter.

Samsungs menysystem er veldig oversiktlig og raskt, og byr på mange apper. Ekstra kjekt er det at vi kan velge en app (f.eks. Netflix) og hoppe frem og tilbake mellom ulike apper uten å måtte logge oss inn på nytt. Dette er noe vi savner på Android-TV-ene.

Bildekvalitet

Den generelle bildekvaliteten er meget god: Samsung-skjermen utmerker seg med nyansert og naturlig fargegjengivelse. Spesielt film-modusen imponerer med en jevn og nøytral fargebalanse uten plagsomme fargestikk. Den har også en glimrende skarphet, med tydelige detaljer og konturer. Skarpheten bevares også bra når bildet er i bevegelse. 4K-innhold fra YouTube, Netflix eller UHD Blu-ray for den del, ser langt mer imponerende ut her enn hos flere av konkurrentene. Når det gjelder kontrast, svartnivå og lysstyrke ligger Samsung hakket over det Philips og LG greier å skvise ut av sine IPS-skjermer.

Lydkvalitet

Samsung har lykkes med å få brukbar lyd ut av et ganske enkelt lydsystem. Selv med bare to høyttalere og 20 watt utgangseffekt, har TV-en betydelig klarere lyd enn gjennomsnittet. Bassen er relativt slank, men stemmer kommer godt ut, og TV-lyden kan skrues høyt uten at lyden blir forvrengt.

Konklusjon

Samsung har begått nok en god allround-TV. NU7105 ligger et hakk over konkurrentene når det gjelder design, brukervennlighet og smarte løsninger. Når det gjelder bildekvaliteten er den også betydelig skarpere og mer presis i fargene enn et par av utfordrerne i prisklassen. Kontrast, svartnivå og lysstyrke er også meget god til prisen, som har blitt mye hyggeligere siden vi testet NU7100 første gang. Alt i alt et meget bra kjøp! AH

LG OLED B8

OLED-kuppet

LGs nye innstegsmodell er en tøff utfordrer både til konkurrentene så vel som LG selv. Den gir minst 90 % av bildekvaliteten fra toppmodellene, til en adskillig hyggeligere pris!

OLED er sakte, men sikkert på vei ned i pris, og B8 er inngangsbilletten til LGs OLED-univers. Mens C8, E8 og W8 bruker selskapets splitter nye Alpha 9 prosessor, må B8-modellen klare seg med fjorårets Alpha 7, som har litt mindre regnekraft til de mest krevende bildeprosessene. Forskjellen i praksis er dog ikke spesielt stor.[notdevice]

[/notdevice]

Brukermessig er det heller ikke stor forskjell mellom de ulike LG-modellene. B8 kommer med siste versjon av LGs WebOS menysystem, samt den nyeste Magic Remote fjernkontrollen. Er man først blitt vant til å navigere med LGs fjernkontroll kan det bli vrient å gi slipp på. Med musepekeren er det lekende lett å bla seg gjennom menyene, og de mest brukte appene ligger lett tilgjengelig med snarveier på menylinjen.

Bildekvalitet

LG OLED B8 viser science fiction-thrilleren Altered Carbon i all sin futuristiske prakt. Netflix-serien serveres i glitrende Dolby Vision HDR-kvalitet, kombinert med Atmos-lydspor. LG-skjermen håndterer det krevende kildematerialet på en eksemplarisk måte, og gir oss en TV-opplevelse vi sent vil glemme! At OLED65B8 er velegnet til å fråtse i filmer og serier, er hevet over enhver tvil. Her er det bare å dempe belysningen og ta inn den eksplosive kontrasten.

Når det kommer til bevegelser er LG-skjermen blant de glatteste vi har sett. Sport og spill serveres med jevne og sømløse bevegelser, uten å bryte opp i støy og forvrengning. Selv om storebror OLED65C8 kan skilte med ekstra hestekrefter i sin A9 bildeprosessor, er det ikke store forskjeller i praksis. De to modellene har så godt som identisk bildebehandling, og leverer også veldig like måleresultater. A7-prosessoren virker ”mer enn god nok” på det materialet som er tilgjengelig i dag.

Konklusjon

På papiret er LGs rimeligste 4K OLED litt spedere utstyrt enn toppmodellene, men i den virkelige verden er dette en knallgod TV med svært få ankepunkter. Vi måtte virkelig ”frem med lupen” for å skille OLED B8 fra de øvrige familiemodellene, og bildemessig er det bare noen ”hundredeler” som skiller LG fra storebrødrene i C8 og E8-serien, forutenlitt mer påkostet design og lyd. Derfor fremstår OLED B8 som det beste kjøpet i LG-stallen, og en velfortjent gullvinner i premium-klassen. AH

Samsung Q9FN

Back in black

Samsungs flaggskip-TV er tilbake i ny støpning, denne gangen med bildekvalitet som er en toppmodell verdig!

Samsungs Q9-serie er koreanernes aller råeste high-end TV. Vi snakker om selve gallionsfiguren i sortimentet, som på linje med Audi A8, BMW 7-serie og Mercedes S-klasse skal representere det ypperste innen teknologi, brukerkomfort og ytelse.[notdevice]

[/notdevice]

Samsung vet derfor godt at de er nødt til å slå på stortromma i år: Nykommeren QE65Q9F er oppgradert eller alle kunstens regler, men den viktigste endringen er et nytt bildepanel med fullverdig LED-baklys, lokal dimming, forbedret innsynsvinkel, avansert filterteknikk, samt en kraftig bildemotor til å drive det hele.

Bildekvalitet

Ingen grunn til å gå rundt grøten når det gjelder bildekvaliteten: QE65Q9FN ser regelrett råbra ut i våre øyne! Samsung-skjermen har en dynamisk rekkevidde fra det mørkeste mørke til det blendende lys, som overgår det meste vi har sett, og knapt trodde var mulig med LCD. Vi kan nyte filmen uten sjenerende lysblødning, eller lyse omriss. Dybdefølelsen er formidabel. Det dynamiske baklyset jobber veldig presist, og unngår den typiske halo-effekten rundt lyse objekter på skjermen.

Når det kommer til fargegjengivelsen er QLED-skjermen i sitt ess. Den får frem fargenyanser i rødt, grønt og blått med større metning og intensitet enn forgjengeren. I tillegg er tendensene til color banding (synlige overganger mellom fargene) en saga blott.

Den usedvanlig presise dimmingen gjør at Q9 ikke står langt tilbake fra OLED når det kommer til svartnivå. I den andre enden av skalaen kan Samsungen pumpe ut adskillig mer lysstyrke. Vi målte den til 1700 nits i mørk filmmodus, og hadde ennå mye å gå på. Det er omtrent det dobbelte av hva de mest lyssterke OLED-ene klarer, og det merkes virkelig i de mest intense HDR-scenene, hvor vi nesten kan føle varmestrålingen i panna. Skremmende realistisk!

Konklusjon

Med denne nye toppmodellen i Q9-serien gjør Samsung et solid comeback i high-end klassen. QE65Q9FN scorer høyt både når det gjelder design, brukervennlighet og smarte løsninger, men det er bildekvaliteten som skiller seg ut. Her får du en gnistrende sterk kontrast, et svartnivå som puster OLED-konkurrentene i nakken, kombinert med enestående lysstyrke. Alt dette gjør Samsung til en verdig vinner i high-end klassen. AH

ÅRETS TV-INNOVASJON

Samsung Q900R 8K TV

Sylskarp fremtidsvisjon

Samsungs knivskarpe 8K-skjermer er utvilsomt årets største TV-innovasjon.

Hvis du trodde din nye 4K-TV var siste skrik, må du tro om igjen. Før mange av oss har rukket å pensjonere vår gamle Full HD TV, er Samsung godt i gang med neste generasjons bildeformat!

8K-oppløsning (7680 x 4320) er en naturlig evolusjon av dagens 4K UHD standard (3840 x 2160). Med fire ganger så mange piksler byr det på enda skarpere og glassklare bilder enn noen gang.

Skeptikerne vil nok hevde at 4K er mer enn godt nok, men det er ingen tvil om at 8K kommer – og det handler ikke bare om prototyper og fremtidsvisjoner lengre. Samsung kuppet årets IFA elektronikkmesse ved å lansere en helt ny serie med 8K-modeller, klare for salg i 2018. Dermed tvinger de mange av konkurrentene til å tenke nytt.

Sylskarp bildekvalitet

Samsung Q900R leveres i 65″, 75″og 85″ størrelse med 8K oppløsning, bredt fargespekter og opptil 4000 nits med lysstyrke. Det er et kvantesprang i ytelse, og etter å ha studert Samsung Q900R med egne øyne, er det ingen tvil om at 8K er et heftig syn.

Det er litt synd at Apple har kapret kallenavnet ”Retina” på sine mest høyoppløste skjermer, for det kunne være fristende å bruke lignende uttrykk om Samsungs 8K. Man får umiddelbart følelsen av å se på en TV som har tilsvarende, eller bedre oppløsningsevne enn menneskeøyet. Og det blir aldri slitsomt å se på – snarere tvert imot. Samsung-skjermen gir nemlig en fenomenal dybdefølelse. Du kan skifte fokus og praktisk talt ”se innover” i bildet, uten å trenge 3D-briller. Snakk om vindu mot virkeligheten!

Aberet er at det finnes svært lite ekte 8K-oppløst materiale der ute foreløpig. De nye TV-ene må derfor håndtere SD, HD og 4K-innhold mesteparten av tiden. Dette krever oppskalering for å passe til skjermen, og til dette formålet har Samsung utviklet en ny, avansert ”AI Upscaling”, som fungerer overraskende bra med både høy- og lavoppløste kilder. Kombinasjonen av 8K paneloppløsning og råsterk bildeprosessering gir et klart løft, selv sammenlignet med dagens beste 4K-modeller.

Fortsatt LCD

Selve bildepanelet er fortsatt av LCD-typen, med ”quantom dots” fargefilter for bredere fargespekter, og direkte LED-baklys for best mulig kontrast. Dette har åpenbart vært nødvendig for å kunne produsere modellene allerede i år, til priser som vanlige dødelige kan unne seg. En 8K-TV basert på microLED eller andre futuristiske teknologier ville selvsagt vært spennende, men neppe realiserbart helt ennå.

Samsung Q900R med 8K-oppløsning fortjener prisen Årets TV-innovasjon, nettopp fordi den gir oss en forsmak på fremtidens TV, allerede i dag.

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Guide

Hva er balansert armatur?

Hva er balansert armatur i ørepropper?
Les mer