Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung UE82NU8005

Spinnvill gigantskjerm!

Glem 75”, nå er det 82” som gjelder: Samsungs største TV er noe av det råeste vi har sett!

Skrevet av / 06.07.18 - 10:15
Samsung UE82NU8005
Audun Hage

Det har blitt vanlig å gå opp en skjermstørrelse eller to når man skal kjøpe ny TV. Skjønt begrepet ”storskjerm” er et litt utvannet begrep! 55-65 tommer har nå nærmest blitt allemannseie, og de som søker en TV-opplevelse utenom det vanlige, sikter gjerne enda høyere. Som tidligere tester har vist, finnes det mange gode kjøp i 70-75” klassen. Men om du virkelig vil ta innersving på naboen, må du ty til enda tyngre skyts, som Samsung UE82NU8005!

Samsung er førstemann ut med en 4K TV på hele 82 tommer, hvor prisen ligger på den trivelige siden av 50.000 kroner. Selv om den koreanske produsenten har enda større skjermer i sortimentet (luksusmodellen The Wall), er dette blant de få gigantskjermene på markedet som ikke koster det hvite ut av øyet. Med sine 82 tommers skjermdiagonal er den et solid hakk større enn selv 75-tommerne. Og på spørsmålet om det kan oversettes til større bildeopplevelse, kan vi ikke svare annet enn et rungende ”ja”!

Samsung UE82NU8005

La det være sagt med en gang: Det er ingen spøk å få en slik koloss i hus, og det er hvis du i det hele tatt får den hjem fra butikken! Har du en stor stasjonsvogn kan du saktens få plass til en 65” eller 75”, så lenge du tar den ut av esken. Men 82 tommer er bare å glemme! Derfor anbefaler vi like gjerne å bestille den ferdig levert på døra.

Samsung UE82NU8005. (Foto: Samsung)

Samsung-skjermen er imidlertid enkel å håndtere når vi har lykkes med å få den ut av esken (de med under 250 cm takhøyde kan få problemer!). Den er ikke spesielt tung, og føttene kan settes rett inn uten skruer. Avstanden mellom føttene kan tilpasses bredden på TV-reolen din (80/160 cm).

Til tross for størrelsen fremstår Samsung UE82NU8005 relativ slank og stødig, med lite overflødig masse rundt selve panelet.

Med en størrelse på nærmere 2 kvadratmeter (183×105 cm) sier det seg selv at Samsung UE82NU8005 vil være en dominerende TV i enhver stue. Når det er sagt, fremstår den relativt slank, med lite overflødig masse rundt selve panelet. Skjermen står stødig på bordet og virker mer solid bygget enn de mindre utgavene. Baksiden er glatt og fin, med innfelte spor til kabler, som kan trekkes skjult ned gjennom foten.

Brukervennlighet og finesser

Samsung har droppet den eksterne Mini Connect boksen på årets modell. Tilkoblingene må i stedet gjøres direkte via et innfelt panel baksiden. I våre øyne er dette litt synd, da det kan være ekstra kronglete å nå frem til kontaktene i 82-tommerens tilfelle – spesielt om du tenker å veggmontere den.

Når tilkoblingene først er gjort, er Samsung-skjermen lekende enkel å sette opp. Deres Smart Setup tar oss raskt igjennom innstillingene, og man kan bruke mobilen til å logge inn på tjenestene man abonnerer på (Netflix, Spotify o.l.). NU8005 kan også kjenne igjen de ulike typene produkter du har koblet til (TV-boks, Blu-ray spiller, spillkonsoll etc.) og gi dem riktig navn på menylinjen. Den kjente umiddelbart igjen vår Xbox One og skiftet til egnet spillmodus. Den kompakte fjernkontrollen kan programmeres til å styre det meste.

På app-fronten har man et bredt utvalg av tjenester å velge mellom, deriblant Netflix, HBO, YouTube og Amazon for å nevne noen – alle i 4K HDR-versjon.

Siste skrik på smartfronten er selvfølgelig stemmestyring. Samsung vil støtte flere av disse tjenestene etter hvert som de blir tilgjengelig i Norden, men det var ennå for tidlig å teste. Demo-modellen lot oss imidlertid sjekke innholdet i Samsungs eget smart-kjøleskap!

Den ultimate spillskjermen?

Årets Samsung-sortiment har fått flere nye finesser som frir til gaming-entusiastene. Som nevnt merker UE82NU8005 automatisk hva slags spillkonsoll du har tilkoblet og legger den til på menylinjen. I tillegg skifter den automatisk til en lynrask spillmodus ved valg av inngang. Den såkalte Auto Game Mode plus gir en rekordlav forsinkelse ned mot 15 millisekunder ved å slå av nesten all bildebehandling. Samsung har også inkludert en middels setting som er velegnet til mindre krevende, men grafisk lekre strategispill. Vi testet Samsung-skjermen med Fortnite via Xbox One, og det er ingen tvil om at spillopplevelsen heves til et nytt nivå med en bildekvalitet (og størrelse!) av dette kaliberet!

Bildekvalitet

Samsung-skjermen er et imponerende skue allerede før vi har skrudd den på. Med sitt 182 centimeter brede bilde byr den på et gigantisk bildeareal på nærmere to kvadratmeter! Det er nesten 60 % mer enn en ordinær 65 tommer, og hele 120 % større enn en 55”. Dette spiller naturligvis også en stor rolle for hvordan bildekvaliteten oppleves i praksis. Med en normal sitteavstand på 3 meter får du et bilde som fyller synsfeltet, og kan gi en skremmende livaktig, nærmest taktil følelse!

På innsiden kommer Samsung UE82NU8005 utstyrt med et 4K LCD-panel av god kvalitet, komplett med utvidet fargeområde, HDR-støtte og det hele. Likevel er det ingen kompromissløs high-end modell vi har å gjøre med: Vi må for eksempel se langt etter fullverdig LED-baklys med lokal dimming. Samsung har i stedet gått for den enklere og rimeligere kant-LED teknikken. De opplyser også at 75” og 82” modellene har noe lavere lysstyrke (maks ca. 600 nits) sammenlignet med de øvrige modellene i NU8005-serien, antakeligvis for å holde strømforbruket (og prisen for øvrig) under kontroll.

Til tross for disse kompromissene er det ingen tvil om at den generelle bildekvaliteten ser glitrende ut. Samsung-skjermen har for det første en imponerende jevn lysfordeling, uten plagsomme innslag av ”clouding”. Selv om vi kan se tendenser til små lysere partier på svart bakgrunn, er det forsvinnende lite sammenlignet med skrekkeksemplene der ute. Svartnivået er også bra, faktisk blant de bedre vi har sett fra en kant-LED skjerm. Samsung kjører en softwarebasert lokal dimming som får ut ekstra detaljer i mørke partier.

Fargegjengivelsen er også klart godkjent. Vi testet skjermen med sendinger fra fotball-VM, og den får virkelig frem fargenyansene i gress og spillerdrakter. Når sant skal sies er det få skjermer vi heller ville sett fotball, tennis eller annen sport med. UE82NU8005 har riktignok ikke like bredt fargespekter som det toppmodellen Q9FN med Quantum Dot teknikk kan vise til, hvilket er spesielt merkbart i de røde fargetonene – men det er fullt på høyde med konkurrentene.

Samsung UE82NU8005 har en skarphet og detaljrikdom i særklasse. Det store bildearealet passer perfekt til å vise 4K-innhold i all sin prakt, da det kaster lys på detaljer som har lett for å forsvinne på mindre skjermer. Vi nevner det først som sist: Til en skjerm av dette kaliberet MÅ du ha en UHD Blu-ray spiller, for virkelig å sette pris på den saftige skarpheten! Netflix og YouTube har mye fint 4K-innhold, men ingenting kan måle seg med den sylskarpe kvaliteten du får fra en lavt komprimert Blu-ray film.

Samsung-skjermen takler de fleste typer videoinnhold på strak arm. Det er først og fremst på moderne HDR-video at den kommer litt til kort. Lysstyrken, svartnivået og den resulterende kontrasten er ikke på høyde med ytelsen man får fra de beste 65” og 75” modellene i samme prisklasse. For oss, som i det siste har vært bortskjemt med den rå kontrasten fra Samsungs egen Q9FN, fremstår NU8005 unektelig litt blass i forhold. Dette merkes spesielt på HDR-filmer og serier som Stranger Things, hvor det er mindre dybde i den mørke enden, kombinert med lavere intensitet i de lyseste nyansene.

Lydkvalitet

NU8005-serien har hakket mer påkostet lydsystem enn de rimeligere Samsung-modellene. Den kan skilte med 2.1 høyttalersystem med egen basshøyttaler på baksiden samt 40 W utgangseffekt, noe man definitivt også kan høre på lyden. Her får du en fyldig og kraftfull lyd med brukbar bassrespons, som også evner å spille relativt høyt uten å låte presset. Selv om det ikke kan måle seg med lydkvaliteten fra en dedikert lydplanke, er det milevis bedre enn ”standard”. Ellers er det verdt å nevne at TV-en også har trådløs Bluetooth lydutgang for hodetelefoner – kjekk å ha når du vil spille eller se film sent om natten.

(Foto: Samsung)

Konklusjon

Mye vil ha mer, og i en verden av 65” og 75” modeller fremstår Samsung UE82NU8005 som et spennende alternativ. Relativt ”rimelige” storskjermer som dette har det ofte med å skuffe bildemessig, men det gjelder ikke i Samsung sitt tilfelle: Her får du et kolossalt stort, skarpt og fargerikt bilde til en svært interessant pris, som trolig vil bli enda hyggeligere i tiden fremover. Dette er en storskjerm vi trygt kan anbefale!

Karakter
Samsung UE82NU8005
Premium

Lyd & Bilde mener

Samsung-skjermen serverer et kolossalt stort, skarpt og detaljert bilde, med forbausende få svakheter for sin prisklasse. Kontrast, lysstyrke og svartnivå er ikke på nivå med de råeste high-end modellene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Scroll to Top