2017 markerte for alvor Sonys inntog i OLED-kappløpet, og vi sparte ikke på superlativene da vi testet toppmodellen KD-65A1. Med banebrytende bilde og lyd gjorde debutanten seg vel fortjent til tittelen ”Årets beste TV” i high-end klassen. Men utviklingen står aldri stille, og mange har nok vært spente på hva Sony ville dra opp av hatten i år!
Når vi spoler frem til 2018, har Sony valgt å beholde A1 i sortimentet en stund til. Den får selskap av en alternativ modell, med tilsvarende bilde og lyd – men annerledes design: Nye Bravia AF8.
Bravia AF8
De viktigste forskjellene på fjorårets A1-modell og den nye KD-65AF8 ligger i utseendet. Mens A1 har en skrått tilbakelent staffeli-design står AF8 rett opp og ned som en vanlig TV. Baksiden er slankere og bedre tilrettelagt for veggmontering, slik at AF8 kan henges opp uten å stikke for mye ut. Alternativt kan man bruke den medfølgende bordsokkelen, som kun hever skjermen noen millimeter over bordplaten.
Nederste del av TV-en er litt tykkere enn resten, da den inneholder tilkoblinger, strømforsyning og basshøyttaler. Sony har for øvrig videreført den avanserte ”Acoustic Surface” teknologien der selve skjermoverflaten fungerer som høyttalermembran.
Denne kombinasjonen er med på å gjøre AF8 mer ordinær i utseendet, men også mer fleksibel etter vår mening. Om du skulle velge å henge den på veggen, og nøyer deg med den innebygde lyden, får du en svært lekker og diskré installasjon.
Brukervennlighet og finesser
Det har ikke skjedd så mye på smart-fronten siden sist. Bravia 65AF8 kjører den samme Android 7.0 plattformen som en rekke andre konkurrenter, og venter i likhet med disse på oppdateringer fra Google. En av de mest etterlengtede finessene er muligheten for stemmestyring via tjenester som Google Assistant.
Sony har heller ikke sett noe behov for å oppdatere fjernkontrollen, som etter vår mening begynner å dra litt på årene. Her er det mange knapper du sjelden kommer til å bruke, og det fremstår ikke alltid like logisk hvilken meny-knapp du skal trykke på for å komme dit du vil. Dette er en IR-basert fjernkontroll som må pekes rett mot TV-en, hvor sensoren sitter montert i bunn. Det forekom ofte under testen at vi måtte gjenta trykkingen da TV-en ikke reagerte på første kommando.
Apropos trykking: Som seg hør og bør har Playstation-produsenten sørget for en egen spillmodus for deg som er ihuga spillentusiast, og vil ha lavest mulig forsinkelse. Vi målte Bravia AF8 til rundt 30 millisekunder (1080p) med vår Leo Bodnar måler. Det er tilfredsstillende, men langt fra rekordraskt i dagens marked. Input lag i 4K-modus skal visstnok være noe raskere, men det fikk vi ikke målt, dessverre.
Bildekvalitet
De som kikker på en TV i high-end klassen gjør det nok aller mest for bildekvaliteten sin del. Her kommer 65AF8 godt spekket med et høyverdig OLED-panel fra LG Display, kombinert med Sonys hittil råeste bildeprosessor ”X1 Extreme”. Men siden AF8 er basert på nøyaktig samme tekniske plattform som A1, er det snakk om fjorårets panel og prosessor snarere enn noe som er splitter nytt og banebrytende.
Bravia AF8 leverer – omtrent som forventet – en bildekvalitet som er bortimot identisk med Bravia A1. Sony-skjermen har for det første et helt fantastisk svartnivå, og kan være svart som natten når handlingen krever det. En mørk og mystisk Netflix-serie som Stranger Things er som skapt for å sees på en OLED-skjerm! Sony viser hvordan det hele skal gjøres. Følelsen av dybde og dynamikk er helt suveren – selv sammenlignet mot potente LCD-konkurrenter som Samsung flaggskip QE65Q9FN, eller Sonys egen 65XF9005 LCD med LED-baklys. Til og med når vi betrakter Sony OLEDen i et totalt mørklagt rom, er det umulig å se noe tegn til ”tomgangslys” fra panelet. Det føles omtrent som handlingen på skjermen materialiserer seg foran oss i levende live!
OLED-panelet skal selvsagt ha mye av æren for den imponerende kontrasten, men Sonys egen bildebehandling har også en finger med i spillet. Bravia AF8 greier å grave frem detaljer i mørke områder, som går tapt på en del av konkurrentene. Fargene er meget presise og skarpheten er sublim – også under bevegelse.
Med fotball-VM rett rundt hjørnet er det naturlig å se på hvordan AF8 håndterer ballspillet, og den er slett ingen sinke. Sonys-skjermen har ingen problemer med å følge ballen, og panorerer over gressbanen uten oppbrytninger, rykk eller støy. I tillegg har den som OLED-skjermer flest, meget bred innsynsvinkel. Absolutt en av de beste skjermene å se fotball med!
Hva med HDR?
Når det kommer til lysstyrken er det tydelig at Sony har valgt en litt annen bildefilosofi enn LG. Ved siden av AF8 hadde vi for anledningen stilt opp en splitter ny LG OLED65C8, og det er ingen tvil om at LG-skjermen har merkbart mer punch og glød i lyse partier. Dette kommer godt frem i scener med mye solskinn, lykter, flammer og lignende ”highlight” effekter. Sony-skjermen kan heller ikke måle seg med de kraftigste LED-skjermene når det kommer til lysstyrke.
Bravia AF8 fikk nylig en etterlengtet oppdatering med støtte for det populære Dolby Vision HDR formatet. Dolby-formatet åpner for et litt større og mer varierende dynamikkområde dersom innholdet støtter dette. I første rekke er det kun via innebygde apper som Netflix vi får glede av Dolby – eksterne enheter som Blu-ray eller Apple TV krever en særskilt oppdatering. Bildekvaliteten får et merkbart løft med Dolby aktivert, men vi får ikke den samme “wow”-effekten fra Sony-skjermen som det LG OLED C8 er i stand til å gi.
Midlertidig innbrenning?
Innbrenning på OLED-skjermer har vært et tema den siste tiden. I likhet med plasmaskjermene for noen år siden, kan det forekomme at lyse, statiske objekter slik som kanal-logoer, menyer eller teksting blir hengende igjen som et synlig omriss eller skygge på skjermen. Det dreier seg hovedsakelig om midlertidig innbrenning som blir borte etter en kort stund. Vi erfarte under testen av Bravia AF8 at enkelte typer innhold (spesielt målevindu brukt til kalibrering) forble synlig en stund etterpå. Dette ble imidlertid borte da vi restartet TV-en, og forekom ikke spesielt sjenerende – men er verdt å ta med seg. Vi har ikke opplevd lignende tendenser med LCD-LED skjermer.
Kalibrering av Sony KD-65AF8
Å kalibrere KD-65AF8 er en relativt enkel affære, da Sony-skjermen ikke har noe avansert kalibreringssystem/CMS – kun 10 punkts hvitbalanse. Dermed fikk vi ikke rettet opp de relativt små avvikene i fargebalansen (spesielt noe i magenta). Sony-skjermen har imidlertid en god fargedekoder, med gode måleresultater slik den kommer fra fabrikk. Fargepunktene ligger der de skal være uten større avvik.
X1 Extreme bildeprosessoren leverer den kanskje beste bildebehandlingen i bransjen. Når vi skriver kanskje er det fordi nye konkurrenter har kommet til siden sist. I tillegg har Sony selv hintet om en kommende ”X1 Ultimate” bildeprosessor som trolig blir å finne i en ny flaggskip-modell før eller siden.
I likhet med forgjengeren A1 har ikke KD-65AF8 den mest imponerende lysstyrken. Der konkurrenten fra LG kan levere opp mot 800 nits med full spiker, må Sony-skjermen nøye seg med rundt 650 nits, og litt mindre futt i de lyseste nyansene.
Lydkvalitet
I Sony KD-65AF8 sitt tilfelle fungerer faktisk selve TV-skjermen som høyttaler. Sony bruker nemlig små ”aktivatorer” til å vibrere bildepanelet i takt med lydsignalet, kombinert med en ordinær basshøyttaler på baksiden. Denne løsningen har også fordelen ved at lyd og bilde kommer fra nøyaktig samme punkt, og gir bedre sammenkobling og ”synk” mellom det man ser og hører. Det låter overraskende bra. Lyden er fyldig, klar og distinkt – god nok til å klare seg uten separat lydplanke.
Konklusjon
Sony KD-65AF8 ligger veldig tett på den kritikerroste A1 OLED, og er mest av alt et supplement til den populære high-end modellen. Med sin superslanke konstruksjon og usynlige høyttalere er AF8 et bra alternativ for deg som vil ha samme høye ytelse på bilde og lyd, men foretrekker en mer rettstilt design. 65AF8 har klassens kanskje beste lydsystem, og bildekvaliteten den serverer er til tider ganske ekstrem! Den virker imidlertid litt for lik fjorårets A1-modell til å bli en soleklar favoritt, men er absolutt verdt en anbefaling. Vi er likevel spente på om ikke Sony vil dra en ”AF9” eller tilsvarende referanse-TV opp av hatten i løpet av sesongen …
Lyd & Bilde mener
Bravia AF8 har et suverent svartnivå og formidabelt dybdeperspektiv. Kombinert med skarphet og glatte bevegelser er man sikret en bildeopplevelse i high-end klassen. Sony-skjermen mangler litt lysstyrke sammenlignet med de aller sterkeste OLED-skjermene.
Veil. pris 37995 kr
Spesifikasjoner
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser