Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Bygg din egen NAS

Dette er kanskje en litt kryptisk tittel, men det er en glimrende måte å skaffe seg lagring til video og lyd på en billig måte.

Skrevet av / 24.04.10 - 13:00
Bygg din egen NAS

NAS står ganske enkelt for Network Attached Storage, og er ikke noe du nødvendigvis trenger å kjøpe ferdig. De fleste av oss har en gammel pc slengende rundt et sted. Særlig gamle stasjonære maskiner kan brukes til dette. Maskinen får nytt liv og du får noe svært nyttig uten å bruke en masse kroner på det.

Pc uten pc
Den beste måten å beskrive dette på er at det er en pc uten selve pc-en. Ser du enkelt på det er en NAS stort sett bare en pc som du har strippet for mye av funksjonaliteten og modifisert slik at den stort sett bare håndterer lagring og en del filtjenester samt nettverket, selvfølgelig. Når du først har satt den opp trenger den ikke lenger tastatur eller mus, og strengt tatt trenger den heller ingen skjerm. Den er kort og godt en boks som er på nettet og som du kan gjemme bort og glemme.

Hjertet i denne enheten er diskene. Det er disse du skal bruke for å lese og skrive filer. For vårt bruk sort sett video og lyd, men også som et oppbevaringssted for dokumenter av ymse slag. Er du usikker på kvaliteten på diskene, koster det ikke mye å erstatte disse med nye. Du trenger ikke de siste superdiskene, og disker er ganske billige i dag.

FreeNAS
Er du litt fingerferdig, bruker du programmet FreeNAS. Dette er gratis, og følger du instruksjonene på nettet har du laget deg en utmerket enhet på ganske kort tid, og du har et lagringssenter på nettet mer eller mindre gratis.

En annen løsning
Hvis du ikke vil styre med alt dette finnes det faktisk en enda enklere løsning. Forutsatt at diskene i den gamle maskinen din fremdeles fungerer, kan du ta vare på disse og kassere resten av maskinen. Kjøp deg noen enkle kabinetter for diskene på nettet. Nettbutikker som Komplett og Netshop fører en hel bråte av disse i alle priskategorier. Deretter trenger du egentlig bare å montere diskene i kabinettet og koble disse via USB til en hvilken som helst annen maskin du har i huset. Har du ikke en maskin det er naturlig å koble dem opp mot, så sjekk den trådløse ruteren din. Denne har gjerne et USB-stikk for slike enheter. Dermed har du en glimrende NAS uten at det har kostet deg spesielt mye. Kanskje ikke den lekrest utseende enheten på planeten, men dette skal da heller ikke sees. Du kan gjemme dem vekk hvor som helst bare de får luft til å kjøle diskene.

Fordelene
Fordelen med disse diskene, enten det er en gammel pc eller et diskkabinett, er at du får økt lagringsplassen din for en veldig billig penge. Du får brukt ting som egentlig ikke hadde noen funksjon lenger, og du har en glimrende måte å oppbevare musikk og video. Satt opp riktig kan du streame både video og musikk til hele resten av huset uten det minste problem. Det spiller ingen rolle om miljøet ditt hjemme er pc eller Mac. Kort sagt billig, nyttig og enkelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top