Search
Generic filters

6 små laptoper

 itemprop
6 små laptoper

Når smått skal være godt

Dette er testen for deg som trenger en bærbar!

Små bærbare med 11” skjerm har lenge vært for svake og langsomme til å være en  hovedmaskin, men slik er det ikke lenger. De helt små maskinene har etter hvert så mange krefter at de ofte kan erstatte de større 13 eller også 15 tommere. Ikke minst fordi mange 11” bærbare nå også kommer med Full HD skjermoppløsning. Det er ikke uvesentlig hvis man gjerne vil beholde oversikten over vinduer og dokumenter på den lille skjermen.

Om nettopp du har bruk for en liten laptop kommer primært an på to ting: Hvor ofte skal du ha den med deg og hvordan bruker du maskinen?

Hvis du reiser mye eller skal ha den bærbare med til mange møter eller andre steder ute på byen, er det ingen dårlig idé med en 11” laptop. Alle maskinene i denne testen veier mellom 1 og 1,5 kilo, og selv om vektforskjellen på bare 500 gram kan virke irrelevant, er en liten og lett maskin ofte mye lettere å ha med seg i det lange løp, enn en 13” som raskt nærmer seg 2 kilo.

Og med mindre du skal jobbe med grafisk design eller redigere film og video på din bærbare, er det ikke mange oppgaver du ikke kan klare med en 11” laptop. De fleste maskiner i denne testen kommer med tastatur i full størrelse, så brukeropplevelsen er på nivå med hva du kanskje er vant til fra en større bærbar datamaskin.

Her har vi sett på seks datamaskiner, en med Mac OS og fem Windows maskiner, som alle har det til felles at de er utstyrt med 11,6” skjerm. Prismessig befinner de seg alle under 10.000 kroner, men ellers er det stor spennvidde mellom den dyreste og billigste modellen. Summa summarum er dette testen du skal lese hvis du er på utkikk etter en liten bærbar, og vil vite hvilken maskin du skal velge blant de aktuelle modellene på markedet.

Slik testet vi
Ytelsen på alle ultrabooks er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et pointsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Videre kan Geekbench måle både 32 bit og 64 bit applikasjoner, men da alle testens maskinen kjører et 64 bit operativsystem, er resultatene i denne testen basert på 64 bit målinger.

annonse

Ut over ytelsen har vi sett på skjerm, grafikk, tastatur (herunder avstand mellom tastene og ”trykkfølsomhet”, som beskriver hvor langt ned tasten må trykkes før tegnet kommer på skjermen), design, materiale, mål, vekt samt ytterligere spesifikasjoner (lagring, tilkoblingsmuligheter osv.).

annonse

Geekbench testresultater

Single Multi
ASUS Transformer Book Trio 2.940 5.067
Acer Aspire V5-122P 11,6” HD touch 557 1.632
Apple 11” MacBook Air 2.455 4.803
Lenovo IdeaPad Yoga 11S 2.285 4.661
Samsung 11,6” ATIV Smart PC Pro 1.127 2.450
Sony VAIO Tap 11 1.125 2.042

Produkter i testen

 data-srcset

Acer Aspire V5-122P-61454G50nss 11,6” HD touch

Pris: 3395 kr
Acer Aspire V5-122P koster mindre enn de fleste smartmobiler, og likevel får man tross alt en fullt ut fungerende Windows maskin. Med hele 500 GB harddisk.
Kanskje den mest langsomme datamaskin vi har testet i år. Viftestøy og billig plastkvalitet forsterker inntrykket av en maskin som lyser billigvare hele veien.
 data-srcset

Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Pris: 6990 kr
Testens flotteste skjerm i Full HD-oppløsning kombinert med en meget slank og lett design.
Kan bare benyttes med tastaturet hvis skjermen står på et bord. Og tastaturet inklusiv pekefeltet er elendig. Mye viftestøy og foreldet Pentium-teknologi.
 data-srcset

Apple 11” MacBook Air

Pris: 7790 kr
MacBook Air byr på lang batteritid, et brukervennlig og ergonomisk tastatur i full størrelse samt stort pekefelt, og designen i aluminium er både lekker og robust. Ytelsen er god, og lynkjapp 802.11ac nettverksteknologi gjør maskinen fremtidssikker.
Det var en skuffelse at den aktuelle MacBook Air generasjonen kom uten høyoppløst Retina-skjerm, og skjermoppløsningen kunne vært høyere. Det ville også vært praktisk med en SD-kort leser.
 data-srcset

Samsung 11,6” ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

Pris: 9495 kr
Kommer med Full HD-oppløsning, glimrende lyd samt mulighet for mobilt Internett.
Den hybride designen er litt upraktisk, og den samlede pakken som består av skjerm og tastatur-dokk er litt for tung. Batteritiden kunne vært bedre og skjermen er litt lyssvak.
 data-srcset

ASUS Transformer Book Trio TX201L

Pris: 9990 kr
Robust og brukervennlig design kombinert med høy ytelse. Og den kjører både Android og Windows, og kan brukes både som nettbrett samt bærbar og stasjonær datamaskin.
Litt for tung, og det er en rekke barnesykdommer med å få Windows og Android til å kjøre sammen.
 data-srcset

Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Pris: 9999 kr
Den hybride designen som lar deg vri den 360 grader om sin egen akse er den beste vi har sett, og byggekvaliteten er helt på topp. Det samme er lydkvaliteten.
Dessverre er skjermen for lyssvak etter vår mening, og oppløsningen er middelmådig.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  3 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til 6 små laptoper

   data-srcset

  Hybrid-duell: Acer vs. Microsoft

  Ultralette hybrid-maskiner kommer i flere forskjellige varianter. De er som regel temmelig dyre, men vi har testet to som befinner seg i det rimelige sjiktet.

   data-srcset

  Krefter som en fullvoksen gaming-maskin!

  Asus bittelille sjarmtroll av en laptop har krefter som en fullvoksen gaming-maskin. Og så er den ikke engang dyr!

   data-srcset

  Du må ha en Chromebook!

  Mac eller PC? Hva med å velge det tredje alternativet i stedet? Vi har testet tre Chromebooks i hver sine klasse. Hvilken av dem vil du ha?

  (Foto: Hewlett Packard)

  Kunsten å bygge den perfekte hybriden

  HP Spectre x360 13 vil gjerne være en designperle i luksusklassen. Prisen er deretter, men spesielt på et punkt blir det skivebom for maskinen.

  (Foto: MSi)

  Gaming for voksne profesjonelle

  Flytt dere, unger! MSi har skapt en gaming-laptop som får barnet frem i middelaldrende menn med lommeboken i orden.

   data-srcset

  Tre telefoner du ikke kan knuse

  Trenger du apper på byggeplassen eller vil sjekke Facebook på fjellturer? Da trenger du en robust mobil.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link