annonse

Sony Xperia Z5 Premium mot iPhone 6s Plus

Phablet-duell: Xperia mot iPhone

Hvilken mobil med ekstra stor skjerm skal man kjøpe? Vi har sett på forskjellene.

(Foto: Produsenten)
annonse
annonse

Skal man jobbe mobilt, har en vanlig mobil for liten skjerm, og et nettbrett er for upraktisk å ha med seg. Da er en «phablet» den perfekte størrelsen, da den både går ned i jakkelommen, og har en skjerm i brukbar størrelse. Vi har sett nærmere på de beste modellene fra både Googles og Apples verdener, og kommet frem til hvilke fordeler og ulemper de har.

Les også testen av Samsung Phablet Galaxy s6 edge+

Utseende og konstruksjon

Xperias design er den samme som for de mindre modellene. Den har fortsatt en bakside av glass, men til forskjell fra de andre er den blank. Spesielt om man velger krom-modellen, blir den umiddelbart fylt med fingeravtrykk, noe som med en gang ødelegger det lekre utseendet. At den er kantete, er faktisk et større problem i denne størrelsen, da den føles skarp i hånden. Et enormt pluss er imidlertid at den er den eneste vanlige mobilen som er støv- og vanntett.

 

Også iPhone har samme design som den mindre modellen, noe som igjen er samme design som forrige modell. Imidlertid kan den fås i den nye rosagull-fargen. Tross at den er noe større enn Xperia, føles den bedre i hånden, takket være de avrundede kantene. Selv om den ikke er like beskyttet som Xperia, sies den å ha vannavvisende forseglinger på innsiden, men det er ikke offisielt. Sammenlignet med forrige modell har den fått et mer robust glass, og en sterkere type aluminium.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Skjerm

Xperias paradenummer er den utrolig høyoppløste 4K-skjermen. Det må imidlertid bemerkes, at den stort sett kjører i normal HD-oppløsning for å spare strøm, og at 4K bare aktiveres når man spiller film og viser bilder. Ved normal bruk er det en gimmick, men vi ser en fremtid for dette når den brukes som skjerm for Virtual Reality. Takket være Sonys bildeforbedrende teknikk får man en utmerket bildekvalitet fra IPS-skjermen, spesielt fargegjengivelsen.

 

annonse

Apples tidligere paradenummer med Retina-skjermer er etterhvert et område hvor man henger etter konkurrentene. Spesielt sammenlignet med Z5 Premiums doble punkttetthet. Når dette er sagt, holder oppløsningen godt ved normalt bruk, og den ser både skarp og detaljert ut. Selv om den har bra kontrast og fargegjengivelse, er det ikke noe som skiller seg ut sammenlignet med konkurrentene, spesielt ikke Samsungs nye OLED-skjermer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kamera

Som sine småbrødre har Z5 Premium et nytt kamera. Med en rekordhøy 23 megapikslers sensor kunne man være redd for dårligere bildekvalitet, men Sonys ingeniører vet hva de pusler med. Normalt tas bildene i 8 megapiksler, og takket være den nye sensoren og optikken får man utmerket skarphet og lynrask autofokus. Dessuten er det de beste bildene i dårlig belysning, uten støy, eller grovkornete som de normalt pleier å bli. Vanskelig å slå.

 

Men Apple har heller ikke ligget på latsiden. 6s-serien har også fått nye kameraer, nå med 12 megapiksler i det vanlige og 5 i selfie-kameraet. Plus-modellen har dessuten optisk bildestabilisering for både stillbilder og video. Det gjør det til det beste iPhone-kameraet hittil, og vi setter spesielt pris på automatikken, som gjør at man sjelden får et mislykket bilde. Både i normalt og svakt lys gir det meget bra bilder, men ikke i klasse med Xperia.

Lyd

Vi liker at Xperia har fremadrettede stereohøyttalere, noe som gir en god, direkte lyd, selv om kvaliteten ikke er den beste. Derimot har man riktige lydkretser på innsiden, med støtte for Hi-Res Audio. Det innebærer at man kan få meget bra lyd i hodetelefonene, om de også er sertifiserte for høyoppløst lyd.

annonse

 

Høyttaleren på iPhone sitter som kjent i nederkant, noe som er ok om den ligger på et bord, men kan være et problem om man holder den i hendene i portrett-modus. Lyden er fullt godkjent med hodetelefoner, men er ikke i klasse med Xperia eller HTC One. Derimot kan man hente ut lyden digitalt via Lightning-kontakten, noe som gir muligheter for bra kvalitet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Bruk

Dessverre har Z5 ennå ikke fått Android 6.0, men Sonys tilpasning av grensesnittet er pent og praktisk. Derimot hadde vi gjerne sett at alle Sony-apper var valgfrie å laste ned. Installasjonsguiden er utmerket, med hjelp til å komme i gang, samt overføre innhold fra den gamle mobilen, uansett om det er Android eller iOS. Fingeravtrykkleserens plassering er ikke ideell, men den reagerer tilstrekkelig raskt, og fungerer for det meste på første forsøket.

 

Fingeravtrykkleseren på iPhone sitter derimot helt riktig, og fungerer nå nesten for raskt. Den nye 3D Touch-funksjonen gjør at skjermen føler hvor hardt man trykker, noe som gir nye muligheter. Man kan få opp «høyreklikk-menyer» på apper for de vanligste funksjonene, eller få forhåndsvisning av innholdet i et dokument. iOS 9 er et steg fremover, og vi setter spesielt pris på hvor bra mobilen samarbeider med iPad og Mac, og det føles som et sammenhengende system.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Når det gjelder rå ytelse, er iPhone kjappere enn Xperia, med 37 % bedre tall i Basemark OS II, 87 % bedre i Geekbench for en prosessorkjerne, og 24 % raskere som nettleser, ifølge Browsermark. Derimot er det dødt løp når man bruker flere prosessorkjerner, og når det gjelder grafikkytelse. Uansett hvilken modell man ser på, er dette blant det raskeste man kan kjøre, og holder mer enn godt nok for de fleste bruksområder.

Konklusjon

Dette er blant de beste mobilene akkurat nå. Xperia har litt bedre kamera og skjerm, men er på den andre siden mer ubekvem i hånden. iPhone er mer brukervennlig, og har smartere finesser, som 3D Touch, men skjermen er ikke lenger så imponerende. Når det gjelder bruk, handler det om man foretrekker de avanserte mulighetene med Android, eller bekvemmeligheten og brukervennligheten i iOS. Så det er til syvende og sist et spørsmål om smak og behag som avgjør hvilken man velger.

 

Sony Xperia Z5 Premium

Vurdering (1-6)

Bildekvalitet: 6

Lydkvalitet: 6

Funksjonalitet: 6

Brukervennlighet: 5

Kvalitetsinntrykk: 5

Samlet vurdering: 6

 

Apple iPhone 6s Plus

Vurdering (1-6)

Bildekvalitet: 6

Lydkvalitet: 5

Funksjonalitet: 5

Brukervennlighet: 6

Kvalitetsinntrykk: 6

Samlet vurdering: 6

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Sony Xperia Z5 Premium

 • Operativsystem: Android 5.1.1
 • Skjerm: 5,5” IPS 2160 x 3840 (806 ppi)
 • Prosessor: 1,5+2,0 GHz octacore Snapdragon 801
  Minne: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
 • Kameraer: 23 Mp + 5 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1, NFC
 • Mål: 154 x 76 x 7,8 mm
 • Vekt: 181 gram
 • Batteri: 3430 mAh, 2 dagers batteritid
 • Pris: 8 000 kr
 • Web: sonymobile.com

Apple iPhone 6s Plus

 • Operativsystem: iOS 9
 • Skjerm: 5,5” IPS 1080 x 1920 (401 ppi)
 • Prosessor: 1,8 GHz dualcore Apple A9
  Minne: 2 GB / 16-128 GB
 • Kameraer: 12 Mp + 5 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2
 • Mål: 158 x 78 x 7,3 mm
 • Vekt: 192 gram
 • Batteri: 2750 mAh, 24 h samtale, 384 h hvilemodus
 • Pris: 8.500-10.700 kr
 • Web: apple.no

PlussSony Xperia Z5 Premium: Utrolig skjerm med fremtidsmuligheter. Meget bra ytelse og som oftest bra batteritid. Utmerket kamera, spesielt i dårlig lys. iPhone 6S Plus: Meget praktisk økosystem med andre Apple-produkter. 3D Touch forenkler bruken. Rask, bra kamera og batteritid.
MinusSony Xperia Z5 Premium: Sluker strøm i 4K-modus. Kantete design og meget synlige fingeravtrykk. iPhone 6S Plus: Mye minne koster deretter. NFC fungerer bare med Apple Pay.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Sony Xperia 5

  Sony Xperia 5

  8 000
  Lommevennligere toppmodell
  Utover navnet den kompaktversjonen av Xperia 1 som vi har ventet på.
  Samsung Galaxy A80

  Samsung Galaxy A80

  7 100
  Spennende kameraeksperiment
  Takket være roterende kamera får man utmerkede selfies, men ulempene er flere.
  OnePlus 7T

  OnePlus 7T

  6 300
  Prispresset ytelse
  Snublende nær Pro-modellen som bare er et halvt år gammel, og på noen områder bedre.
  Motorola One Zoom

  Motorola One Zoom

  4 200
  Stor zoom til liten pris
  Motorola har spart på de riktige stedene, og leverer enestående verdi ut fra prisen.
  Huawei P30

  Huawei P30

  7 000
  Glimrende langzoom
  Hadde det ikke vært for storebror P30 Pro hadde vi øst enda flere lovord over kameraet.
  Apple iPhone 11

  Apple iPhone 11

  8 500
  Den mest vettuge iPhone-modellen
  Nesten alle fordeler og få ulemper til en betydelig lavere pris enn luksusmodellen.
  OnePlus 7T Pro McLaren

  OnePlus 7T Pro McLaren

  8 599
  Racermobil fra OnePlus og McLaren kjører fra alt og alle
  OnePlus 7T Pro McLaren er blant de første mobilene med Android 10. Men telefonen byr på flere forbedringer som gjør den enda mer suveren enn forgjengeren.
  Apple iPad (2019)

  Apple iPad (2019)

  6 490
  Se, det beste iPad-kjøpet!
  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.
  Samsung Galaxy Fold

  Samsung Galaxy Fold

  21 000
  Samsung Galaxy Fold er tilbake fra de døde. Og kommer et halvt år for sent.
  Samsung Galaxy Fold er årets beste nye idé som kommer litt for sent. Og er altfor dyr.
  Apple iPhone 11 Pro Max

  Apple iPhone 11 Pro Max

  13 000
  Apple har maxet iPhone
  Endelig en robust iPhone med bra batteri som også tar fine bilder i mørket.
  Samsung Galaxy Tab S6

  Samsung Galaxy Tab S6

  7 990
  Det beste Android-nettbrettet på markedet akkurat nå
  Samsung Galaxy Tab S6 er det beste Android-nettbrettet på markedet, men fortsatt ikke bedre enn en iPad.
  Samsung Galaxy Note 10+

  Samsung Galaxy Note 10+

  11 390
  Samsung Galaxy Note 10+ slår alt og alle!
  Har du store lommer, og leter etter en smartmobil som kan alt? Da trenger du ikke lete lenger. Her er din nye mobiltelefon.
  Motorola One Vision

  Motorola One Vision

  2 990
  Denne billige Motorola-mobilen har alt du trenger
  Til tross for enkelte utfordringer leverer Motorola One Vision mer enn man egentlig kan forvente til denne prisen. Her snakker vi om mellomklasse med superkrefter.
  Sony Xperia 1

  Sony Xperia 1

  9 490
  Kino i lommen
  Sony Xperia 1 er en ny start for Sony, som har lagt spesiell vekt på skjerm og kamera. Men kan de slå de store konkurrentene? Få svaret her.
  Asus ZenFone 6 ZS630KL

  Asus ZenFone 6 ZS630KL

  6 299
  Asus har laget årets mest uvanlige kamera som gir deg 48 Mp selfies.
  Sommerens beste mobilkameraer

  Sommerens beste mobilkameraer

  Mobilkameraene når nye høyder: Her er fem som skiller seg ut fra mengden.