: Sony Xperia Z5 Premium mot iPhone 6s Plus

Phablet-duell: Xperia mot iPhone

Hvilken mobil med ekstra stor skjerm skal man kjøpe? Vi har sett på forskjellene.
Lyd & Bilde mener
Sony Xperia Z5 Premium: Utrolig skjerm med fremtidsmuligheter. Meget bra ytelse og som oftest bra batteritid. Utmerket kamera, spesielt i dårlig lys. iPhone 6S Plus: Meget praktisk økosystem med andre Apple-produkter. 3D Touch forenkler bruken. Rask, bra kamera og batteritid.
Sony Xperia Z5 Premium: Sluker strøm i 4K-modus. Kantete design og meget synlige fingeravtrykk. iPhone 6S Plus: Mye minne koster deretter. NFC fungerer bare med Apple Pay.
Spesifikasjoner

Sony Xperia Z5 Premium

 • Operativsystem: Android 5.1.1
 • Skjerm: 5,5” IPS 2160 x 3840 (806 ppi)
 • Prosessor: 1,5+2,0 GHz octacore Snapdragon 801
  Minne: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
 • Kameraer: 23 Mp + 5 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1, NFC
 • Mål: 154 x 76 x 7,8 mm
 • Vekt: 181 gram
 • Batteri: 3430 mAh, 2 dagers batteritid
 • Pris: 8 000 kr
 • Web: sonymobile.com

Apple iPhone 6s Plus

 • Operativsystem: iOS 9
 • Skjerm: 5,5” IPS 1080 x 1920 (401 ppi)
 • Prosessor: 1,8 GHz dualcore Apple A9
  Minne: 2 GB / 16-128 GB
 • Kameraer: 12 Mp + 5 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2
 • Mål: 158 x 78 x 7,3 mm
 • Vekt: 192 gram
 • Batteri: 2750 mAh, 24 h samtale, 384 h hvilemodus
 • Pris: 8.500-10.700 kr
 • Web: apple.no
Annonse
Annonse
forfatter

Skal man jobbe mobilt, har en vanlig mobil for liten skjerm, og et nettbrett er for upraktisk å ha med seg. Da er en «phablet» den perfekte størrelsen, da den både går ned i jakkelommen, og har en skjerm i brukbar størrelse. Vi har sett nærmere på de beste modellene fra både Googles og Apples verdener, og kommet frem til hvilke fordeler og ulemper de har.

Les også testen av Samsung Phablet Galaxy s6 edge+

Utseende og konstruksjon

Xperias design er den samme som for de mindre modellene. Den har fortsatt en bakside av glass, men til forskjell fra de andre er den blank. Spesielt om man velger krom-modellen, blir den umiddelbart fylt med fingeravtrykk, noe som med en gang ødelegger det lekre utseendet. At den er kantete, er faktisk et større problem i denne størrelsen, da den føles skarp i hånden. Et enormt pluss er imidlertid at den er den eneste vanlige mobilen som er støv- og vanntett.

 

Også iPhone har samme design som den mindre modellen, noe som igjen er samme design som forrige modell. Imidlertid kan den fås i den nye rosagull-fargen. Tross at den er noe større enn Xperia, føles den bedre i hånden, takket være de avrundede kantene. Selv om den ikke er like beskyttet som Xperia, sies den å ha vannavvisende forseglinger på innsiden, men det er ikke offisielt. Sammenlignet med forrige modell har den fått et mer robust glass, og en sterkere type aluminium.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Skjerm

Xperias paradenummer er den utrolig høyoppløste 4K-skjermen. Det må imidlertid bemerkes, at den stort sett kjører i normal HD-oppløsning for å spare strøm, og at 4K bare aktiveres når man spiller film og viser bilder. Ved normal bruk er det en gimmick, men vi ser en fremtid for dette når den brukes som skjerm for Virtual Reality. Takket være Sonys bildeforbedrende teknikk får man en utmerket bildekvalitet fra IPS-skjermen, spesielt fargegjengivelsen.

 

Apples tidligere paradenummer med Retina-skjermer er etterhvert et område hvor man henger etter konkurrentene. Spesielt sammenlignet med Z5 Premiums doble punkttetthet. Når dette er sagt, holder oppløsningen godt ved normalt bruk, og den ser både skarp og detaljert ut. Selv om den har bra kontrast og fargegjengivelse, er det ikke noe som skiller seg ut sammenlignet med konkurrentene, spesielt ikke Samsungs nye OLED-skjermer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kamera

Som sine småbrødre har Z5 Premium et nytt kamera. Med en rekordhøy 23 megapikslers sensor kunne man være redd for dårligere bildekvalitet, men Sonys ingeniører vet hva de pusler med. Normalt tas bildene i 8 megapiksler, og takket være den nye sensoren og optikken får man utmerket skarphet og lynrask autofokus. Dessuten er det de beste bildene i dårlig belysning, uten støy, eller grovkornete som de normalt pleier å bli. Vanskelig å slå.

 

Men Apple har heller ikke ligget på latsiden. 6s-serien har også fått nye kameraer, nå med 12 megapiksler i det vanlige og 5 i selfie-kameraet. Plus-modellen har dessuten optisk bildestabilisering for både stillbilder og video. Det gjør det til det beste iPhone-kameraet hittil, og vi setter spesielt pris på automatikken, som gjør at man sjelden får et mislykket bilde. Både i normalt og svakt lys gir det meget bra bilder, men ikke i klasse med Xperia.

Lyd

Vi liker at Xperia har fremadrettede stereohøyttalere, noe som gir en god, direkte lyd, selv om kvaliteten ikke er den beste. Derimot har man riktige lydkretser på innsiden, med støtte for Hi-Res Audio. Det innebærer at man kan få meget bra lyd i hodetelefonene, om de også er sertifiserte for høyoppløst lyd.

 

Høyttaleren på iPhone sitter som kjent i nederkant, noe som er ok om den ligger på et bord, men kan være et problem om man holder den i hendene i portrett-modus. Lyden er fullt godkjent med hodetelefoner, men er ikke i klasse med Xperia eller HTC One. Derimot kan man hente ut lyden digitalt via Lightning-kontakten, noe som gir muligheter for bra kvalitet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Bruk

Dessverre har Z5 ennå ikke fått Android 6.0, men Sonys tilpasning av grensesnittet er pent og praktisk. Derimot hadde vi gjerne sett at alle Sony-apper var valgfrie å laste ned. Installasjonsguiden er utmerket, med hjelp til å komme i gang, samt overføre innhold fra den gamle mobilen, uansett om det er Android eller iOS. Fingeravtrykkleserens plassering er ikke ideell, men den reagerer tilstrekkelig raskt, og fungerer for det meste på første forsøket.

 

Fingeravtrykkleseren på iPhone sitter derimot helt riktig, og fungerer nå nesten for raskt. Den nye 3D Touch-funksjonen gjør at skjermen føler hvor hardt man trykker, noe som gir nye muligheter. Man kan få opp «høyreklikk-menyer» på apper for de vanligste funksjonene, eller få forhåndsvisning av innholdet i et dokument. iOS 9 er et steg fremover, og vi setter spesielt pris på hvor bra mobilen samarbeider med iPad og Mac, og det føles som et sammenhengende system.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Når det gjelder rå ytelse, er iPhone kjappere enn Xperia, med 37 % bedre tall i Basemark OS II, 87 % bedre i Geekbench for en prosessorkjerne, og 24 % raskere som nettleser, ifølge Browsermark. Derimot er det dødt løp når man bruker flere prosessorkjerner, og når det gjelder grafikkytelse. Uansett hvilken modell man ser på, er dette blant det raskeste man kan kjøre, og holder mer enn godt nok for de fleste bruksområder.

Konklusjon

Dette er blant de beste mobilene akkurat nå. Xperia har litt bedre kamera og skjerm, men er på den andre siden mer ubekvem i hånden. iPhone er mer brukervennlig, og har smartere finesser, som 3D Touch, men skjermen er ikke lenger så imponerende. Når det gjelder bruk, handler det om man foretrekker de avanserte mulighetene med Android, eller bekvemmeligheten og brukervennligheten i iOS. Så det er til syvende og sist et spørsmål om smak og behag som avgjør hvilken man velger.

 

Sony Xperia Z5 Premium

Vurdering (1-6)

Bildekvalitet: 6

Lydkvalitet: 6

Funksjonalitet: 6

Brukervennlighet: 5

Kvalitetsinntrykk: 5

Samlet vurdering: 6

 

Apple iPhone 6s Plus

Vurdering (1-6)

Bildekvalitet: 6

Lydkvalitet: 5

Funksjonalitet: 5

Brukervennlighet: 6

Kvalitetsinntrykk: 6

Samlet vurdering: 6

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Les også

Apples første hodetelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. På alt. Nesten.
Skal du ha nye ørepropper, er det nå bare de helt trådløse som gjelder.
Galaxy Buds Live er fullproppede med funksjoner, men holder ikke hva de lover.
Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!