annonse
annonse
Mars 2017
Jern 14 DS
Mars 2017
Jern 14 DS

Test av: Jern 14 DS

Nøytralt tungmetall

Usedvanlige materialer gir spennende resultater hos ny dansk høyttalerprodusent.

Lyd & Bilde mener

Meget forvrengningsfri og avslørende lyd.
Den krever subwoofer for å gjengi bass.
annonse

Høyttalere finnes i et mangfold av forskjellige former og størrelser. Men felles for så godt som alle, er at kabinettet er laget av tre. Noen går imidlertid nye veier, og fremstiller kabinetter i plast, aluminium eller stål. Og så er det de som tar en århundregammel teknikk i bruk for å skape noe helt annerledes. Som virksomheten Skalform i Aars i Nord-Jylland.

 

Jern 14 er det helt nøyaktige navnet på selskapets første høyttaler. Navnet er valgt fordi høyttaleren er laget av støpejern, og vekten er nettopp 14 kilo.

 

Å fremstille et høyttalerkabinett av jern vil for de fleste være stort sett umulig. For mens enhver kan snekre sammen et kabinett av MDF-plater, må man ha et støperi for å arbeide med jern. Er man derimot allerede eier av et jernstøperi, stiller saken seg annerledes …

 

Jern 14 er resultatet av et samarbeid mellom jernstøperiet Skalform og diplomingeniør Ole Lund Christensen. Den lages foreløpig i tre varianter, men med samme kabinett. En subwoofer med integrert stativ for satellitthøyttaleren er under utvikling.

 

Jern 14 DS er utstyrt med en 5,25″ bass og en 0,75″ domediskant, begge fra Scanpeak. Delefilteret er mykt, 6 dB/oktav, og de få filterkomponentene er fra tyske Mundorf. Det borger vanligvis for kvaliteten.

(Foto: Produsenten)

Kabinettet er støpt i ett stykke, i en form av sammenpresset sand. Det er altså ingen skjøter, og støpemetoden gjør det mulig å arbeide i den jernlegeringen som kalles gråjern, som også benyttes i industrimaskiner. Gråjern har en høy bruddstyrke og seighet, som også skulle gjøre materialet velegnet til høyttalere. Det er også tungt, noe som er en fordel. Altså bortsett fra når man som hardt prøvd tester skal slepe tingene på plass. Testsettet ble nemlig levert på solide stativer i samme materiale. REL-subwooferen som ble brukt i testen, var også blitt montert på en massiv – og tung – «fot» i støpejern.

 

Startkostnadene for å lage en støpt høyttaler er høy. Til gjengjeld er det fritt valg med hensyn til formgivningen. Prisen for å utvikle støpeformen er den samme, enten man velger en firkantet kasse, eller kaster seg ut i runde former og finurlige finesser. Det samme gjelder stort sett materialprisen. Og det er ikke noe svinn i produksjonen. Det gjelder også kabinettene til de eksisterende høyttalerne, som en gang i fremtiden vil kunne smeltes om til nye jernprodukter. Holdbarheten på kabinettet oppgis til å være 200 år!

 

Med frihet i formgivningen er kabinettet alene bestemt av akustiske hensyn. Her har man valgt en form som består av to sammensmeltede kuler – en stor til bassen og en mindre til diskanten. Eller en «Barbapappa», om man vil. Kabinettet har en myk, men litt ru overflate som føles behagelig å ta på, og fås i grått, sort eller hvitt.

 

«Kuleformen er ideell for å unngå diffraksjoner og oppnå en jevn frekvensgang. Det har man sånn sett visst siden 1957, da Harry Olson undersøkte frekvensgangen på mange forskjellige kabinettformer – og kuleformen var best. Det har bare vært for vanskelig og dyrt å lage kuleformede kabinetter hittil», sier direktør Ole Lund Christensen fra Jern.

 

Selv om Jern 14 er kompakte, veier de ganske mye. Med stativet kommer vekten opp i over 30 kg. Egentlig hadde jeg trodd at et støpejernkabinett ville ha kimet som en kirkeklokke, men det kommer an på legeringen, og Jern 14 er helt resonansdøde. Og det skjer absolutt ingen ting ved å banke på dem med knokene. Den eneste lyden kommer fra knokenes møte med jernet.

Fakta & Rating:
 • Fakta

  • Bestykning: 5 1/4” bass, 3/4” diskant
  • Konstruksjonsprinsipp: Lukket, toveis i støpejernkabinett
  • Belastning: 120 W
  • Anbefalt forsterkereffekt: 15-150 W
  • Frekvensområde: 100 Hz–20 kHz (- 6 dB)
  • Følsomhet: 88 dB (1W / 1 m)
  • Impedans: 8 ohm
  • Mål: 35,0 x 128,5 x 40,5 cm (BxHxD) inkl. føtter
  • Vekt: 14 kg
  • Pris: 22.990 kr
  • Web: jern-speakers.com
  Pris: 22990,-

  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Small speaker, big boom

  Tross sin relativt lille størrelse har JBL Boombox en stor lyd med skikkelig bassgjengivelse.

  Større er ikke bedre

  Akkurat som gadgetene i ungdommens Hobbex-katalog, er Boombox for godt til å være sant.

  Kanonbra utseende og lyd

  Monsters boomboks er kynisk brutal å se på, men låter snillere enn ventet.

  Mer blinkende enn dunkende

  Tross sitt partyglade ytre spiller ikke XB60 like medrykkende som konkurrentene.

  En mangesidig harding

  En panservogn på utsiden som viser seg å ha uventede musikkvaliteter på innsiden.

  Borte dårlig, hjemme bra

  Lyden kan man ikke klage på, men den har sine begrensninger som en boomboks.

  Boomboksene er tilbake

  Den moderne versjonen av 80-tallets ghettoblaster er smidigere, men akkurat like høylytt som navnet antyder.

  Amerikansk lowrider

  Er du av dem som liker at bassen skal føles like godt som den høres? Da vil du digge SVS sin nye versting-subwoofer.

  Frigjort og vellydende

  Riva Festival imponerer med lydstyrke og potent bass, og et bredt utvalg av musikkilder.

  Sober, men med vannskrekk

  Touring XS trives bedre inne enn ved bassenget, spesielt da den også er litt lavmælt.

  Oppdatert og vellydende

  Et tidligere beste kjøp har fått alle feilene korrigert, og er nå best i klassen.

  Langtspillende panserhøyttaler

  Stryde er en robust høyttaler fullspekket av finesser, med lyden holder ikke.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.