data-srcset
12 lydplanker og lydsokler

Det enkleste er ofte det beste

En lydplanke eller lydsokkel oppgraderer TV-lyden i en håndvending. Men ikke alle er like gode.

TV-produsentene jobber iherdig med å forbedre sine produkter, og presenterer stadig bedre apparater fra år til år. Bortsett fra på ett punkt: lydkvalitet. I en verden der flatere er bedre, er det ikke rom for å bygge inn høyttalere av god kvalitet. Noen få unntak finnes, der man har felt TV-en inn i en større ramme, for å få plass til noen ålreite høyttalere. Men i dag når man helst ønsker et så stort bilde som mulig, er veggplassen dyrbar, og hvem vil da ha en 55-tommers TV som tar like stor plass som en 65-tommer? Da vil man jo heller ha 65-tommeren!

Les også: test av Sonos Playbar og 10 andre lydplanker

Den enkleste og mest elegante løsningen på lydproblemet er en lydplanke eller lydsokkel. En separat høyttaler, hvor alt av høyttalerelementer, forsterkning og prosessering av det digitale lydsignalet fra film eller musikk er bygget inn i ett og samme kabinett. Da får du sett lørdagsfilmen med ti ganger bedre lydkvalitet, og plutselig får du brukbar lydkvalitet på musikk også. Enten det er konsertopptak du skal se på, høre på radio eller spille musikk rett fra PC-en eller mobilen, via Bluetooth. Alle produktene i denne testen har nemlig mulighet for trådløs musikkavspilling.

 

Planke eller sokkel?

Forskjellen mellom en lydplanke og en lydsokkel, er at planken er flat og passer best på veggen. Har du veggmontert TV-en, kan dette være den beste løsningen, hvor planken da festes langs TV-ens underside (eller overside). En lydsokkel er dypere og ment for å plasseres under TV-en. Dette er mer en rettesnor enn en fasit, da noen har et TV-møbel med plass til en lydplanke. Motsatt er det mange med veggmontert TV som har en TV-benk under, som fint kan huse en lydsokkel.

Test: Rimelig OLED-TV fra LG

På grunn av lydplankenes slanke fasong, har de fleste av dem en separat basshøyttaler, som mottar lyden trådløst fra planken. Det betyr at du står fritt til å gjemme den bort der du ønsker. Lydsoklene, derimot, har større kabinettvolum, og dermed plass til større og flere elementer, som dermed ikke er like avhengig av separat basshøyttaler. Flere av dem har likevel muligheten for å koble til en subwoofer.

annonse

 

annonse

Utstyr

Utstyrsnivået varierer svært blant lydplanker og lydsokler. Noen av dem har optisk digitalinngang og Bluetooth, og ferdig med det. Andre har i tillegg HDMI, og noen har dessuten nettverkstilkobling, slik at du kan strømme musikk trådløst fra PC-en. Noen av disse kan synkroniseres med andre produkter fra samme merke, slik at de kan inngå i et multiromssystem og spille samme (eller forskjellig) musikk og filmlyd i flere rom.

Stor test: 6 trådløse høyttalere

 

Testen på TV2 Hjelper deg

annonse

Slik testet vi 

Alle produktene har vært testet på vår hi-fi-benk. Den har hyller av herdet glass, som vi har dekket med scenefilt (molton), for å hindre uønskede vibrasjoner. Vi har brukt HDMI der dette har vært tilgjengelig, i andre tilfeller har lyden blitt overført via den optiske digitalinngangen. Der hvor produkter har ekstern subwoofer, er denne plassert der den låter best (som regel et sted på gulvet ved frontveggen, ikke langt fra lydplanken).

Nettverksfunksjonalitet har blitt sjekket ut der dette er aktuelt, ellers har musikk i stereo blitt spilt av med Bluetooth og fra CD.

Vi har sjekket ut ulike lydinnstillinger, for å prøve å finne den som gir det beste resultatet. Som regel låter det best i ren stereomodus på musikk, mens film gir mer innlevelse med surroundfunksjon.

Filmen vi har testet med er Transformers: Age of Extinction på Blu-ray, mens musikk i stereo har vært et assortert utvalg.

 

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Mange funksjoner som nettverk og multirom pakkes inn i god brukervennlighet. Dessverre er ikke lyden god nok.

Med trådløs nettverkstilkobling kan du strømme musikk trådløst, og lydsokkelen kan dessuten inkludere i et multiromsoppsett, sammen med andre produkter i ALL-familien. Hør samme musikk i alle rom, eller se film i stua mens internettradio strømmes til kjøkkenet. Alt styres fra en app.

Lydsokkelen ALL30 har tegnrute i front, bak grillen, som gir god oversikt over inngang og innstillinger.

Best lyd på musikk i stereo får man ved å sette subwooferen til nivå 2 og velge ”Standard” lydmodus. Skru av funksjoner som ”3D Clear Dialogue” og ”H. Bass”.

Likevel låter ikke sokkelen bra nok på musikk. Sangstemmer er ikke klare nok, og bassen er rotete. Musikk funker rett og slett dårlig.

Film fra Blu-ray fungerer bedre. Her kan du aktivere ”3D Clear Dialogue” og sette til lydmodus ”Cinema”, for å få det største og luftigste lydbildet, med en liten følelse av surroundlyd.

Film kommer vesentlig bedre ut av det enn musikk i stereo. Det er mer luft her.

Dype basseffekter blir fort for mye for høyttalerelementene, som bunner og skurrer hvis man skrur opp lydnivået for høyt. Dialogene er klare nok, men mangler litt oppløsning.

annonse

I likhet med ALL70 er denne lydsokkelen justert mot film fremfor musikk.

annonse

Fakta
 • HDMI: 1 inn, 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Trådløst: Bluetooth (NFC), Wi-Fi
 • Analog inn: RCA
 • Subwoofer: Integrert
 • B x H x D = 60 x 6,3 x 36,5 cm
 • Farge: Svart
Pris: 4495 kr
PlussLydsokkelen kan settes opp med andre produkter fra Panasonics ALL-familie i et multiromssystem. Brukervennligheten er god.
MinusLydsokkelen kan settes opp med andre produkter fra Panasonics ALL-familie i et multiromssystem. Brukervennligheten er god.
 data-srcset
Med innebygde strømmetjenester og fiffige trådløse løsninger, er Sonys lydplanke ideell for den som vil bygge ut til flere rom.

Sony har en oversiktlig skjermmeny, som attpåtil snakker norsk. Denne gjør trådløs nettilkobling til en lek. Spotify Connect er innebygd, og dessuten innebygd Chromecast-funksjon. Åpne Netflix på mobilen, og speil sendingen over på TV-skjermen via lydplanken.

HT-NT3 fungerer med andre kompatible Sony-produkter i et multiromsoppsett. Den støtter høyoppløste lydfiler, og Bluetooth-tilkoblingen støtter med sin LDAC-teknologi musikk med tre ganger høyere båndbredde. Bitstrømmen på lydoverføringen vises på skjermen.

Musikk i stereo gjengis med mye bass, og lydplanken kan spille høyt takket være høy ”gain”. En fordel ved innspillinger med lavt lydnivå. Gjengivelsen av instrumenter og stemmer er på den fyldige siden. Overtonene er noe tilbakeholdne, som gir en noe mørk klangsignatur. Men det låter ikke skarpt eller hermetisk.

Film gjengis med litt surroundeffekt, men bare moderat i forhold til de andre. Subwooferen takler ikke veldig godt den dype bassen på den siste Transformers-filmen, her bør den skrus ned litt. Den låter da også litt svulstig fra før, og kan ha godt av å tones litt ned.

Totalt sett en ganske bra lydplanke, hvor funksjonalitet er et viktig stikkord.

Fakta
 • HDMI: 3 inn, 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Trådløst: Bluetooth (NFC, LDAC), WiFi
 • Analog inn: 3.5 mm minijack
 • Subwoofer: Trådløs
 • B x H x D = 107 x 8,6 x 6,5 cm
 • Farge: Svart
Pris: 6690 kr
PlussGod brukervennlighet, mange trådløse muligheter og norske menyer. Lyden er varm og fyldig, og lett å like.
MinusOvertoneområdet er noe tilbakeholdent, og surroundeffekten på film er ikke så stor som på enkelte.
 data-srcset
Stor filmlyd, god brukervennlighet og ganske god lyd på musikk gjør dette til det beste kjøpet blant lydplankene.

I likhet med Klipsch mangler Denons lydplanke tegnrute som viser lydmodus og valgt inngang. Man forholder seg til lysdioder. Men det er ikke mange knapper, og fjernkontrollen er enkel og oversiktlig, med lettfattelige symboler.

De eneste lydinnstillingene du kan velge, er surroundmodus av og på, samt nattmodus som gir flatere lyd og mindre bass, så du ikke vekker resten av husholdningen om natten. Ønsker du å finjustere bass opp eller ned, har subwooferen et trinnløst potmeter på baksiden til dette.

Musikk i stereo har vesentlig strammere trommerytmer, og en mer balansert bassgitar, enn JVC, Panasonic og Philips. Subwooferen samarbeider rett og slett bedre med høyttalerne i planken, som gjør at lydbildet er mer helstøpt, og minner i så måte mer om det til Klipsch. Denon er ikke like kraftig, men henger bra nok med til å ta et vorspiel eller to.

Det er med film i skuffen at Denon drar ifra. Planken gir et bedre inntrykk av surroundlyd enn Klipsch, med et mer naturtro og faseriktig lydbilde. Dialogene er klare med luftige og fine overtoner. De har ikke samme fylde som Klipsch, men totalt sett liker vi Denon bedre på film.

Denon har lydplanken som gir mest for pengene.

Fakta
 • HDMI: 1 inn, 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk, koaksial
 • Trådløst: Bluetooth (aptX)
 • Analog inn: RCA
 • Subwoofer: Trådløs
 • B x H x D = 100,4 x 7,9 x 7,8 cm
 • Farge: Svart
Pris: 4698 kr
PlussSurroundeffekten på film er imponerende, og dialogene står meget klart frem i et luftig lydbilde. Imponerende velbalansert lyd.
MinusMusikk i stereo låter ikke fullt så bra som film. Vi savner display.
 data-srcset
Hvis du ikke veggmonterer Panasonics lydplanke, skal den legges ned på TV-benken, med elementene pekende opp. Det funker dårlig.

Denne lydplanken monteres flatt på veggen under TV-en, hvorpå den peker rett frem, eller legg den ned på TV-benken, med elementene pekende opp. I praksis burde den aldri ligge på denne måten, da lyden blir mildt sagt elendig, pluss at du da heller ikke ser tegnruten fra sofaen.

Med trådløs nettverkstilkobling kan du strømme musikk trådløst, og produktet kan dessuten inkluderes i et multiromsoppsett, sammen med andre produkter i ALL-familien. Som for eksempel ALL3 og ALL8. Dermed kan du høre lik musikk i alle rom, eller ha filmlyd i stua mens du spiller musikk på badet.

Problemet er at denne lydplanken slettes ikke burde inkluderes i noe musikksystem, da lyden fra musikk i stereo låter innestengt i overtoneområdet og rumlende i bassen. Det blir ikke bedre med ulike lydinnstillinger, for alle gjør de noe rart med fasen som gjør at lydbildet blir for diffust.

Det er derfor overraskende at Panasonic ALL70 låter vesentlig bedre på film med surroundlyd, og med 3D Clear Dialogue aktivert blir dialogene klarere, mens surroundeffekten som oppstår funker godt på film.

Det er helt klart at denne planken er tunet til filmlyd, selv om den heller ikke her når opp til de beste. Musikk? Glem det.

Fakta
 • HDMI: 1 inn, 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Trådløst: Bluetooth (NFC), WiFi
 • Analog inn: Nei
 • Subwoofer: Trådløs
 • B x H x D = 95 x 12,5 x 5,7 cm
 • Farge: Svart
Pris: 4995 kr
PlussLydplanken kan settes opp med andre produkter fra Panasonics ALL-familie i et multiromssystem.
MinusLydkvaliteten er middelmådig, og på musikk er den elendig.
 data-srcset
Philips HTL7140
Lydplanken fra Philips er med sin syltynne formfaktor meget lekker å se på. Dessverre låter den også tynt.
 data-srcset
Canton DM 75
Canton DM 75 er den mest vellydende lydsokkelen i klassen.
 data-srcset
Klipsch R-10B
Med horndiskanter og en kraftig subwoofer er dette lydplanken som veit å sparke fra seg!
 data-srcset
Yamaha SRT-700
Denne sokkelen er grei til prisen, men vi vet at Yamaha kan bedre.
 data-srcset
Pioneer SBX-B70D
Med DAB+-radio, nettverksfunksjon og AirPlay, er det bare lydkvaliteten som mangler med Pioneers lydsokkel.
 data-srcset
PSB Alpha VS21
Fra PSB kommer en lydsokkel som tar lydkvalitet på alvor.
 data-srcset
JVC TH-WL709H
En av testens tynneste lydplanker kommer ganske bra fra det.
 data-srcset
Samsung HW-J8510/J8511
Den aller største lydplanken vi har testet er bøyd, for å stå i stil med Samsungs største, buede TV-skjermer.

  Alternativer til 12 lydplanker og lydsokler

   data-srcset

  Verdens beste lydplanker?

  For deg som gjerne betaler for den beste lyden – men ikke gidder tanken på løskomponenter og kabelkluss.

   data-srcset

  Klar og kraftfull lyd ovenfra

  Vi har aldri hørt en lydplanke til denne prisen som kombinerer kraft og klarhet med en slik eleganse.

   data-srcset

  Briljerer på musikk

  Det er få lydplanker som låter så musikalsk som denne.

  (Foto: Produsenten)

  TV-lyd som kan bygges ut

  Endelig en Yamaha-lydplanke med mulighet for trådløse bakhøyttalere! Men MusicCast BAR 400 kan så mye mer.

  (Foto: Produsenten)

  Hvis TV-en din lider av tynn lyd, finnes det ingen enklere måte å oppgradere på enn en rimelig lydplanke.

  (Foto: Produsenten)

  Arvtakeren til vår favorittlydplanke har kommet. HW-N960 har flere kanaler og endelig DTS:X.

  (Foto: Produsenten)

  Beam er Sonos’ rimeligste lydplanke hittil, likevel kan den flere triks enn sine storebrødre

  LG SK10Y

  Endelig har LG fått til skikkelig lydkvalitet i en lydplanke! Men SK10Y er enorm, og passer ikke for alle.

  HT-ZF9

  Sonys lydplanke er blant de beste i sin klasse, og kan utvides med trådløse bakhøyttalere.