annonse
annonse

Panasonic Lumix G80

1016Panasonic Lumix G80

Nesten fullkomment allroundkamera

Skinnet kan bedra, for under det kompakte ytret bor det et kamera som kan tilfredsstille høye krav til stillbilde- og videokvalitet.

Pluss
Høy bildekvalitet og 4K-video i et værtettet kamera med innebygget bildestabilisator, kjapp autofokus, god brukervennlighet, kombinert med utmerket zoomoptikk.
Minus
Har ikke siste generasjon bildebrikke, noe som vises på bildedynamikk og bildestøy på høy ISO-følsomhet.

Å finne rett kamera til jobben, er ikke blitt lettere med tiden. Kameraene blir stadig likere, bildekvalitet er det ofte vanskelig å se forskjell på, og enda verre blir det når de heter det samme. Hvert fall nesten det samme.

Sony, Canon og Olympus er spesielt glade i mark II- og III-versjoner. Hva som er forskjellen, er ikke alltid like lett å vite. Hos Panasonic kalles alle systemkameraene Lumix G, men ikke G1000, G100 eller G10. I stedet kalles de GM, GF, GX, GH eller bare G, etterfulgt av et nummer.

Det gjør det håpløst for folk flest å orientere seg.

Her er for eksempel etterfølgeren til Lumix G7. Den heter ikke G8 for det er et annet kamera, men G80. Som ikke må forveksles med GX80. Stadig forvirret? Hva med et design som ser nesten likt ut som forgjengeren?

La meg ile til med oppklaringen.

Les testen av Lumix G7 her

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Dette kameraet hører til Panasonics mer avanserte systemkameraer, og som forgjengeren G7, har det utskiftbar optikk, innebygget søker, vribar pekeskjerm og 4K-video. Alt man trenger, og en hel del mer.

For eksempel er det værtettet, slik at det tåler dårlig vær. Det har også innebygget optisk bildestabilisator, og leveres med enten en 12-60mm zoom (som vi testet kameraet med), eller en 14-140mm reisezoom. Som også har innebygget bildestabilisator. De kan kombineres for mer effektiv stabilisering av bevegelser på flere brennvidder, og gir fotografen fem ekstra eksponeringstrinn å gå på.

Praktisk når det er så mørkt at lukkertidene blir lange, siden stabilisatorene kompenserer for ustø bevegelser på lange lukkertider.

Kameraet er ikke stort, men antall knapper og ratt er ikke få.
Kameraet er ikke stort, men antall knapper og ratt er ikke få.

Her er bildebrikken den samme 16 megapiksler brikken uten lavpassfilter, som vi testet med godt resultat i GX80. Det har naturligvis 4K-video, som nesten alle Panasonics kameraer har, og her man kan også skyte en rask 30 bilders serie på ett sekund med 8,3 Mp (4K-oppløsning), og plukke stillbilder fra den etterpå. Dra fingeren langs pekeskjermen til du finner bildet du vil ha, og lagre det som stillbilde på minnekortet.

Panasonic har utstyrt G80 med ganske omfattende videooegenskaper. For eksempel har det sanntid videostrøm fra kameraet via HDMI-utgangen, mikrofon- men ikke hodetelefonkontakt, og flere gamma-instillinger for videoopptak.

Mange fokusvalg for skarpere bilder

Det høres kryptisk ut for de fleste, men gamma D er en flat bildeprofil som brukes under redigering når man trenger en nøytral fargebalanse og normal kontrast. Motsetningen er gamma V som drar til med kraftigere farger og kontrast, men fotografen kan også velge å justere bildeparametere individuelt i kameraet. Skarphet, farger, kontrast, fargetemperatur og støydemping, er tilgjengelig fra skjermmenyen.
Det samme er filtereffekter, som kan endre fargene fra supernøytrale til Instagram-lignende effekt.

Som GX80, har kameraet også Panasonics postfokus, hvor du velger hvor bildet skal være skarpest etter at det er tatt. Legg pekefingeren på skjermen der du skarpest fokus. Da flyttes fokus foran øynene dine, så er det bare å lagre bildet.

Du kan også bruke fingeren på skjermen til å velge fokus før du tar et bilde, eller flytte fokus under videoopptak. Ganske praktisk.

Svingbar pekeskjerm øker brukervennligheten, særlig på videoopptak.
Svingbar pekeskjerm øker brukervennligheten, særlig på videoopptak.

Kameraet har en annen praktisk mulighet også. Stacking, eller stabling. Det fungerer slik at man peker på flere punkter på bildet på skjermen, for å bestemme hvor stor skarphetsbyde bildet skal ha. Et trykk på forgrunnen, og et på bakgrunnen, gir maksimal skarphetsdybde. Alt dette kan gjøres etter at bildet er tatt.

Bracketing, eller avvik om du vil, kan stilles på eksponeringskompensasjon, fokus, blender og hvitbalanse. Da kan man ta en liten rekke bilder med avvikende verdier, feks tre ulike hvitbalansevalg, og senere velge det man liker best.


Fart

Panasonic har valgt sin stillegående og nesten vibrasjonsløse elektronisk lukker med opp til 1/16.000s lukkertid. Den bruker den samme elektronisks lukkerstyring som GX80. Den skal gi mindre lukkervibrasjoner som er en fordel på lengre lukkertider.
Lumix G80 er defintivt kjapt nok til det meste. Autofokusen er meget rask og presis, og med en skuddtakt på maks ni bilder/s i serie, øker sjansen for skarpere bilder på action. Batteritiden er oppgitt til 320 bilder per lading, og kameraet kan bruke et vertikalgrep (ekstrautstyr), som øker batteritiden.

Inngang for mikrofon under luken, men ingen hodetelefonkontakt.
Inngang for mikrofon under luken, men ingen hodetelefonkontakt.

God brukervennlighet

Det er ikke noe stort kamera. De som er vant til speilreflekskameraer, vil enten stusse eller fryde seg over hvor lite og lett det er. Selv med en zoom som rekker over 24mm vidvinkel til 120mm tele (tilsv. 35-format), er det mindre enn selv det minste speilreflekskameraet fra Canon eller Nikon.

Les testen av speilreflekskameraet Nikon D7200

Tross det, har kameraet et utmerket gummiert grep, store innstillingshjul og meget oversiktlig betjening. Knappene bak synes jeg er i minste laget, og tommelgrepet kunne med fordel vært større, for å sikre et bedre grep.

Søkeren er litt større enn på forgjengeren, og det værtettede kamerahuset virker mer solid bygget. Fem av knappene på kameraet kan programmeres, i tillegg er det funksjonsvalg på pekeskjermen, som gir fotografen en lang rekke muligheter for tilpasning.

Så ja, det er et lite og lett kamera med et unnselig ytre, men under den kjedelige fasaden, bor det et meget kompetent kamera, som er lett å bruke for nybegynneren – og avansert nok for den viderekomne.

Les testen av speilreflekskameraet Canon EOS 80D

Gjenkjennbar bildekvalitet

Mange av de andre Lumix-kameraene, leveres med en finfin Lumix G 14-42mm zoom, men den nye 12-60mm har større rekkevidde, er skarpere og leverer jevnere optisk ytelse. Den er også værtettet. Det samme er alternativet, som koster litt mer, Lumix G 14-140mm zoom, og Panasonic og Olympus har til sammen et overlegent utvalg av objektiver til speilløse kameraer.

Les testen av Olympus OM-D E-M5 II

Det gir faktisk kameraet en fordel sammenlignet med ikke bare andre Lumix-kameraer, men også sammenlignet med kameraer fra Olympus, Sony, Canon og Nikon.

For selv om lavpassfilteret er fjernet for å få bedre detaljskarphet, er det den samme bildebrikken som vi kjenner fra tidligere tester av Lumix G-kameraer. Der kommer 12-60-en inn, som selv om den ikke er vanvittig mye bedre enn en 14-42 optisk sett, gir G80 det lille ekstra i bildekvalitet.

For skarpheten er utmerket

Den er faktisk gjenkjennbar fra Lumix G7 og GX80, og fullt på høyde med mange kameraer som har 20 Mp bildebrikker. Bildedynamikken er helt på høyde med kameraer som Nikon D7200 eller Canon EOS 80D, for detaljer drukner i skyggepartier og skyer på en lys himmel mister litt av konturene.

Bildestøyen er nesten en blåkopi av GX80, og godt kontrollert opp til 3200 ISO lysfølsomhet med et tangeringspunkt rundt 6400 ISO. Herfra og opp faller fargemetningen omvendt proporsjonalt med inntreden av kornstøy. Holder man seg under 6400 slipper man den verste støyen.

Fra stillbilder til 4K. På vår Panasonic 65AX900, ser opptakene fantastiske ut. Video er sylskarpt gjengitt med nesten ikke noe støy eller flimmer. Og det er uten at jeg har dopet opptakene med manuelle innstillinger eller etterbehandling. Fargegjengivelsen på nyere generasjon Lumix-kameraer, er betydelig bedre enn tidligere, det gjelder også her. Både på video og stillbilder.

Husk å få med 12-60-zoomen dersom du kjøper Lumix G80, den er definitivt verdt pengene.
Husk å få med 12-60-zoomen dersom du kjøper Lumix G80, den er definitivt verdt pengene.

Den nye 12-60mm zoomen er et funn til prisen. Den er ikke bare værtettet, kompakt og fokuserer musestille, den er godt korrigert også. På 12mm vidvinkel er det synlig, men ikke plagsom tønneformet linjefortegning. Men skarpheten er meget god over store deler av bildeflaten, unntaket er hjørnene som er uskarpe på full blenderåpning.

Det bedrer seg betraktelig på blender 5,6, og over stort sett resten av brennviddene og på alle blender under f16, er den lille zoomen sylskarp og godt korrigert. Det er noe kromatisk feilbrytning, men ikke nok til at det er noe å trekke for. Skal man kjøpe et Lumix G80, så sørg for at du får med 12-60-zoomen.

For videoentusiaster og reisebruk

De fleste vil finne seg til rette med Panasonic Lumix G80, som etter min oppfatning er et av de beste kjøpene for tiden. Særlig for viderekomne fotografer som har begynt med video, og synes at deres gamle kamera kommer til kort. Med et værtettet kamerahus (og 12-60-zoom), 4K-video, kjapp autofokus og en rekke nyttige funksjoner, er det lite som mangler. Utvalget av tilleggsoptikk og tilbehør er så stort at de fleste vil finne det de trenger til kameraet, som er et befriende kompakt og lett kamera å ta med på reise.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Type:            16 Mp systemkamera med MFT bildebrikke
Optikk:         12-60mm f3,5-5,6 (tils. 24-120mm)
Skjerm:        7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp elektronisk, 0,74 x forstørrelse
Høydepunkt:        Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, pekeskjerm, 9 bilder/s, bildestabilisator, værtettet

Pris: 10990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×