Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Tekno-feber i Las Vegas

Lyd & Bilde har landet i Las Vegas og er klare for å bringe deg de hotteste nyhetene fra CES 2016!

Skrevet av / 04.01.16 - 22:52
Tekno-feber i Las Vegas

I Las Vegas er det aldri stille: Hotellene i gambling-hovedstaden har knapt rukket å rydde etter den elleville nyttårsfeiringen før det braker løs igjen, denne gangen med elektronisk fyrverkeri!

CES (Consumer Electronics Show) har alltid hatt en høy stjerne i elektronikkverdenen.I motsetning til den europeiske IFA-messen som handler mest om ferdige, salgsklare produkter, byr CES på de aller ferskeste nyhetene og trendene innen elektronikksegmentet.

Spennvidden er utrolig stor: Her viser små, innovative startup-selskaper sine prototyper for første gang, mens ledere fra globale, toneangivende giganter som Google og Facebook holder inspirerende taler om den teknologiske utviklingen. Samtidig kjemper ledende elektronikkprodusenter en innbitt og prestisjefylt kamp om hvem som har den største, raskeste eller for den saks skyld minste dingsen på markedet!

Pressekonferansene er storslåtte og glamourfylte, med mye amerikansk bravado på scenen – så lenge teleprompteren ikke svikter. Kort fortalt – vil man ta pulsen på det kommende teknologiåret, så er det her det skjer!

Hva kan vi forvente i år?
Årets messe vil by på en rekke godbiter for oss som er ekstra opptatt av bildekvalitet. Blant annet knyttes det stor forventning til lanseringen av det nye Ultra-HD Blu-ray formatet. Det handler om nye plater og avspillere, som til forveksling ligner på dagens standard, bare med oppgradert lagringskapasitet og kvalitet. Oppløsningen er økt til 3840 x 2160 piksler med opptil 60 fps bildefrekvens, samt økt fargerom og dynamikkområde (HDR). Alt handler om å gi maksimalt utbytte i kombinasjon med en moderne 4K TV.

4K TV med HDR
sonyhdr
Det står selvfølgelig ikke stille på TV-fronten heller, og stikkordet for 2016 blir enda mer lyssterke og kontrastrike skjermer, laget for å dra nytte av den nye 4K HDR-standarden. HDR handler kort fortalt om å øke dynamikkområdet (kontrast og lysstyrke) som TV-skjermen er i stand til å vise. Hensikten er ikke å gjøre deg som ser på ”snøblind”, men å gi en mer realistisk gjengivelse av sollys, flammer, lysrefleksjoner og lignende.

Fagorganet UHD Alliance har i samarbeid med TV-produsentene blitt enige om en felles standard, som definerer kravene til en ekte 4K TV med HDR. Stridens kjerne har tidligere vært hvor høy lysintensitet (nits) som må til for å tilfredstille kravene, og den nye UHD Premium-standarden definerer bla kravet til minimum 1000 nits lysstyrke. Med en standard på plass, og med et nytt HDR-klargjort Blu-ray format på vei, forventer vi et større utvalg av HDR-kompatible skjermer i år.

VIRTUAL REALITY: Det etterlengtede VR-headsettet Oculus Rift kan forhåndsbestilles fra 6. januar.

Virtual Reality og gaming

CES handler imidlertid om mye mer enn tradisjonell TV og video! Vi får også se masse nytt innen de hurtigst voksende kategoriene, som Virtual Reality: Flere produsenter tilbyr VR-briller til gaming, underholdning og andre tjenester. Augmented Reality (AR) er også et begrep man bør gjøre seg kjent med: Her legges grafikken legges ovenpå det man ser i den virkelige verden.

I tillegg er store deler av CES-messen viet til det siste innen droner, gadgets, wearables og treningsarmbånd. La oss heller ikke glemme alle de ulike typene ”roboter” som nå kan løse flere og flere oppgaver i hjemmet.

Selvkjørende biler blir også et stadig mer aktuelt tema; et helt messeområde er viet til å vise de største bilprodusentenes teknologiske fremskritt innen ulike nivåer av automatisering.

Smart Home
477625-smartthings-hub

Som vi allerede har fått erfare, knyttes teknologi, internett og informasjonsteknologi stadig tettere sammen – det såkalte ”Internet of Things” hvor flere og flere enheter og sensorer snakker sammen. Snart kan ”alt”, det være seg alarmsystemer, dørlåsen, temperatur og belysning fjernstyres fra mobilen! CES 2016 vil etter alt å dømme by på mange spennende nyheter innen ”Smarte hjem” og automatisering.

Alt dette ser vi frem til å fortelle mer om de kommende dagene – ”stay tuned” for de siste nyhetene fra Las Vegas og CES. Teknologiåret 2016 starter her!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top