data-srcset
Viewsonic PJ359W

Ultraportabel kontorprojektor

En ultraportabel kontorprojektor er praktisk for folk på farten. Denne lille rakkeren har dessuten kort ­projiseringsavstand, og er firmaets første med bredskjermformat.

Meget portabel Enkel i bruk Skarpe farger God lysstyrke
Smådust bilde Blast svart Mindre egnet til film

Det er nesten bare bredskjerm-laptoper igjen på markedet. Likevel har så godt som alle kontorprojektorer 4:3-format. Man må velge mellom at bildet presset sammen på lerretet, eller blir strukket ut på laptopskjermen. Dette er svært upraktisk.

Løsningen er selvfølgelig en projektor med samme format som laptopens skjerm, nemlig bredskjerm (i dataverdenen er dette forholdet 16:10). PJ359w er navnet på ViewSonics første projektor tilpasset bærbare pc-er med bredskjermformat. Dens bitte lille størrelse og mulighet for å blåse opp et 50-tommers bilde på bare 1,6 meters avstand gjør den ideell for foredragsholdere, selgere og andre som har behov for en projektor å ta med seg fra sted til sted.

Videoentusiasten kan dessuten glede seg over HDMI-inngang, selv om det først og fremst er kontoret denne er myntet på. På kontorprojektorer er nemlig høy lysstyrke prioritert framfor et bra svartnivå, for å muliggjøre presentasjoner i lyse omgivelser.

Buet linse
ViewSonic-projektoren har ekstra buet linse for å kunne projisere et større bilde fra kortere avstand. Dette gjør at bildet er vrient å få helt lineært, og i ViewSonics tilfelle er alle fire bildekanter svakt buet inn mot midten. Det kan ikke påstås å være plagsomt, men man kan ikke unngå å se det. En annen sideeffekt er at bildet ikke er nøyaktig like skarpt over hele skjermen. Justeres bildet superskarpt nederst på bildet, vil det bli dusere øverst. Man må finne en mellominnstilling, som gjør bildet passe skarpt over hele flaten. Det er likevel ganske skarpt, og vi føler ikke totalt sett at vi har gitt noe særlig avkall på bildekvalitet. Skrift kan man fint lese, selv med små bokstaver.

Bildekvalitet
Rett ut av esken i fargemodusen ”Normal” er bildene meget fargesprakende. Enten det er PowerPoint-presentasjoner eller internettsider som skal vises frem, gjør projektoren jobben. Den er lyssterk, og skiller godt mellom lyse og mørke områder, selv med lyset påslått. At projektoren bruker LCD-teknologi og ikke DLP, gjør dessuten at man slipper at noen i lokalet får vondt i hodet av regnbueeffekten til DLP-projektorer. Verdt å tenke på når man skal ha presentasjoner for en del folk.

Skal du se film med denne projektoren, bør fargeinnstillingen ”Cinema” brukes, som gir varmere fargegjengivelse. Vit dessuten at den støyer en del, så sett den i Whisper-modus. Dette reduserer også lampestyrken, så da bør lyset dempes eller skrus av. Du vil oppdage at svartnivået langt ifra er like mørkt som hos en god hjemmekinoprojektor, så skyggeområdene blir litt blasse. Og 1280 x 800 piksler er ikke standard, slik at videobilder fra DVD eller Blu-ray skaleres litt grovkornet. Dessuten beskjæres bildet ganske kraftig på sidene, slik at noe av bildet forsvinner. Video med denne projektoren er en nødløsning, for det  er først og fremst kontoret den er ment for. Og til dét kan vi anbefale den, i hvert fall når vi tar i betraktning dens kompakte størrelse og enkle installasjon.

Konklusjon
ViewSonic PJ359w er en portabel widescreen kontorprojektor med kort projiseringsavstand som gjør den meget enkel å sette opp. Bare plasser den på bordet i møterommet og fyr løs. Bildet er ikke helt lineært, og det er ikke like skarpt over hele flaten, så man må finne en mellomting så det ikke blir dust ett sted og skarpt et annet. Men det blir skarpt nok. Fargemetningen er meget god, og bildene er lyssterke. Projektoren fungerer fint til sitt formål. Vifta støyer noe, så demp den dersom lyset i rommet tillater det. Skal du derimot se film, blir svartnivået for blast, og oppløsningen er noe kornete i forhold til en hjemmekinoprojektor av typen Full HD eller HD Ready. En middelmådig, likepriset hjemmekinoprojektor knuser den i ren bildekvalitet. Bildekvalitet på film er imidlertid ikke særlig vektlagt i totalvurderingen, da dette er en kontorprojektor.

annonse

 

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • ViewSonic PJ359w
 • 1280 x 800 piksler
 • HDMI 1.3 (støtter 1080p)
 • 2000 ANSI Lumen
 • Kontrast 500:1
 • Høyttaler

Pris

7690 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til Viewsonic PJ359W

  (Foto: Produsenten)

  Kjempebilder fra kloss hold

  Du må ikke ha projektoren fem meter unna, disse tre kan nemlig stå helt inntil lerretet! Topp brukervennlighet – men hva med bildekvaliteten?

  (Foto: Produsenten)

  Du trenger ikke være hjemme for å se film. Du trenger ikke engang være innendørs. Du trenger bare en lommeprojektor.

  BenQ W1050 gir mye moro for pengene. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Når det er ekte gjerrigknarkbudsjett som gjelder, finnes det ingen TV i verden som kan gi deg denne opplevelsen.

  (Foto: Produsenten)

  Den ene har markedets mørkeste svartnivå. Den andre har den høyeste oppløsningen som finnes. Det er duket for projektorduell i mesterklassen.

  (Foto: Produsenten)

  Teknologien fra de beste profesjonelle kinoprojektorene er puttet inn i et produkt kompakt og stillegående nok for hjemmet. Si hei til verdens rimeligste 4K laserprojektor.

  Sony VPL-VW260ES 6

  Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Og Sony tar jobben på alvor.

  (Foto: Produsenten)

  Når det kommer til hjemmeunderholdning er det ingenting som kan erstatte en skikkelig projektor. Og dette er en av de aller, aller beste!

  (Foto: Produsenten)

  Glem det, Colosseum. Kjellerstua ble nettopp en mye bedre kino.​​

  (Foto: Produsenten)

  Kanskje den beste projektoren under 100.000 kroner.

  (Foto: Produsenten)

  Asus miniprojektor er ikke større enn en gammeldags walkman, og den gjør for hjemmekinoen hva den bærbare kassettspilleren i sin tid gjorde for stereoanlegget.

  (Foto: Produsenten)

  Mer moro til prisen får du ikke.