: Viewsonic PJ359W

Ultraportabel kontorprojektor

En ultraportabel kontorprojektor er praktisk for folk på farten. Denne lille rakkeren har dessuten kort ­projiseringsavstand, og er firmaets første med bredskjermformat.
Lyd & Bilde mener
Meget portabel Enkel i bruk Skarpe farger God lysstyrke
Smådust bilde Blast svart Mindre egnet til film
Spesifikasjoner
  • ViewSonic PJ359w
  • 1280 x 800 piksler
  • HDMI 1.3 (støtter 1080p)
  • 2000 ANSI Lumen
  • Kontrast 500:1
  • Høyttaler
Annonse
Annonse

Det er nesten bare bredskjerm-laptoper igjen på markedet. Likevel har så godt som alle kontorprojektorer 4:3-format. Man må velge mellom at bildet presset sammen på lerretet, eller blir strukket ut på laptopskjermen. Dette er svært upraktisk.

Løsningen er selvfølgelig en projektor med samme format som laptopens skjerm, nemlig bredskjerm (i dataverdenen er dette forholdet 16:10). PJ359w er navnet på ViewSonics første projektor tilpasset bærbare pc-er med bredskjermformat. Dens bitte lille størrelse og mulighet for å blåse opp et 50-tommers bilde på bare 1,6 meters avstand gjør den ideell for foredragsholdere, selgere og andre som har behov for en projektor å ta med seg fra sted til sted.

Videoentusiasten kan dessuten glede seg over HDMI-inngang, selv om det først og fremst er kontoret denne er myntet på. På kontorprojektorer er nemlig høy lysstyrke prioritert framfor et bra svartnivå, for å muliggjøre presentasjoner i lyse omgivelser.

Buet linse
ViewSonic-projektoren har ekstra buet linse for å kunne projisere et større bilde fra kortere avstand. Dette gjør at bildet er vrient å få helt lineært, og i ViewSonics tilfelle er alle fire bildekanter svakt buet inn mot midten. Det kan ikke påstås å være plagsomt, men man kan ikke unngå å se det. En annen sideeffekt er at bildet ikke er nøyaktig like skarpt over hele skjermen. Justeres bildet superskarpt nederst på bildet, vil det bli dusere øverst. Man må finne en mellominnstilling, som gjør bildet passe skarpt over hele flaten. Det er likevel ganske skarpt, og vi føler ikke totalt sett at vi har gitt noe særlig avkall på bildekvalitet. Skrift kan man fint lese, selv med små bokstaver.

Bildekvalitet
Rett ut av esken i fargemodusen ”Normal” er bildene meget fargesprakende. Enten det er PowerPoint-presentasjoner eller internettsider som skal vises frem, gjør projektoren jobben. Den er lyssterk, og skiller godt mellom lyse og mørke områder, selv med lyset påslått. At projektoren bruker LCD-teknologi og ikke DLP, gjør dessuten at man slipper at noen i lokalet får vondt i hodet av regnbueeffekten til DLP-projektorer. Verdt å tenke på når man skal ha presentasjoner for en del folk.

Skal du se film med denne projektoren, bør fargeinnstillingen ”Cinema” brukes, som gir varmere fargegjengivelse. Vit dessuten at den støyer en del, så sett den i Whisper-modus. Dette reduserer også lampestyrken, så da bør lyset dempes eller skrus av. Du vil oppdage at svartnivået langt ifra er like mørkt som hos en god hjemmekinoprojektor, så skyggeområdene blir litt blasse. Og 1280 x 800 piksler er ikke standard, slik at videobilder fra DVD eller Blu-ray skaleres litt grovkornet. Dessuten beskjæres bildet ganske kraftig på sidene, slik at noe av bildet forsvinner. Video med denne projektoren er en nødløsning, for det  er først og fremst kontoret den er ment for. Og til dét kan vi anbefale den, i hvert fall når vi tar i betraktning dens kompakte størrelse og enkle installasjon.

Konklusjon
ViewSonic PJ359w er en portabel widescreen kontorprojektor med kort projiseringsavstand som gjør den meget enkel å sette opp. Bare plasser den på bordet i møterommet og fyr løs. Bildet er ikke helt lineært, og det er ikke like skarpt over hele flaten, så man må finne en mellomting så det ikke blir dust ett sted og skarpt et annet. Men det blir skarpt nok. Fargemetningen er meget god, og bildene er lyssterke. Projektoren fungerer fint til sitt formål. Vifta støyer noe, så demp den dersom lyset i rommet tillater det. Skal du derimot se film, blir svartnivået for blast, og oppløsningen er noe kornete i forhold til en hjemmekinoprojektor av typen Full HD eller HD Ready. En middelmådig, likepriset hjemmekinoprojektor knuser den i ren bildekvalitet. Bildekvalitet på film er imidlertid ikke særlig vektlagt i totalvurderingen, da dette er en kontorprojektor.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.