TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Viewsonic PJ359W

Ultraportabel kontorprojektor

En ultraportabel kontorprojektor er praktisk for folk på farten. Denne lille rakkeren har dessuten kort ­projiseringsavstand, og er firmaets første med bredskjermformat.

forfatter
Publisert 24.03.09 - 15:34
L&B mener
Meget portabel Enkel i bruk Skarpe farger God lysstyrke
Smådust bilde Blast svart Mindre egnet til film
Spesifikasjoner
 • ViewSonic PJ359w
 • 1280 x 800 piksler
 • HDMI 1.3 (støtter 1080p)
 • 2000 ANSI Lumen
 • Kontrast 500:1
 • Høyttaler
Veil. pris 7690Pr. 24.03.09 Produktside

Det er nesten bare bredskjerm-laptoper igjen på markedet. Likevel har så godt som alle kontorprojektorer 4:3-format. Man må velge mellom at bildet presset sammen på lerretet, eller blir strukket ut på laptopskjermen. Dette er svært upraktisk.

Løsningen er selvfølgelig en projektor med samme format som laptopens skjerm, nemlig bredskjerm (i dataverdenen er dette forholdet 16:10). PJ359w er navnet på ViewSonics første projektor tilpasset bærbare pc-er med bredskjermformat. Dens bitte lille størrelse og mulighet for å blåse opp et 50-tommers bilde på bare 1,6 meters avstand gjør den ideell for foredragsholdere, selgere og andre som har behov for en projektor å ta med seg fra sted til sted.

Videoentusiasten kan dessuten glede seg over HDMI-inngang, selv om det først og fremst er kontoret denne er myntet på. På kontorprojektorer er nemlig høy lysstyrke prioritert framfor et bra svartnivå, for å muliggjøre presentasjoner i lyse omgivelser.

Buet linse
ViewSonic-projektoren har ekstra buet linse for å kunne projisere et større bilde fra kortere avstand. Dette gjør at bildet er vrient å få helt lineært, og i ViewSonics tilfelle er alle fire bildekanter svakt buet inn mot midten. Det kan ikke påstås å være plagsomt, men man kan ikke unngå å se det. En annen sideeffekt er at bildet ikke er nøyaktig like skarpt over hele skjermen. Justeres bildet superskarpt nederst på bildet, vil det bli dusere øverst. Man må finne en mellominnstilling, som gjør bildet passe skarpt over hele flaten. Det er likevel ganske skarpt, og vi føler ikke totalt sett at vi har gitt noe særlig avkall på bildekvalitet. Skrift kan man fint lese, selv med små bokstaver.

Bildekvalitet
Rett ut av esken i fargemodusen ”Normal” er bildene meget fargesprakende. Enten det er PowerPoint-presentasjoner eller internettsider som skal vises frem, gjør projektoren jobben. Den er lyssterk, og skiller godt mellom lyse og mørke områder, selv med lyset påslått. At projektoren bruker LCD-teknologi og ikke DLP, gjør dessuten at man slipper at noen i lokalet får vondt i hodet av regnbueeffekten til DLP-projektorer. Verdt å tenke på når man skal ha presentasjoner for en del folk.

Skal du se film med denne projektoren, bør fargeinnstillingen ”Cinema” brukes, som gir varmere fargegjengivelse. Vit dessuten at den støyer en del, så sett den i Whisper-modus. Dette reduserer også lampestyrken, så da bør lyset dempes eller skrus av. Du vil oppdage at svartnivået langt ifra er like mørkt som hos en god hjemmekinoprojektor, så skyggeområdene blir litt blasse. Og 1280 x 800 piksler er ikke standard, slik at videobilder fra DVD eller Blu-ray skaleres litt grovkornet. Dessuten beskjæres bildet ganske kraftig på sidene, slik at noe av bildet forsvinner. Video med denne projektoren er en nødløsning, for det  er først og fremst kontoret den er ment for. Og til dét kan vi anbefale den, i hvert fall når vi tar i betraktning dens kompakte størrelse og enkle installasjon.

Konklusjon
ViewSonic PJ359w er en portabel widescreen kontorprojektor med kort projiseringsavstand som gjør den meget enkel å sette opp. Bare plasser den på bordet i møterommet og fyr løs. Bildet er ikke helt lineært, og det er ikke like skarpt over hele flaten, så man må finne en mellomting så det ikke blir dust ett sted og skarpt et annet. Men det blir skarpt nok. Fargemetningen er meget god, og bildene er lyssterke. Projektoren fungerer fint til sitt formål. Vifta støyer noe, så demp den dersom lyset i rommet tillater det. Skal du derimot se film, blir svartnivået for blast, og oppløsningen er noe kornete i forhold til en hjemmekinoprojektor av typen Full HD eller HD Ready. En middelmådig, likepriset hjemmekinoprojektor knuser den i ren bildekvalitet. Bildekvalitet på film er imidlertid ikke særlig vektlagt i totalvurderingen, da dette er en kontorprojektor.

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde