Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 10Delta

TEST: TCL P815 (55P815)

Budsjettvennlig Android-TV

TCL P815 sprenger ingen grenser, men så lager den ikke hull i lommeboka heller!

Skrevet av / 12.03.21 - 09:00
TCL P815 (55P815)
Audun Hage

TCL er en produsent som kanskje ikke alle har hørt om enda, men på den globale TV-scenen puster de store aktører som Samsung og LG tett i nakken! Den kinesiske produsenten har blitt verdens tredje største TV-produsent, godt hjulpet av hjemmemarkedet og USA selvsagt – men også på det nordiske markedet har de blitt en sterk utfordrer, kjent for prisgunstige TV-er med Android-basert operativsystem.

For modellåret 2021 har TCL introdusert en rekke spennende nyheter, deriblant nye 8K og 4K toppmodeller med moderne MiniLED-teknologi. Modellen vi tar for oss her, P815, er imidlertid en tradisjonell LCD-TV av det mer prisgunstige slaget: Til knappe 8000 kroner får du en 55-tommers Android-TV med støtte for blant andre Dolby Vision og Dolby Atmos lydformat – alternativt 65 tommer for et par tusenlapper mer. Kan dette være en interessant TV for den prisbevisste?

Design

TCL sine TVer er kjent for å ha en ganske sprek og moderne design, og P815 ser ganske fin ut i våre øyne. Den har en slank, mørk grå metallramme, med en stripe i børstet metall på undersiden av skjermen, avsluttet av en sokkel med runde former. Rammen rundt bildepanelet er tynn og fin, men vi merker oss at bildet ikke går helt ut i kantene, slik den kan gjøre på enkelte high-end modeller.

Siden sokkelen er montert i midten av skjermen, vil den være relativt enkel å få plass til på en reol. Den kan imidlertid komme litt i veien dersom du vil sette en lydplanke rett under/foran skjermen. I slike tilfeller kan veggmontering være verdt å vurdere.

3.TCL_P81 series_50_55_65__ DISNEY TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_FRONT TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_ISO1
<
>
TCL P815 har et slank og fint utseende med midtmontert sokkel.

 

Brukervennlighet og finesser

TCL P815 kommer med det velkjente Android 9.0 operativsystemet om bord. Google har også varslet at en nyere versjon 10 skal være på vei, og i følge TCL vil også P815 dra nytte av dette når tiden kommer.

Dagens Android-versjon er ganske enkel å ha med å gjøre, den også: Vi opplevde at P815 var både rask og responsiv når det gjaldt å laster apper og tjenester. Den reagerer også raskt på fjernkontroll-kommandoer fra den medfølgende IR-fjernkontrollen, som ligger godt i hånden.

I likhet med andre TCL-skjermer kan 55P815 skilte med utmerket formatstøtte. Støtte for begge HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+ er på plass. både via HDMI-inngangene og de innebygde appene. Her også et bredt utvalg av strømmetjenester tilgjengelig via Android-plattformen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Netflix, Amazon Prime og Rakuten er selvfølgelig på plass, og nå sist også Disney+. Sistnevnte har også mye innhold i 4K Dolby Vision HDR-format, som dermed kan nytes i beste kvalitet på TCL-skjermen. (Foto: Audun Hage)

TCL-skjermen har 3 HDMI-innganger, som i utgangspunktet er HDMI 2.0 kompatible, men også kan skilte med utvalgte HDMI 2.1 finesser, deriblant den høyoppløste lydreturkanalen eARC og ALLM (Auto Low Latency Mode). Dersom du vil koble en Atmos-kompatibel lydplanke til TV-en, er det denne du skal bruke.

TCL P815 bruker et LCD-panel med 60 Hz bildefrekvens. Den klarer derfor ikke gjengi 4K-signaler med 120 bilder i sekundet, noe som har blitt mer aktuelt i gaming-sammenheng i senere tid. Dette kan være en begrensning dersom du tenker å bruke TV-en sammen med en moderne spillkonsoll som PS5 eller Xbox Series X/S. Når det er sagt, har TCL-skjermen lav forsinkelse: Vi målte input lag til ca 5 millisekunder i spillmodus.

Bildekvalitet

TCL P815 bruker et 4K LCD bildepanel av typen VA (Vertically Aligned), som er kjent for å levere bra svartnivå og kontrast. Denne modellen må imidlertid klare seg uten det såkalte QLED fargefilteret, som vi finner på den litt dyrere storebroren C815. Baklyset er av typen direkte LED, men uten noen form for lokal dimming eller lysstyring: Her er det altså tydelig at et par ”premium-finesser” glimrer med sitt fravær. Spørsmålet er hvor merkbart det blir?

I praksis fant vi at TCL P815 har ganske fin bildekvalitet. Det første som gjør inntrykk er den gode bildeskarpheten: Vi testet med våre vante 4K-klipp fra Netflix og YouTube, og ble umiddelbart ganske imponert over skarpheten og fraværet av støy. På dette området kan TCL-skjermen faktisk fint måle seg med langt dyrere modeller: TCL P815 virker å ha en effektiv støyreduksjon som får frem detaljene i bildet uten å grøte det til.

Fargegjengivelsen fra P815 er ikke det sprekeste vi har sett. Uten QLED-filter eller andre triks for å utvide fargerommet, ser bildet ganske ordinært ut, uten de fargesprakende detaljene man oppleve med for eksempel C815, eller Samsungs populære QLED-modeller. Vi bet oss spesielt merke i at storebror TCL C815 klarer å gjengi langt dypere røde nyanser. Når det er sagt, er fargepaletten fin og nøytral i Film-modus.

<
>
TCL P815 serverer et skarpt og relativt kontrastrikt bilde. Her fra Exit sesong 2 (NRK). (Foto: Audun Hage)

Videre fant vi at kontrasten på denne LCD-skjermen er overraskende god: P815 har ikke lokal dimming slik man finner på de mer påkostede modellene, men på den positive siden slipper man plagsomme halo-effekter, slik vi for eksempel har opplevd med Sony XH9005 tidligere.

Svartnivået kan selvfølgelig ikke sammenlignes med OLED, ei heller de råeste QLED-skjermene med direkte LED-baklys og lokal dimming, men er likevel klart godkjent. Du bør imidlertid sørge for å sitte rett foran skjermen: ute til siden blir kontrasten blassere, og svart får et mer blåaktig preg. Dette er imidlertid en typisk svakhet for VA-paneler, og ikke noe unikt for TCL sin del.

Når det kommer til bevegelser, har TCL P815 fått en interpoleringsfunksjon (MEMC) som legger inn ekstra halvbilder og sørger for generelt smudere overganger. Vi fant at P815 taklet både 24p filmsekvenser og 4K-video med 60 bilder i sekundet uten særlige problemer, men den er ikke like glatt og sømløs som for eksempel Sony XH9005, som er en av våre favoritter når det kommer til bevegelser.

For å oppsummere, synes vi TCL P815 gir et helt ok bilde til prisen, men det sprenger heller ingen grenser: De som er ekstra kresne på bildekvalitet, kan med fordel vurdere en av TCLs mer påkostede modeller.

Les også Første test av MiniLED MiniLED er årets store nyhet på TV-fronten: Med tusenvis av lysdioder håper produsentene å blåse nytt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blant de første til å ta den i bruk!

Lydkvalitet

I motsetning til TCL C815, som har en mer påkostet høyttalerløsning fra Onkyo, må P815-modellen greie seg med et mer standardisert lydsystem med innebygde høyttalere, og heller ingen dedikert basshøyttaler. Det kan man umiddelbart også høre: Lyden er ganske slank og innestengt, og innbyr ikke til det helt store engasjementet.
Her er vi definitivt et godt stykke unna lydopplevelsen vi fikk med C815, som har et markant større og fyldigere lydbilde med langt mer kraft i bassen. For oss er det ingen tvil om at P815 vil ha god hjelp av en lydplanke, gjerne en som kan dra full nytte av Dolby Atmos via HDMI eARC-lydutgangen.

Konklusjon

Sammenlignet med en eksotisk high-end TV som TCL X10, fremstår P815 som en vesentlig mer nedtonet ”brød og melk” modell. Denne utgaven mangler en del av de bildeforbedrende finesser vi kjenner fra premium og high-end modellene. Når det er sagt, gjør P815 en grei jobb ut fra forutsetningene, og leverer både fin bildekvalitet og utmerket brukervennlighet. Lyden er ikke noe spesielt å skrive hjem om – her skiller P815 seg fra andre TCL-modeller med mer velutviklet lyd – men det går an å fikse med en lydplanke! Er du på jakt etter en prisgunstig Android-TV, er TCL P815 helt klart verdt å sjekke ut.

Karakter
TCL P815 (55P815)
Basic

Lyd & Bilde mener

TCL P815 byr på god bildekvalitet, bred formatstøtte og masse Android-finesser til en fornuftig pris. Lydkvaliteten står ikke helt i stil med bildet, og kan med fordel få hjelp av en ekstern lydplanke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Scroll to Top