Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

6 store 3D TV’er

Stor, større, størst!

Ute etter maksimal 3D-opplevelse? Da nytter det ikke med en liten 40-tommer…

Sakte men sikkert er 3D i ferd med å bli allemannseie. Filmbransjen trykker teknologien til sitt bryst, det samme gjør spillbransjen, og i tillegg begynner TV-kringkasterne å tilby egne 3D-kanaler. Alt dette betyr at vi endelig begynner å få bedre tilgang på 3D-innhold.
Utvalget av 3D-klare TV-er har økt kraftig den siste tiden. Ser vi på store produsenter som Samsung og LG er nesten samtlige modeller, både LED/LCD og plasma, nå forberedt for 3D. I fjor var 3D forbeholdt toppmodellene, men i år siver de ned til de litt enklere modellene i mer tilgjengelige prisklasser.

Det betyr ikke at du skal løpe ut og kjøpe den billigste 3DTV-en du kan finne, i hvert fall ikke hvis det er maksimal 3D-opplevelse du er ute etter. Derimot betyr utviklingen at de som er mindre interessert i å betale for 3D ”får det med på kjøpet”, og har mulighet til å prøve det når de ønsker.

Aktiv og passiv 3D
For å spille av 3D-filmer trenger du også en 3D Blu-ray spiller, samt 3D-briller for alle som kan se på. 3D-briller kan derfor utgjøre en vesentlig kostnad ved kjøp av 3DTV. Prisen per brille varierer fra 600 kroner til litt over tusenlappen, og avhengig av hvor mange familiemedlemmer som skal dekkes kan det fort bli dyrt.

Det finnes to 3D-teknikker som brukes i dag. De fleste 3DTV-er bruker aktive, elektroniske briller med lukkerteknikk som krever batterier. Som regel følger det ikke med mer enn 1-2 briller i TV-esken, og på de billigste modellene må de kjøpes i tillegg.

Med lukkerbaserte 3D-løsninger må man ha kontroll på andre lyskilder i rommet før man kan nyte dybdeeffekten fullt ut.  Lysstoffrør, sparepærer og andre lyskilder som dataskjermer har lett for å gi plagsom blinking når man ser dem gjennom brillene. Skjermer med passiv 3D er et bra alternativ for de som trenger mange briller. Her er brillene langt enklere og billigere, med polariserte brilleglass av samme type som brukes i de fleste kinosaler. Faktisk kan du bruke de samme brillene hjemme og på kino. LG og Philips er først ute med dette, men som vi fikk se på IFA-messen i september lanserer flere produsenter nå sin variant av passiv 3D.

Annonse

Testen
Jo bedre TV, jo bedre kvalitet får også 3D-opplevelsen. I tillegg ser vi en klar sammenheng mellom skjermstørrelse og dybdefølelse. En 3DTV på under 40-tommer har liten hensikt, og aller helst bør du gå for en 46-tommer eller større for å få maksimalt utbytte av de tredimensjonale effektene. Vi skal heller ikke glemme at en 3DTV kommer til å vise vanlige 2D-bilder mesteparten av tiden, og derfor er egenskaper som kontrast, svartnivå og fargebalanse like viktige som før.

Produkter i testen

Sharp LC-46LE831

Skarp utfordrer

Denne modellen fra Sharp er en sterk kandidat til årets allround-TV.

Meget god fargegjengivelse Lav eller ingen crosstalk
Lukkerbriller krever dempet belysning

Panasonic TX-P46GT30

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Lukkerbriller krever dempet belysning

Sony KDL-55HX820

Lekker monolitt

Sony stiller med en lekkerbisken av en 3DTV, som gir bra ytelse på både 2D og 3D.

Pangsterk kontrast Lekker fargegjengivelse
Mye ”clouding” Begrenset svartnivå

Philips 55PFL7606H

Mye for pengene

Philips byr på en lekker storskjerm med polariserende teknikk. 55PFL7606 er faktisk den største vi hittil har testet med passive briller.

Skarpe og behagelige 3D-bilder
Noe ”clouding” Begrenset svartnivå

Panasonic TX-P65VT30Y

Fortsatt på topp

Panasonic viser muskler med en toppmodell i referanseklasse til svært gunstig pris!

Bra svartnivå og kontrast Sylskarpe bilder
Noe bildestøy

Samsung PS64D8005

Stilig koloss

Samsungs populære kjempeplasma har vokst med en tomme, uten at selve TV-en er blitt noe større. Samsung PS64D8005 er en svært god TV. Bildekvaliteten holder svært høy klasse og selv om den ikke er noen revolusjon i forhold til forgjengeren, anser vi den for en verdig arvtager. Det kanskje beste ved Samsung-plasmaen er at den kombinerer stort og råbra bilde med et stilig og kompakt (relativt sett) utseende. Dermed blir det kanskje lettere å få aksept for en kjempeplasma i stua?

Bra svartnivå og kontrast Sylskarpe bilder
Noe bildestøy
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.