Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony KDL-50W805B

Røverkjøpet

Sony imponerer med utrolig bildekvalitet til fornuftig pris!

Skrevet av / 12.05.14 - 13:44
Sony KDL-50W805B
Audun Hage

NO gullikon 2014.indd

Sony brukte mye av fjoråret til å prate om sine flunkende nye storskjermer med 4K oppløsning. Slik er det i år også, med mange nye toppmodeller til stive priser – men det har ikke hindret Sony i å klekke ut noen interessante nyheter i budsjett- og mellomprisklassen. Nettopp her finner vi 50W805B (som også er tilgjengelig i 42” og 55” format), arvtageren til en av fjorårets ”Beste kjøp” W805ABN. Sony har valgt å beholde modellnavnet (bare med en ”BBN” etter), men det dreier seg likevel om en ny modell, hvor både bildepanelet og bildebehandlingen er forbedret.

Design
Sony-skjermen har et slankt og stilrent utseende. Rammen rundt bildepanelet er bare noen millimeter tykt, med buede kanter i svarteloksert børstet aluminium, som sammen med den forkrommede foten sørger for å gi TV-en et ganske eksklusivt, påkostet utseende. Det er ikke noe ”plastic fantastic” preg over denne modellen.

sony-bak

TV-en er relativt slank også på baksiden, men nederst der hvor elektronikk og kjøling sitter, bygger den markant utover. Vi finner dette litt rart, i og med at Sony-skjermen også kommer med separat strømforsyning, og i tillegg synes vi tilkoblingene kunne vært mer praktisk anlagt. Dersom du ønsker å veggmontere TV-en vil den bygge rundt 5 cm fra veggen. Det følger med ”spacere” som gjør det mulig å benytte sokkelen som veggbrakett. Sokkelen er til gjengjeld liten og nett, og gjør at TV-en kan stå nær veggen uten at foten kommer i veien.

Brukervennlighet og finesser
Fjernkontrollen er Sonys trauste og trofaste monolitt-kontroll (den slanke Bluetooth-kontrollen fra fjorårsmodellen ser ut til å være borte vekk). Den kan virke litt tradisjonell i knappe-layout og utseende, og er ikke den mest elegante vi har sett, men man blir raskt fortrolig med den. Menysystemet har også fått en liten facelift, men har fortsatt hvit skrift på svart bakgrunn.  Til gjengjeld reagerer menyene lynraskt på kommandoer, og er med på å gi en mer komfortabel brukeropplevelse.

På smartsiden er Sony utstyrt med en rekke apper, de fleste relativt tomme og uinteressante, men Netflix og Youtube er selvfølgelig på plass og greier seg for de fleste. Andre kommersielt interessante apper glimrer foreløpig med sitt fravær, men det er håp om at dette oppdateres i løpet av sommeren.

Bildekvalitet
50W805BBN kommer med Sonys X-Reality Pro bildebehandling, som overvåker og optimaliserer bildet kontinuerlig. Kontrast, skarphet og fargegjengivelse tilpasses programinnholdet på en intelligent måte. Og selv om dette er noe ”alle” produsentene skryter av, har vi vært imponert over Sonys bildebehandling de siste par årene.

Det kan virke som Sony har dratt fordeler av sine forbindelser til den profesjonelle film- og TV-industrien, for bildekvaliteten har tatt et bestemt steg fra overdrevent sterke kulører (”Color like no other”) til mer naturlige fargenyanser.

sony-W8_Black_Footballfans_Front

Akkurat det er den nye 50W805BBN et godt eksempel på. Den klarer på mesterlig vis å gi farger med skikkelig ”punch”, uten at fargene blir for sterke for sitt eget beste. Tvert imot, her får vi et fargesprakende bilde fullt av nyanser som sidemannen fra Samsung (H8005)har problemer med å kopiere! Fargene gjengis i glidende, sømløse overganger uten plagsomme sjatteringer eller ”color banding” som det kalles på fagspråket. Resultatet er et naturlig og livlig bilde som gir en fabelaktig opplevelse på alle typer bildeinnhold.

De flotte fargene kunne selvsagt vært forgjeves, om svartnivå og kontrast var av den blasse typen. Men neida, Sony-skjermen imponerer her også: Mens fjorårets W805-modell brukte et såkalt IPS LCD panel, kommer årets utgave med et nytt VA type bildepanel, som har gitt synlige forbedringer i både kontrast og svartnivå. Skjermen er virkelig svart som natten når bildematerialet krever det! Ikke helt i plasma- eller OLED-klasse riktignok, men likevel bekmørkt til LCD å være. Det beste av alt er at 50W805B i motsetning til mange andre LED-baserte LCD TV-er, har en meget jevn lysfordeling over hele skjermen, faktisk blant det beste vi kan huske å registrert. Alt i alt, slett ikke verst for en TV i titusenkronersklassen!

Lydkvalitet
Mens bildekvaliteten er lekker, kan det motsatte sies om lydkvaliteten. Uten skikkelig dimensjonerte høyttalere blir Sony-skjermen slank i målet, uten nevneverdig bass og heller ingen kraft i mellomtonen der stemmer skal gjengis. Lydopplevelsen er såpass tam at vi anbefaler alle å budsjettere med en separat lydplanke til W805.

sony-he-l_3D_42_bty_E_rww_s-1200_0

Konklusjon
Sony 50W805BBN må greie seg uten mange av de mest avanserte finessene Sony har utviklet for 2014. Bildepanelet kommer uten ”Triluminos” fargeteknikk, mens fjernkontroll og betjening kan virke litt gammeldags i en tid hvor konkurrentene tilbyr pekekontroller. De innebygde høyttalerne er også av den enkle sorten, uten særlig kruttsterk lyd. Sony imponerer likevel der det teller mest:. Her får du en TV med gnistrende kontrast og fargegjengivelse, samt imponerende svartnivå og lyskontroll. Sony-skjermen er blant de første 2014-modellene vi har testet hittil, så en endelig rangering må vente til vi har hatt flere konkurrenter på testbenken. Likevel ser det svært lovende ut for 50W805B. som seiler opp som vår nye budsjettfavoritt!

Lyd & Bilde mener

Sony 50W805 er en mellomstor skjerm med utmerket fargegjengivelse og spesielt imponerende kontrast og svartnivå, i både lyse og mørke omgivelser. Designen er minimalistisk, men ser langt fra ”billig” ut. Et meget godt kjøp! Lyden er ikke noe særlig å skrive hjem om, og fjernkontrollen har sett bedre dager. TV-en er dessuten ikke den mest velegnede for veggmontering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Sylskarp OLED-TV fra Sony

Lyd & Bilde
Scroll to Top