TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Sony KDL-55HX955

Skarpladd bildemester

Sonys toppmodell blant LED-TV-er ser kanskje ikke like imponerende ut som 4K-TV-ene fra samme produsent, men det er ikke langt unna. 55HX955 har rett og slett en fortreffelig bildekvalitet!

Lyd & Bilde mener
+Fenomenal skarphet Meget bra kontrast
-Begrenset antall smart-tjenester
Spesifikasjoner
  • 55” 3D LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 2 USB
  • MPEG4/RiksTV mottaker
  • Bravia nettportal
  • Skype videokamera
Veil. pris 26000

Fra å ha vært litt anonyme på TV-kartet de siste par årene har Sony virkelig gjort seg til kjenne i år. Først på CES-messen i januar, med den OLED-utfordrende teknologien Crystal LED som vi senere har hørt fint lite om, og deretter med den gedigne 84-tommers LED-TV-en med 4K oppløsning.

Sony har gjort et stort nummer ut av 4K, også kalt ultra-HD, som de mener representerer neste generasjons TV-teknologi. Lyd & Bilde fikk oppleve to av Sonys 4K TV 84X9005 på nært hold bak lukkede dører under IFA-messen i Berlin tidligere i år, og det er ingen tvil om at teknikken er imponerende, men foreløpig altfor dyr for folk flest.

Men vent, det finnes håp! Innerst i hjørnet, ved siden av den superskarpe 84-tommeren sto det også en (etter forholdene) liten 55-tommer og skinte om kapp med 4K-giganten. Og det forbløffende var at bildekvaliteten – med unntak av formatet – var minst like imponerende.

55HX955 fremsto på mange måter som en miniatyr av 84X9005, med minst like imponerende kontrast og fargegjengivelse. Selv om den må nøye seg med lavere oppløsning, er pikseltettheten og derfor også skarpheten, tilnærmet den samme. Så med mindre du har behov for et bilde som dekker hele veggen, har de tradisjonelle Full HD skjermene fortsatt veldig mye å by på…

55HX955
Hvis vi ser bort fra 4K-skjermen til 150.000 kroner er HX955 definitivt toppserien fra Sony, i det minste den vi ”vanlige dødelige” kan ta oss råd til. Den kommer i 55 og 65 tommers utgave, begge med en meget stilren, minimalistisk design med slank ramme og heldekkende glassfront. Skjermen hviler på en solid fot som har en litt mer eksklusiv utførelse enn de rimeligere 7- og 8-seriene fra Sony. Alt i alt må vi si at TV-en gir et solid kvalitetsinntrykk.

Glasset er av typen ”Gorilla-glass”, et meget sterkt og ripefast glassbelegg som også brukes på iPhone og iPad. Det skal ikke bare gjøre TV-skjermen i stand til å motstå flaksende Wii-kontroller og andre truende objekter, men også kontrollere innslipp og utslipp av lys.

Bildekvalitet
Mens 4K TV-en må nøye seg med kant-LED teknikk bruker 55HX955 Sonys mest avanserte baklysteknologi, en teknikk som ville blitt altfor dyr og komplisert å realisere på en 84-tommer. Sammen med Sonys X-Reality Pro bildebehandling lover dette godt for kontrastrike og fargesprakende bilder. Jeg begynner beskrivelsen med å avsløre at jeg personlig aldri har vært spesielt fan av LED/LCD-TV-er. Jeg har alltid vært en plasmatilhenger og satt pris på den gode lyskontrollen plasmaskjermene har, spesielt til filmtitting under dempede lysforhold. I år har forskjellene mellom plasma og LED imidlertid blitt langt mindre, og jeg lar meg imponere over hvilken bildekvalitet Sony har fått til med HX955.

LED-baklyset gjør 55HX955 i stand til å tenne og slukke individuelle partier av skjermen samtidig, og på denne måten oppnå langt høyere kontrast. Dette i seg selv er ikke noe nytt, men i år ser det ut til å ha skjedd en dramatisk forbedring i hvor presist lyset fordeles.

Det har ikke lykkes oss å få rede på hvor mange lysdioder eller grupper (LED-clustere) Sony bruker på baksiden av skjermen, men vi kan bekrefte at det fungerer meget bra. Baklyset dirigeres både hurtig og nøyaktig. Mens tidligere generasjoner bak-LED har en viss forsinkelse som gir et visst etterheng i baklyset, jobber Sony-skjermen raskt nok til at det knapt er merkbart. Selv små objekter på skjermen kan skinne blendende hvitt uten at det oppstår sjenerende glorie-effekter eller lyslekkasje på bakgrunnen. Det er ikke helt på nivå med en plasma- eller OLED-TV, men likevel det beste vi hittil har sett fra en LED-basert TV. Her kan man fint se en mørk film eller TV-episode uten å være klar over baklyset som jobber i bakgrunnen.

Sony-skjermen har i tillegg noe av den beste bildebehandlingen jeg har sett. Den klarer kunststykket å fjerne støy og bevare skarpheten på samme tid, på et vis som helt klart er utenom det vanlige. Selv komprimerte TV-sendinger fra min GET PVR-boks ser utrolig skarpe og ”rene” ut, uten den typiske hinnen av støy som mange TV-er med overivrig bildebehandling har en tendens til å legge på. 55HX955 kan i tillegg by på veldig glatte og jevne bevegelser uten oppbrytninger eller skyggeeffekter rundt objekter.

TV-en vi har mottatt var et tidlig testeksemplar på hastetur rundt i Norden, og ble levert uten 3D-briller, så vi fikk dessverre ikke bedømt 3D-gjengivelsen fra HX955. Men forrige generasjon Sony-skjermer var blant de beste med aktive 3D-briller, med lavt nivå av crosstalk, og det er grunn til å forvente at også HX955 vil ha en 3D-gjengivelse som vil hevde seg i toppen av sjiktet.

Lydkvalitet
Mens den gigantiske 84-tommeren kommer med kraftige sidemonterte påhengshøyttalere med 10 elementer i hver, må man nøye seg med et litt enklere lydsystem i HX955. Sony har likevel satt inn en litt kraftigere digital forsterker og gode høyttalere. Talegjengivelsen er fyldig og godt nyansert, slik at nyheter og talkshows fungerer utmerket. Det er også nok bass og fylde til å få et brukbart inntrykk av TV-serier og musikkvideoer. Men med et bilde av dette kaliberet vil vi nesten betegne det som helligbrøde å ikke følge opp med et tilsvarende godt stereo- eller surround-anlegg.

Konklusjon
Denne testen er basert på raske inntrykk av et tidlig testeksemplar av Sony-skjermen, og vi har derfor ikke fått testet alle momenter like bra. Sikkert er det imidlertid at 55HX955 byr på noe av den beste bildekvaliteten vi har sett fra en standard LED LCD-TV, med forbløffende bra kontrast og skarphet. HX955 seiler dermed opp som en høyinteressant TV for den som er mest opptatt av bildekvalitet.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.