TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Sony KD-85ZG9

ZG9: Kolossal 8K-TV fra Sony

Sonys første 8K TV er rett og slett spinnvill.

Av / 07.06.19 - 13:25
Sony KD-85ZG9

Lyd & Bilde mener

  • Sony-skjermen ser glitrende naturtro ut, med en skarphet og kontrast som overgår det meste vi har sett.
  • 8K-TV er ennå litt forut for sin tid. Og nevnte vi prisen?

Ekstra store TV-skjermer er i vinden, og Sony fornekter seg ikke med sin nye flaggskip-TV for 2019.

Sony Master Series ZG9 kommer bare i XL og XXL størrelse. Den starter på 85”, og vil du være sikker på å danke ut naboen fås den i 98” også. Prisen stiger imidlertid bratt, fra 175.000 kroner og opp til … hold deg fast … 825.000 (!!!) kroner for 98” utgaven. Du betaler altså er en differanse på 650.000, like mye som en fullspekket Tesla Model 3, for 13 tommer ekstra …

Hvorfor den stive prislappen? Vel, eksklusivt er bare fornavnet. Sony forventer nok ikke å selge et hopetall av Master-serien, derfor er produksjonsvolumet lavt og kostnaden per enhet relativt høy. En større TV betyr mer av alt som koster penger, slik som lysdioder, bildepanel og strømforsyning. Størrelse, vekt og fraktkostnader bidrar til å trekke opp prisen, det samme gjør produksjon og kvalitetskontroll på dette nivået.

Størrelsen og vekten (ca. 75 kilo for 85”) er også grunnen til at Sony ikke ville sende oss et testeksemplar slik de vanligvis gjør. I stedet inviterte de Lyd & Bilde til hovedkontoret i Ballerup utenfor København for å teste TV-en hos dem!

Selv om vi normalt krever å få teste TV-er på hjemmebane, gjør vi et unntak for en såpass eksklusiv 8K-TV. Seansen gikk veldig ryddig for seg: Etter en kort presentasjon lot Sony oss være alene med storskjermen for å danne våre egne inntrykk.

Annonse

TV eller projektor?

Hvis man i det hele tatt vurderer en ny TV i denne størrelse og prisklasse, er det stor sjanse for at man også har vurdert en projektorløsning. Projektor og lerret har lenge vært den mest effektive måten å få kjempestort og flott bilde på, også i high-end klassen hvor både Sony og andre produsenter har mye heftig å by på.

Så hvorfor i det hele tatt vurdere en TV i denne klassen, når du kan få 120” bilde fra en projektor? Det har nok mye med bruksområde og brukervennlighet å gjøre. En TV har vesentlig høyere lysstyrke, og kan brukes i dagslys uten å skjerme for solen. Derfor har den også bedre forutsetninger for å gjengi HDR-video med masse kontrast, da den ikke krever like grundig lyskontroll slik en projektorbasert løsning gjør. Og la oss heller ikke glemme at den har apper som Netflix innebygd, og støtter viktige formater som Dolby Vision.

Design

Ikke rart at denne TV-en veier rundt 95 kilo innpakket, og rundt 75 kilo ut av esken. Sony-skjermen er TYKK! Med en dybde på drøye 12 centimeter kan den nesten minne om bakprojeksjons-TV-er fra 90-tallet. Det skyldes at Sony har vært temmelig kompromissløse når det kommer til arbeidsforhold for all elektronikken på innsiden, og da spesifikt de kraftige lysdiodene som sitter montert bak bildepanelet.

Dette er ingen designmodell først og fremst, men en high-end modell der fokus ligger på høyest mulig ytelse. Sony har likevel gjort seg flid med utførelsen, som preges av smale riller/profiler som går igjen rundt om på skroget, noe de selv kaller ”Blade Design”.

Sony-skjermen står på to kraftige føtter, litt smalere enn bredden på selve TV-en som er ca. 191 centimeter. Den har også VESA-hull for veggmontering (40 x 40 cm), men det ligger i kortene at dette bør være en solid vegg!

Sony ZG9 er vesentlig tykkere enn OLED­-skjermene, men med god grunn. Kraftige LED lysdioder (rettere sagt, lyskastere!) tar selvfølgelig litt større plass. Foto: Sony

Teknikk

Ved siden av OLED-skjermen AG9 er ZG9-serien den eneste som kan skryte av å være en del av ”Master series” – Sonys aller råeste TV-modeller. ZG9 er den naturlige arvtageren til ZD9 som var flaggskipet for noen år tilbake. Den kommer selvfølgelig med Sonys kraftigste videoprosessor – X1 Ultimate lik den vi finner i OLED-skjermene, men har også en separat ”8K X-reality Pro” chip som sørger for den avanserte 8K-oppskaleringen.

Sony er en av få produsenter som leverer 8K filmkameraer til profesjonell bruk. Dette har gitt dem noen unike erfaringer når det gjelder 8K-formatet og ikke minst hvordan man effektivt håndterer skalering, og annen bildebehandling. 8K X-reality Pro bildebrikken inneholder en database med algoritmer som igjen brukes til å analysere og optimalisere ulike typer bildeinnhold.

ZG9 bruker et Triluminous bildepanel med ekstra stort fargerom, og kommer med Sonys Backlight Master Drive LED-baklys. Sony bruker et såkalt ”Beam LED design” som konsentrerer lyset fra diodene, slik at mest mulig lys slipper gjennom det tettpakkede 8K-panelet.

Sony har definitivt ikke spart på kruttet i form av lysdioder eller strømforsyning. Her passer det samtidig å nevne at ZG9 har et oppgitt strømforbruk beregnet til ca. 880 kW/t i året. Det er en god del mer enn standard TV-er, men betydelig mindre enn varmekablene i oppkjørselen …

Brukervennlighet og finesser

Når det kommer til fjernkontroll og menysystem er Sony-skjermen veldig lik lillebror KD-75XG9505 som vi testet tidligere i år. ZG9 har blant annet fått den nye premium fjernkontrollen, som er et friskt pust sammenlignet med den ordinære varianten. Den er lekker med finish i børstet metall, og knapper som rett og slett er gode å trykke på.

ZG9 kommer også med den oppdaterte Android-versjonen 8.0 Oreo som brukergrensesnitt. Det nye menysystemet er blitt langt mer oversiktlig, brukervennlig og bedre tilpasset en moderne TV-hverdag. Sony har også gjort seg større flid med egne TV-innstillinger, som nå er lett tilgjengelig via snarveier i en hurtigmeny.

Som Android-skjermer flest har Sony et bra app-utvalg, og ZG9 oppleves i tillegg meget rask å betjene. Nytt av året er støtten for Airplay 2, som betyr at du også kan vise innhold fra Apple-enheter (inkludert video og strømming) på Sony-skjermen.

ZG9 kan også skilte med et eget gaming-modus. Vi rakk ikke måle nøyaktig input lag på denne, men hvis lillebror XG9505 med samme chipset er noe å gå etter, kan man forvente forsinkelse rett i overkant av 20 millisekunder. Vi kan knapt tenke oss noen heftigere TV å spille PlayStation med …

Bildekvalitet

Når taksameteret stopper på 175.000 kroner er det lov å forvente et bilde utenom det vanlige, og Sony ZG9 innfrir på det punktet: Skarpheten er virkelig til å ”ta og føle på”.

Vi startet seansen med å se et 8K-opptak fra sommer-OL i Rio i høy kvalitet og 60 bilder per sekund, som virkelig ga oss en forsmak på fremtidens bildeformat. Selv med et yrende folkehav av publikum, dansere og utøvere, kan man skjelne hvert enkelt menneske, hva som står på T-skjorten deres og hvilket klokkemerke de har på armen … satt på spissen. Dette er en detaljmengde som selv ikke den beste 4K-TV klarer å kopiere. Som vi tidligere har erfart, er det heller ingenting som føles overdrevet eller anstrengende med 8K-bildet. Det ser rett og slett mer naturlig ut (selv om man iblant føler seg som Supermann med laser-skarpt falkeblikk).

ZG9 er også en skikkelig lyskanon! Ved siden av Dolbys egen 4000 nits proff-monitor til studiobruk, er dette noe av det heftigste vi har sett med tanke på lysstyrke og kontrast.

Sony-skjermen pumper ut en vanvittig lysstyrke, og er blendende sterk på HDR-materiale. Den har aldri problemer med å skape nok lysintensitet, uansett om det gjelder små eller store arealer av skjermen. Dette bidrar selvfølgelig til at filmer med HDR (High Dynamic Range) ser ekstra heftige ut. Lamper og lyskastere blender oss, og flammer ser ut som ekte flammer, til et punkt hvor man nesten kan føle varmen stråle mot huden.

Til LED-LCD TV å være har Sony ZG meget overbevisende kontrast og svartnivå. Foto: Sony

Lysuniformiteten er svært god, spesielt til en diger 85-tommers LCD å være. Her det ingen tegn til ujevnheter eller lyse flekker fra baklyset. Svartnivået er også veldig imponerende: Ikke OLED-klasse, men til LCD-skjerm å være er vi definitivt i den ypperste klassen – på høyde med Samsungs 8K-skjermer. Når vi stresstester skjermen med utfordrende testvideoer, kan man skimte en svak halo effekt rundt lyse objekter, men det er knapt synlig under normal TV-titting. Inntrykket vi sitter igjen med, er at baklys-teknikken Sony har brukt i ZG9, er et solid steg opp fra lillebroren XG95.

ZG9 har også meget god innsynsvinkel til LCD å være. Bildet endrer lite karakter selv når vi betrakter det fra skarp vinkel, hvor både farger og kontrast holder seg imponerende uniform. Vi hadde ikke Samsungs 2019 QLED ved siden av for å sammenligne, men Sony-flaggskipet opplevdes minst like godt på dette punktet.

Bildebehandlingen fremstår svært god. Sony-skjermen henter frem detaljene og får alt frem i dagen, uten at noe fremstår kunstig fremhevet eller overdrevet. Fargene er svært nyanserte, med en herlig intensitet i de lyse nyansene. Bildeprosessoren er også kjapp nok til unngå etterslep og ”ghosting” effekter.

Summen av alt, blir et bilde som absolutt kan bringe tårer i øynene hos oss bildeentusiaster. Favorittserier fra Netflix har knapt nok sett bedre ut, så langt vi kan huske. Referanseklipp fra Stranger Things i Dolby Vision HDR-kvalitet, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på undertegnede, enda man har sett serien mange ganger. Sony-skjermen klarer å heve det relativt hardt komprimerte 4K-materialet, til noe som ligner mer på 8K. Det er ikke like godt som native 8K, men absolutt et stykke på vei!

Lydkvalitet

Sony ZG9 er utstyrt med et relativt seriøst lydsystem, med høyttalere på både over- og undersiden av skjermen De spiller via fremoverrettede ”spalter” montert på over- og undersiden av skjermen. Bakgrunnen for dette er å skape et helhetlig lydbilde og hindre at lydbildet trekkes nedover. TV-ens høyttalere kan også brukes som senterkanal i et surroundsystem, drevet via ekstern forsterker. Det er også verdt å nevne at Sony støtter HDMI med eARC, som gjør det enkelt å sende lyden til en Dolby Atmos-kompatibel lydplanke.

De innebygde høyttalerne i Sony ZG9 støtter ikke Atmos 3D-lyd, men har likevel frisk og spenstig lyd, betydelig klarere og mer dynamisk enn f.eks. Samsung Q950R. Her er det god distinkt diskant og klar mellomtone, slik at man virkelig hører lydeffektene. Bassen er ikke kjempedyp eller kraftfull, men vår TV sto i et relativt stort rom, uten drahjelp fra bakveggen. Uansett er det forfriskende at Sony har lagt litt ressurser ned i lydsystemet, som seg hør og bør på en ekte premium-modell.

Konklusjon

Sonys første 8K TV er definitivt et heftig skue. Med kanonsterk kontrast og lysstyrke og fargeintensitet, kullsvart svartnivå, glatte bevegelser og fremfor alt detaljmengden som bare ekte 8K-oppløsning kan gi, blir dette en av årets mest imponerende TV-er så langt. Som andre 8K-skjermer er Sony ZG9 litt ”forut for sin tid” med tanke på tilgang av innhold, men den gjør også en god jobb med å vise ulike typer TV-materiale fra sin beste side. Har du lyst og råd til å unne deg en TV i denne klassen, er Sony ZG9 absolutt en TV utenom det vanlige. For oss ”vanlige dødelige” må det eventuelt bli med håpet om at Sony slipper en mer edruelig 65” eller 75” utgave av samme kaliber som KD-85ZG9!

Karakter
Sony KD-85ZG9

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Scroll to Top